- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Актуально

Отже, відпускні ціни на природний газ для населення, диференційовані за річним обсягом споживання й наявністю або відсутністю в абонента лічильника, з 1 серпня зростуть на 50 відсотків. Нагадаємо, що чинна система диференціації цін на природний газ для населення залежно від річного обсягу споживання, наявності чи відсутності приладу обліку діє з 1 січня 2007 року. Останнє підвищення відпускних цін на природний газ для населення, диференційованих за річним обсягом споживання й наявністю або відсутністю в абонента лічильника, відбулося 1 грудня 2008 року – на 35 відсотків.
Немає сумніву в тому, що підвищення вартості газу традиційно потягне за собою й інші ціни, зокрема тарифи на послуги теплопостачання. Експерти припускають, що орієнтовно вартість тепла подорожчає при-близно на сорок відсотків, бо ціна на блакитне паливо – основа тарифу. Ціни можуть переглянути до осені, аби опалювальний сезон розпочати вже з новим тарифом.
Водночас міністр житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич запевнив, що підвищення ціни на природний газ не потягне за собою збільшення тарифів на водопостачання, водовідведення та утримання будинків. Міністр також зазначив, що у зв'язку з підвищенням тарифів на природний газ його споживання підприємствами комунальної теплоенергетики скорочуватиметься за рахунок впровадження енерго-зберігаючих технологій, оскільки у собівартості надання послуг з опалення та постачання гарячої води газ становить 53%.
Однак, на думку аналітиків, збільшення тарифів може призвести до зворотного ефекту – зниження платежів населення. Хоча уряд, ухвалюючи таке непопулярне рішення, захистив найбідніших українців: для соціально незахищених верств населення переглянули процедуру надання пільг з оплати комунальних послуг.  Зокрема знижено поріг доходів громадян для виплати субсидій: для працюючих – з 20 до 15 відсотків, для пенсіонерів – з 15 до 10 відсотків. Окрім того, спрощується й процедура надання субсидій.   
Про це 19 липня ц.р. нагадав віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко під час селекторної наради з питань соціального захисту населення під час оптимізації тарифів на житлово-комунальні послуги і природний газ. У студії "Укртелекому" в Полтаві працювали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, його заступники – Олександр Коваль, Борис Галушко, Віктор Животенко, керівники управлінь та служб облдерж-адміністрації. У режимі селекторного зв'язку були задіяні керівники районів у місцевих студіях.
Сергій Тігіпко відзначив, що Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо оптимізації тарифів на житлово-комунальні послуги та природний газ. Адже НАК "Нафтогаз" повинен бути прибутковим, а житлово-комунальне господарство – мати об-грунтовані тарифи та бути привабливим для інвесторів. Без цього неможливе проведення реформ в Україні.
На державному рівні буде створений Координаційний центр, працюватимуть прямий телефон та колл-центр, куди громадяни зможуть зателефонувати та звернутися в будь-який час. В органах соціального захисту населення в областях вводяться додаткові години прийому громадян у позаробочий час, надаватимуться консультації телефоном.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко зазначив, що необхідно відпрацювати проведення роз'яснювальної роботи серед громадян та сконцентрувати зусилля всіх причетних управлінь та служб для оформлення субсидій населенню.
За даними Кабміну, зараз субсидії отримують близько 800 тисяч сімей, додасться ще 350 тисяч.

Відпускні ціни на природний газ для населення і
теплокомуненерго з 1 серпня

Для абонентів, які споживають до 2,5 тис. куб. м на рік:
за наявності лічильника – 725,4 грн за тис. куб. м (було 483,6 грн); без лічильника – 798 грн за тис. куб. м (було 531,6 грн).
Для тих, хто споживає більше 6 тис. куб. м на рік:
за наявності лічильника – 1098 грн за тис. куб. м (було 732 грн); без лічильника – 1207,8 грн за тис. куб. м (було 805,2 грн).
Для абонентів, які споживають до 12 тис. куб. м на рік:
за наявності лічильника – 2248,2 грн за тис. куб. м (було 1498,8 грн); без лічильника – 2473,2 грн за тис. куб. м (було 1648,2 грн).
Для тих, хто споживає понад 12 тис. куб. м на рік:
за наявності лічильника – 2685,6 грн за тис. куб. м (було 1790,4 грн); без лічильника – 2954,1 грн за тис. куб. м (було 1968,6 грн).
Для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалювання і гаряче водопостачання населення:
1309,2 грн за тис. куб. м (було 872,78 грн).

Постанови НКРЕ №№ 812,813 від 13 липня 2010 року.

Підготувала

Ірина РОГОЖИНСЬКА.
Print Friendly, PDF & Email [1]