- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Живий” квас – здоров’я для вас…

До речі, за висновками науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “ТЕСТ”, лише три види бутильованого квасу виявилися справжніми напоями бродіння, адже “живий” квас із дуже малим терміном зберігання взагалі немає сенсу фасувати у пляшки. Все інше було продукцією зі штучних компонентів, що містить аспартам – синтетичний замінник цукру, який не можна вживати хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років. Втім, систематичне споживання газованих синтетичних напоїв може згубно вплинути і на дорослих, цілком здорових людей.
Тож, перш ніж у магазині покласти вподобану пляшку в свій продуктовий візок, уважно прочитайте напис на етикетці та погляньте на сам напій. Справжній квас – мутнуватий, із невеликим осадом на дні. До його складу обов’язково повинні входити дріжджі, цукор і солод. На споживчому маркуванні “правильного” квасу завжди вказано, що це – “продукт бродіння”. А ось напис “газований” має насторожити, адже справжній квас газованим бути не може. Бульбашки в ньому з’являються в процесі бродіння, а не через додаткове збагачення напою вуглекислотою. До речі, відкривши пляшку квасу, уважно постежте за бульбашками. Якщо вони великі, швидко піднімаються на поверхню і швидко зникають, то, найімовірніше, квас спеціально газували. Ну і, звичайно ж, чим більше там ароматизаторів, стабілізаторів, консервантів, барвників і замінників цукру, тим менше користі буде від напою.
“Живий” квас, виготовлений за традиційною технологією, не змінюючи смаку, може протриматися без додаткової обробки не більше 2 діб. Справа в тому, що спиртне і молочнокисле бродіння у ньому не припиняється, від чого у квасі зростає вміст спирту і молочної кислоти й напій стає кислим. Для бочкового квасу це не має принципового значення: у спекотні дні його швидко споживають. Бутильований квас пастеризують, що дає змогу зберігати його півроку.
Чимало людей обирають бочковий квас, що цілком виправдано за умови дотримання технології його реалізації. На кожну бочку такої продукції видається санітарний паспорт, а кожна партія квасу повинна мати сертифікат якості, в якому зазначено дату розливу. Щовечора бочки мають ретельно мити та дезінфікувати. Термін зберігання “живого” квасу не перевищує 48 годин. Застереження – не запивати ним солодощі. В ньому міститься певна кількість живих дріжджів, які в поєднанні з цукром можуть викликати зайве бродіння в організмі.
“Живий” квас – це напій здоров’я, значно корисніший від синтетичних напоїв.

За матеріалами ДП “Полтавастандартметрологія”
підготувала Ганна ДОРОШЕНКО.
Print Friendly, PDF & Email [1]