- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Місцевий розвиток, орієнтований на громаду

Днями відбулася оглядова зустріч, на якій було підбито підсумки більш ніж дворічної роботи в рамках цього міжнародного проекту. Участь у заході взяли перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Володимир Онищенко, заступник голови обласної ради Іван Момот, керівники галузевих управлінь, голови районних рад тих районів, у яких реалізується проект, журналісти.
Розпочинаючи зустріч, Іван Момот підкреслив, що реалізація цього міжнародного проекту дає змогу спільними зусиллями обласної й районної влади та територіальних громад на місцях за фінансової підтримки Єврокомісії та Програми розвитку ООН в Україні вирішувати нагальні проблеми, зокрема у напрямах охорони здоров’я, водопостачання, енергозбереження, охорони навколишнього природного середовища, а також навчити людей згуртовуватися для їх вирішення.
Для участі у проекті “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” було відібрано 8 районів області, а в кожному з них – по 5 місцевих громад-учасниць, які представили власні мікропроектні пропозиції. Здебільшого вони стосувалися запровадження на місцях енергозберігаючих технологій, ремонту водогонів, водонапірних веж, а також ФАПів. Громади, які виграли конкурс пропозицій, створили на місцях громадські організації й зібрали необхідну, за умовами проекту, суму грошей – не менше 5 відсотків – на реалізацію власних громадських ініціатив. Їх фінансування здійснювалося також із залученням часток державного, обласного та місцевих бюджетів (на рівні 45%). Стартовим капіталом для реалізації громадських ініціатив стала міжнародна грантова підтримка. Завдяки такій формі дольової участі у міні-проектах місцевої, обласної влади, громад і міжнародній фінансовій підтримці за два з половиною роки участі області у проекті вдалося не лише набагато ефективніше і з меншими затратами вирішити ряд соціально-економічних проблем на місцях, а й закласти підвалини формування у місцевого населення господарського ставлення до громадських об`єктів.
Старший програмний менеджер проектів ООН в Україні Оксана Реміга, виступаючи перед присутніми, відзначила високі результати реалізації проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” в Полтавській області й висловила сподівання на подальше його розширення, зокрема на участь громад у другому етапі проекту, який дасть змогу найбільш активним регіонам-учасникам претендувати на додаткові квоти фінансової підтримки міжнародних організацій для реалізації власних ініціативних пропозицій.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]