- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

АПК. Досвід господарювання

Плідної роботи учасникам зібрання побажав голова Диканської райдержадміністрації Юрій Оніщенко, який наголосив, що, оскільки район аграрний, влада підтримуватиме всі починання, які сприятимуть розвитку аграрного бізнесу, бо це – продовольча безпека земляків, комфорт і достаток у їхніх родинах і, врешті, робочі місця. Адже в Державній програмі економічних реформ на 2010 – 2014 роки розвитку сільського господарства й земельним відносинам приділяється особлива увага. На необхідність модернізації агропромислового комплексу націлює нас і Президент України Віктор Янукович, додав промовець. Юрій Оніщенко також ознайомив присутніх із напрацюваннями стосовно будівництва в Диканському районі потужного насіннєвого заводу всесвітньо відомої фірми “Піонер”, де калібруватимуть посівний матеріал соняшнику й кукурудзи. Планується також збудувати ангари для зберігання насіння та розмістити митний ліцензійний склад…
Загалом у районі підлягає збиранню понад 13 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових культур, для обмолоту яких буде задіяно 78 одиниць зернозбиральної техніки, поінформував начальник головного управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Микола Постернак. Він зазначив, що на великий валовий збір зерна очікувати не доводиться, оскільки більшу частину озимих площ довелося пересівати чи підсівати. Скажімо, озимого ячменю в районі залишилося лише 108 гектарів, а ріпака із 900 гектарів не пересівали лише 11. Тому середня урожайність ранніх зернових у районі – 32,2 ц/га, – як на нинішній рік, вважається нормальною. Сіють тут і не зовсім звичні для нашого регіону культури, такі, як гірчиця, коріандр, кмин.
Варто зазначити, що районний семінар проходив “під відкритим небом”, тож його учасники побували не лише на тих полях ТОВ “НВП “Інтерагросервіс”, де нині збирають хліба, а й там, де смарагдовим килимом розкинулися поля, на яких набирають вагу цукрові буряки, де височіє струнка і врожаїста кукурудза й п’янким ароматом бринить повітря над оспіваними поетами соняшниками. Учасники зібрання відзначали – види на врожай пізніх культур прекрасні.
За всім цим – не лише вміла організація праці, застосування відповідних агротехнологій, а й власний високоякісний посівний матеріал. Адже зазначене сільгосптовариство є насінгоспом із виробництва насіння соняшнику й кукурудзи. Тут і цього року відвели 75 гектарів під ділянки гібридизації соняшнику Квін піонерівської селекції. Тож високі врожаї в “Інтерагросервісі” – це не виняток, а результат повсякденної копіткої праці. У цьому науково-виробничому підприємстві не перестають експериментувати. Скажімо, половину площ під сільськогосподарські культури виорюють, а решту – обробляють безвідвальним методом, аби з’ясувати, де буде ліпший урожай. Торік кукурудза дала 100–110 центнерів з гектара, а в цьому році її знову посіяли на тих самих площах, і види на врожай добрі.
Утримують у господарстві й велику рогату худобу, для власних потреб є свинопоголів’я, пасіка, ділянки городини. Як за-уважив генеральний директор Геннадій Головін, тут уже й забули, коли купували в магазині хліб, – його випікають безпосередньо в сільгосппідприємстві. В “Інтерагросервісі” піклуються про людину праці, допомагають у вирішенні соціальних проблем місцевої громади, підтримують культурно-спортивні заходи. Мабуть, так і має бути, якщо будь-яку виробничу сферу очолює справжній фахівець і просто порядна людина, якою і є Геннадій Головін.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]