- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Проблема боргів залишається актуальною

Розпочинаючи роботу колегії, Володимир Онищенко зачитав вітальну телеграму міністра аграрної політики України Миколи Присяжнюка на адресу голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, голови облради Володимира Марченка, працівників агропромислового комплексу області у зв’язку з намолотом першого мільйона тонн зерна нового врожаю. Володимир Онищенко й Володимир Марченко вручили почесні відзнаки трудівникам Полтавщини.
Аналізуючи соціально-економічний розвиток області, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Олена Адамович засвідчила, що по окремих позиціях намітилися позитивні тенденції. Проте основний макроекономічний оціночний показник – регіональна валова додана вартість – у першому кварталі знизився майже на 15 відсотків до відповідного періоду минулого року. Причина цього – збитковість підприємств. Така ситуація спричинена високими відсотками за кредитами й неповерненням ПДВ експортерам. Хоча не можна скидати з рахунків і умисне заниження прибутковості з метою уникнення сплати податків. У зв’язку з цим слід детально вивчити стан збиткових підприємств та вжити відповідних заходів, наголосила Олена Адамович.
Валова продукція сільського господарства порівняно з відповідним періодом минулого року становить близько 99 відсотків, скорочення відбулося за рахунок зменшення виробництва у домогосподарствах, що викликано низькими закупівельними цінами переробних підприємств на продукцію тваринництва. Непокоїть і стан кредитування АПК банківськими установами: обсяг кредитування збільшено майже на чверть, але за дуже високими ставками. При цьому немає фінансування з Держбюджету.
Обсяг інвестування в основний капітал за перший квартал зменшився на 13 відсотків.
Саме брак обігових коштів, за оцінкою підприємств, є одним із головних чинників, що стримують розвиток виробництва.
Основними завданнями господарського комплексу Полтавщини нині визначено, зокрема, забезпечення продовольчої безпеки регіону шляхом формування регіонального запасу продовольчого зерна, погашення заборгованості із заробітної плати, яка протягом червня зменшилася на 4 млн грн і становить 36 млн грн, пожвавлення системної роботи органів виконавчої влади з інвесторами.  
Доповідаючи про виконання бюджету області, начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко підкреслив, що план з наповнення бюджету по області виконано, за основними податками підвищено рівень надходжень: з податку з доходів фізичних осіб – на 38 млн грн, з плати за землю – на 21 млн грн. Але якщо у деяких районах спрацювали зі значним перевиконанням прибуткової частини бюджету, то в Кременчуці, Полтаві, Комсомольську, Хорольському, Гребінківському районах не забезпечено виконання планових показників доходів загального фонду бюджету. Надходження до бюджетів усіх рівнів по області становлять 6,1 млрд грн, що на           2,2 млрд грн більше, ніж за перше півріччя 2009 року. Видатки загального фонду бюджету області освоєні в сумі 1,9 млрд грн, або на 94,8 відсотка до планових асигнувань із урахуванням змін.
Доповнили аналіз економічного стану Полтавщини начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Дмитро Орлов, начальник Державної інспекції з контролю за цінами в Полтавській області Ірина Максимішина.
Проблему заборгованості зі сплати страхових внесків по підприємствах комунальної форми власності й фінансового стану підприємств-боржників окреслили начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерій Руденко, начальник головного управління праці та соціального захисту населення Людмила Корнієнко. З початку 2010 року недоїмка по страховому збору в області зросла на 7,2 млн грн і сягнула 59,5 млн грн. Близько 10 відсотків цієї суми – 5,5 млн грн – заборгували 66 підприємств комунальної форми власності. Органи Пенсійного фонду неодноразово зверталися до місцевих рад із проханням віднайти можливість надати цим підприємствам дотації з місцевих бюджетів і таким чином поліпшити їхній фінансовий стан, однак проблема й досі не вирішена. Ще одним виходом із складної ситуації може бути реструктуризація боргу, проте на це не йдуть підприємства-боржники, за деяким винятком. Тож найближчим часом на рівні облдержадміністрації розглядатимуть можливі варіанти вирішення проблеми по кожному конкретному підприємству.
З розглянутих питань прийнято відповідні доручення.
Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]