- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Нафтопереробна промисловість

Цього дня акціонери, які в сукупності володіють 99,9 відсотка акцій товариства, на загальних зборах змінили наглядову раду. Так, головою ради призначено керівника правління "Нафтогазу" Євгена Бакуліна, членами ради – Едуарда Швидкого (перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України"), Костянтина Бородіна (керівник департаменту газової, нафтової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго), Валентина Франчука (заступник голови правління НАК "Нафтогаз України"), Ірину Варакуту (директор департаменту Мінпаливенерго) й Олександра Лазорка (голова правління компанії "Укртранснафта"). Місця в наглядовій раді зберегли приватні акціонери – бізнесмени Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Олександр Яро-славський, Михайло Кіперман, а також колишній голова правління "Укртатнафти" Сергій Глушко. Таким чином, якщо до цього перевагу в наглядовій раді мали представники групи "Приват", то тепер контроль отримали представники "Нафтогазу".
Зміни стали можливими лише після того, як у судових інстанціях було завершено всі процеси щодо визначення прав власності на спірні з татарськими акціонерами пакети акцій й усі рішення були винесені на користь "Укртатнафти".
"Уперше за останні роки контроль над наглядовою радою отримали представники Української держави. У нас більше немає претензій до приватних акціонерів, – наголосив директор департаменту майнових і корпоративних питань "Нафтогазу" Роман Загородній. – Ми маємо намір спільно управляти підприємством і на першому ж засіданні порушимо питання щодо спільного вирішення економічних проблем заводу, зокрема збільшення завантаження його сировиною". Зокрема аналітики ринку прогнозують відновлення постачання російської нафти на Кременчуцький нафтопереробний завод. Голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко припускає, що за підсумками року підприємство буде завантажене сировиною в обсязі 4,5 млн т, повідомляє газета "Урядовий кур'єр". На модернізацію підприємства у 2010 році буде спрямовано понад 700 млн грн (торік обсяг інвестицій становив 500 млн грн). Завдяки цьому компанія збільшить глибину переробки нафти до 90,2% при середньому показнику по галузі 73%. "З 2011 року ми почнемо виробляти бензин за стандартом Євро-4 і дизпальне за стандартом Євро-5", – обіцяє Павло Овчаренко.
Отже, є надія на те, що звичайний споживач буде задоволений якісною продукцією й не переживатиме ні дефіциту, ні цінових стрибків на нафто-продукти, оскільки держава отримала потужний інструмент впливу на роздрібний ринок нафтопродуктів.
"Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" створена у 1994 році відповідно до указів президентів України й Республіки Татарстан (Російська Федерація). Україна передала у статутний фонд компанії цілісний майновий комплекс – АТ "Кременчукнафтооргсинтез" (правонаступник Кременчуцького НПЗ). Внесок Республіки Татарстан – кошти, акції нафтодобувних компаній.
До складу ПАТ "Укртатнафта" входять структурні підрозділи з розвідки, видобутку, переробки нафти й збуту нафтопродуктів.
"Укртатнафта" є одним із лідерів нафтопереробної промисловості України. Потужності підприємства розраховані на роботу з усіма типами нафти й газового конденсату з річним завантаженням 18,6 млн тонн. Нафта може надходити трьома трубопроводами з нафтових покладів Західного Сибіру, Поволжя й Східної України.
Варто наголосити, що ПАТ "Укртатнафта" є одним із значних наповнювачів Державного й місцевих бюджетів.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]