- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Шлюбна “фабрика” для мігрантів

Охочих одружитися з європейцями було більш ніж достатньо, і вони готові були викласти за це кругленькі суми. Фіктивний шлюб коштував 15 тисяч фунтів стерлінгів (приблизно 200 тисяч гривень). Шість тисяч клав у свою кишеню Володимир Бучак, три тисячі отримував найманий наречений чи наречена з Європи, ще по три тисячі брали два спільники Володимира Бучака –
61-річний священик Алекс Браун зі Східного Сассекса і 50-літній Майкл Аделасойє, юрист із Нігерії. Останній контактував із бажаючими отримати громадянство, готував документи, а пастор вінчав їх із нареченими у своїй церкві. Завданням Володимира було знайти людей, які за гроші погоджувалися піти до вівтаря з нелегалами. В основному це були незаможні жителі Центральної Європи, які мали такі ж права, як і всі громадяни ЄС. За 4 роки цей “бізнес” озолотив аферистів: кременчуцький “Остап Бендер” заробив близько двох мільйонів фунтів, а його спільники – по мільйону.
Сам Володимир потрапив у Велику Британію за підробленим естонським паспортом на ім'я Кайдо Маєсалу 8 років тому. Батько Володимира залишив сім'ю, коли хлопчик був ще зовсім малим. Його з братом виховувала мати. Володимир закінчив вечірню школу і вступив до Кременчуцького льотного коледжу цивільної авіації, проте пілотом він так і не став. Уже за кордоном одружився
з жінкою з Прибалтики, у подружжя народився син, і Володимир налагодив “бізнес”…
Деякі “подружжя” бачили свої “половинки” лише один раз у житті – на весіллі, а за день обмінятися клятвами вічної любові й вірності біля вівтаря у церкві Східного Сассекса встигали по 8 пар. Велику, як для такої маленької церкви, кількість охочих побратися пастор пояснив “сарафанним радіо”: емігранти радили установу один одному. Саме священик викликав особливий осуд у британців. Йому загрожує ув'язнення на 14 років за порушення правил вінчання. Проте він своєї провини не визнає і каже, що це було “частиною покликання”.
У ході слідства детективи знайшли у церкві весільний одяг, який “молодятам” здавали напрокат просто перед весіллям. Під час фіктивних шлюбних церемоній ставалися і курйози. Одна “наречена” зізналася, що почувалася вкрай ніяково, коли не змогла надягти на палець обручку, що не підходила за розміром. Але священик навіть не надав цьому значення, опустив очі й продовжив церемонію.
Всі троє затриманих визнані винними, але міру покарання оголосять лише у вересні. Юриста і пастора відпустили до винесення вердикту на волю, а Володимир залишається за гратами. Проти нього зібрано найбільше доказів: записи, гроші, телефонні розмови з учасниками шлюбів. Його можуть посадити у в'язницю у Британії або ж депортують в Україну.

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]