- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як уникнути харчового отруєння

ів була сальмонельозна інфекція, а також  ротавірусна та гостра кишкова інфекції. Результати епідеміологічного аналізу свідчать, що спалахи виникали через порушення санітарного законодавства щодо організації харчування в дитячих організованих колективах, недотримання технології приготування їжі, правил зберігання харчових продуктів, вживання недоброякісних продуктів харчування.
У Полтавській області випадок харчового отруєння трапився в с. Кошманівці Машівського району під час святкування дня народження у приватній оселі. На сальмонельозну інфекцію захворіло 14 осіб. До захворювання призвели недотримання правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв та неправильне зберігання харчових продуктів.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.
Щоб уникнути харчових отруєнь – масових і, так би мовити, індивідуальних, – чітко дотримуйтеся на домашніх кухнях санітарного режиму. Зокрема, старанно мийте та дезінфікуйте обладнання, інвентар, ретельно прибирайте приміщення для приготування та зберігання продуктів, дотримуйтеся правил особистої гігієни. Продукти купуйте тільки в узаконених місцях торгівлі, при цьому вимагайте у продавця документи, що засвідчують їхню якість та безпеку. Це право ви маєте згідно із Законом України “Про захист прав споживачів” (посвідчення про якість, ветеринарне свідоцтво, висновок санепідекспертизи, сертифікат відповідності).
Ні в якому разі не купуйте продукти на стихійних ринках, “із землі”, у випадкових осіб. У цих місцях відсутні елементарні умови торгівлі та контроль з боку відповідних служб. При забої домашніх тварин звертайтеся за відповідною експертною оцінкою до ветеринарного лікаря (тварини можуть бути хворі на сальмонельоз, сибірку, туберкульоз, бруцельоз або заражені гельмінтами).
Готові страви слід зберігати окремо від напівфабрикатів та сирих продуктів, дотримуючись принципів товарного сусідства. Наприклад, зберігаючи готовий
салат поряд із сирими яйцями, можна забруднити його сальмонелами. М'ясо, яке зберігається на верхній поличці холодильника, може забруднити готову страву, яка лежить без упаковки на нижній, тощо. Зберігайте продукти та страви при температурі, не вищій +4–+6 градусів, оскільки за вищої температури починаються розвиток та накопичення хвороботворних мікроорганізмів, окислення жиру та інші негативні процеси, які можуть призвести до захворювань.
Розробку сирих продуктів – м'яса, риби – та готових продуктів проводьте на окремих розробних дощечках. Не скорочуйте час термічної обробки сирої продукції. Пам'ятайте, що кулінарні, кондитерські вироби, салати мають дуже короткий термін зберігання, тому готувати їх “про запас” небезпечно.
Микола АСАУЛ
В.о. головного державного
санітарного лікаря області

Print Friendly, PDF & Email [1]