- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На захисті конституційних прав

– Вікторе Дмитровичу, чи змінилася криміногенна ситуація в області на краще?
– Упродовж останніх двох років в області простежувалася стійка тенденція до зменшення кількості зареєстрованих злочинів. У другому півріччі 2009 року та в поточному році за рахунок збільшення кількості зареєстрованих крадіжок відбулося прогнозоване зростання злочинності як у державі, так і у нашому регіоні. Тож за півроку в області зареєстровано злочинів на 45,4 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте особливо тяжких злочинів – таких, як умисні вбивства, спричинення тяжких тілесних ушкоджень, розбійні напади тощо, – зафіксовано на 51,5 відсотка менше, і їх розкриття становить 88,9 відсотка. Процент розкриття злочинів загально- кримінальної спрямованості в області вищий, ніж у державі, але в той же час нерозкритими залишаються 1964 злочини, серед яких – 2 умисних вбивства, 3 факти спричинення тяжких тілесних ушкоджень, 1 розбійний напад, 91 пограбування, 105 шахрайств, 1551 крадіжка.
У 2010 році прокурори поставили на облік 335 злочинів, 21 із яких взагалі не було зареєстровано в органах МВС. Скасовано 33 постанови про порушення кримінальних справ про малозначні злочини. З 314 кримінальних справ, порушених прокурорами з відмовних матеріалів, 56 направлено до суду. Є певні напрацювання з органами внутрішніх справ, СБУ: правоохоронні органи області активізували боротьбу зі злочинними угрупуваннями. За півроку до суду направлено 15 кримінальних справ стосовно злочинних груп, 10 із яких – у сфері економіки.
– Нині гостро стоїть питання своєчасної виплати заробітної плати. Як прокуратура контролює цей процес?
– Якщо взяти в цілому, з квітня цього року сума невиплаченої зарплати зменшилася на 10 мільйонів гривень, і на сьогодні борг складає 38 мільйонів. За кожним фактом невиплати зарплати проводиться перевірка відносно керівника і приймається рішення, як того вимагає закон. За півроку в сфері оплати праці порушено 21 кримінальну справу, притягнуто до різних видів відповідальності 263 посадовці. Зокрема, у квітні цього року була порушена кримінальна справа щодо одного з директорів у Кременчуцькому районі. Протягом листопада 2009 року – лютого 2010 року при надходженні на розрахункові рахунки та в касу підприємства 2 мільйонів гривень на заробітну плату було використано лише 103 тисячі, тобто 5 відсотків від загальної суми доходу. Через це на підприємстві виникла заборгованість із виплати заробітної плати на суму 91,7 тисячі гривень. У січні цього року при надходженні на розрахунковий рахунок та в касу підприємства 594,9 тисячі гривень на виплату зарплати гроші не використовувалися взагалі. Нині справу направлено до суду.
Мають місце випадки грубого порушення законодавства про працю. У березні ц.р. була порушена кримінальна справа щодо приватного підприємця з Чорнухинського району, який з липня по грудень 2009 року працевлаштував чотирьох осіб різноробочими без укладення трудових договорів, не зареєстрував їх у районному центрі зайнятості, виплачував заробітну плату без відомості. За вироком суду підприємець оштрафований.
– Які справи, порушені прокуратурою, стали найрезонанснішими?
– Прокуратура розслідувала і направила до суду низку актуальних для області справ. Наприклад, стосовно службових осіб кредитної спілки “Лубно”, які привласнили 17 мільйонів гривень вкладників. Нині справа на розгляді у суді. Актуальною стала справа за обвинуваченням службовця відділу Державного комітету земельних ресурсів Миргородського району, який всупереч вимогам чинного законодавства погодив передачу в приватну власність землі водного фонду площею 12 гектарів та вартістю 144 тисячі гривень. Під час розслідування кримінальної справи за втручання Миргородської міжрайонної прокуратури ці землі повернуті у державну власність, тобто завдані злочином збитки повністю відшкодовані. Справу направлено до суду.
– Вікторе Дмитровичу, яка позиція прокуратури щодо продажу Центрального колгоспного ринку?
– Є відповідні звернення людей, і ми не можемо стояти осторонь цієї проблеми. Приблизно у 2000 році було відчуження відповідних приміщень на Центральному ринку. Тим самим люди, які викупили їх, стали власниками приміщень. Відповідно до закону, якщо буде оголошено про продаж землі, вони мають першочергове право на її придбання. Оскільки, на мою думку, питання не зовсім вивчене комісією Полтавської міської ради, дано доручення прокурору міста Полтави провести перевірку. Як мені відомо, готується відповідний протест, бо були допущені порушення.
– Чи були доведені факти розкрадання бюджетних коштів, виділених області на підготовку до Євро-2010?
 – Цього року в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу в 2012 році держава виділила області майже сто мільйонів гривень на ремонт доріг. Прокуратура порушила і направила до суду 2 кримінальні справи, де посадовці були звинувачені в розкраданні бюджетних коштів. Це стосується кобеляцького райавтодору, а також Служби автомобільних доріг Полтавської області. Збитки становлять майже по півмільйона гривень у кожному випадку. На сьогодні розслідування справ закінчено. Вони знаходяться у суді.

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]