- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Микола Азаров: “Значна кількість громадян не відчує підвищення цін на газ”

У  Києві відбулася прес-конференція Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, присвячена темі підвищення вартості тарифів на газ для населення.
У вступному слові Глава Уряду розповів журналістам, чому Україні не вдалося уникнути збільшення ціни на газ. За словами Миколи Азарова, особисто він до останнього залишався противником такого непопулярного кроку. Але, виходячи із економічних реалій, Кабінет Міністрів таки був змушений розпочати процес приведення тарифів на природний газ для населення до економічно обгрунтованого рівня.
– Безумовно, це не просте рішення, і воно потребує роз'яснення, – зазначив Прем'єр-міністр.
Зокрема, як повідомив Микола Азаров, підвищення тарифів на природний газ було однією із ключових вимог Міжнародного валютного фонду, який надав позичку для стабілізації української економіки. Водночас до цього непопулярного заходу змушували і суто внутрішні чинники. На переконання Прем'єр-міністра, подальше загравання з населенням у питанні цінової політики на газ, як це практикував попередній уряд, перетворило б Україну на країну-банкрут.
Микола Азаров назвав два головних, на його думку, міфи, які побутують у країні. За його словами, абсолютно несправедливо стверджувати, що для потреб населення достатньо лише газу власного видобутку.
– На превеликий жаль, недостатньо. І наш газ ми змушені змішувати з абсолютно іншим за вартістю імпортним газом.
Іншою помилкою, вважає Микола Азаров, є твердження, що Державний бюджет здатний компенсувати різницю між реальним та існуючим на сьогодні тарифом на газ.
– Дуже поширена помилка: якщо за людей платить бюджет, то це – чужі гроші. Це абсолютно ті ж самі гроші. Якщо ми з бюджету дотуємо “Нафтогаз”, а попередній уряд цим займався, то це означало тільки одне: або ці гроші уряд брав у борг, а з цими боргами ми зараз розраховуємося, або недоплачували нашим же людям із бюджету у вигляді підвищення зарплат, пенсій.
Крім того, підвищення тарифів на газ для населення спричинене необхідністю збільшувати обсяги видобутку власного газу. Адже, як неодноразово наголошували представники нафтогазодобувної галузі, існуючі ціни на газ не перекривають навіть собівартість видобутку блакитного палива.
Саме під тиском цих обставин, як наголосив Микола Азарова, Кабінет Міністрів України був змушений погодитися із рекомендацією НКРЕ і підвищити ціни на газ для населення на 50%, починаючи з 1 серпня. Водночас Микола Азаров запевнив, що уряд зробить усе від нього залежне, аби максимально пом'якшити вплив такого кроку на життєвий рівень українців.
– Наше завдання – захистити тих, у кого рівень життя, на превеликий жаль, доволі низький.
За словами Прем'єр-міністра, якщо раніше держава виплачувала компенсацію лише тим громадянам, які витрачали на оплату житлово-комунальних послуг більше 15% (для пенсіонерів та непрацездатних) і 20% ( для працездатного населення) доходу, то нині ці відсоткові пороги знижено до 10 і 15% відповідно.
Крім того, уряд значно спростив процедуру оформлення субсидій. Зокрема, пенсіонерам тепер не потрібно вистоювати в чергах. На адресу кожного з них прийде лист зі зразком заяви, заповнивши яку і надіславши за вказаною адресою, люди отримуватимуть державну допомогу.
Прем'єр-міністр України вважає, що наша держава має всі шанси досягти високого рівня соціального забезпечення громадян.
Микола Азаров відповів на численні запитання журналістів, які стосувалися перспектив розвитку промислової галузі, повернення ПДВ, подальшої долі української ГТС, збору врожаю-2010 та інші.
Євген ЛОПУШИНСЬКИЙ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]