- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Поради до часу

Ультрафіолетові промені мають таку  сильну енергію, що можуть зруйнувати основи "шкірного каркасу", від чого шкіра швидко втратить пружність та еластичність. Саме тому довготривалий прийом сонячних ванн призводить до утворення пігментних плям, провокує розвиток таких захворювань, як злоякісні пухлини шкіри, червона вовчанка, катаракта.
Надмірна дія ультрафіолетових променів послаблює імунну систему. Але це не означає, що не можна засмагати зовсім, просто необхідно мати почуття міри та дотримуватися певних  правил.

Як уникнути сонячного опіку?

Приймайте сонячні ванни до 11-ї або після 17-ї години дозовано. Починайте засмагати поступово, з 10–15 хвилин, кожного наступного дня збільшуючи час на 5 хвилин. Таке засмагання корисне і для імунної системи, і для мінерального обміну, і загалом для всіх обмінних процесів у організмі. До речі, вода не рятує – сонячні промені проникають на глибину до 25 метрів!
Якщо ви поплавали у воді, то витирайтеся рушником. Краплини води на тілі, як лінзи, збільшують опромінення сонцем. А якщо крапля опиниться на родимці, може спрацювати пусковий механізм злоякісного процесу.
Спостерігайте за змінами на шкірі, особливо за родимками. Не треба заклеювати їх, щоб не виникла термічна конденсація. Найкращий захист – вільний одяг світлого кольору з натуральних тканин.
Не користуйтеся на пляжі декоративною косметикою, дезодорантами та духами – вони можуть спровокувати утворення пігмент-них плям.
Майте на увазі: деякі ліки провокують сонячний опік. До них належать антигістамінні препарати, транквілізатори, антибіотики, гормональні контрацептиви, харчова добавка сахарин. Вино та шампанське також підвищують чутливість до ультрафіолету.
Дослідження підтвердили, що вітаміни С та РР, що містяться у ягодах, фруктах та овочах, допомагають організму подолати небезпечну дію сонця. Їжте на відпочинку яблука, зелену цибулю, кислу капусту, пийте сік із червоної та чорної смородини.

Кому і чому слід уникати сонця?

Є люди, яким взагалі не можна засмагати. Передовсім це особи, надчутливі до сонячних променів, до ультрафіолетового опромінення. Це зазвичай блондини, а також ті, хто має очі світлих кольорів.
Потрібно окремо сказати про тих, у кого алергія на сонце – сонячна ідіосинкразія. Це хвороблива реакція, що виникає в окремих осіб на такий подразник, як ультрафіолетові промені. Основними проявами ідіосинкразії є виразне почервоніння шкіри, висипання, свербіж, набряки, утруднене дихання. Також протипоказано перебувати на сонці людям із пухлинними процесами, аутоімунними захворюваннями. Різка зміна клімату, підвищена інсоляція (з латинської – "виставляти на сонце") – це ті чинники, що можуть спровокувати загострення чи стрімкий розвиток вищеназваних захворювань. У жодному разі не можна забувати про захист від активних сонячних променів. Це – капелюшки, парасольки, легкий одяг із довгим рукавом тощо.

Шкірі потрібна допомога

Сонячні промені сильно висушують шкіру, тому після дії ультрафіолетових променів їй необхідні волога та прохолода. Помітили почервоніння під час сонячних ванн? Це означає, що ви вже отримали сонячний опік. Навіть якщо все обійшлося, шкірі необхідна допомога – треба нанести засоби "після засмаги" для відновлення водного балансу (зволожуючі та живильні). Обов'язково заздалегідь протестуйте засоби на  невеликій ділянці шкіри – подивіться, чи не з'явилася алергічна реакція.

Як посилити засмагу і вберегтися від опіків?

Для середньостатистичної людини температура повітря повинна бути від 20 до 25 градусів. Це найкомфортніша температура, коли тепловіддача і теплосприйняття для організму є найбільш фізіологічними. За температури понад 25 градусів підвищується тепловіддача, посилюються обмінні процеси, що може негативно по-значитися на організмі людини. Тому жінки, які хочуть відчувати себе якомога довше молодими (саме з огляду на стан шкіри), мають пам'ятати, що сонце корисне у досить невеликих дозах: півгодини, максимум – година.
Ефект засмаглої шкіри можна посилити, застосувавши спеціальну дієту. Охочі підсилити засма-гу мають зосередитися на продуктах, що містять вітамін А (бета-каротин): абрикоси, персики, кавуни, ожина, морква, корені петрушки, селери та пастернаку.
Існує великий вибір сонцезахисних кремів, до складу яких входять натуральні компоненти, що захищають шкіру від засмаги. Тому ними потрібно користуватися, особливо тим, хто має чутливу до сонця шкіру.
Що робити, якщо ви вже отримали сонячні опіки?

Якщо ж крем не допоміг і

ви все-таки обгоріли, терміново вживайте заходів. Прийміть жарознижувальний засіб, наприклад, таблетку парацетамолу – при температурі вище 38,5°С. Не обробляйте уражені ділянки шкіри одеколоном або спиртом. Краще нанесіть тонкий шар пудри або дитячої присипки, і біль від опіку помітно зменшиться. Прикладіть до ділянки опіку шматочки сирого огірка, картоплі чи яблука. Вони викликають відчуття прохолоди та допомагають зменшити запалення на невеликих ділянках шкіри.
Якщо постраждали повіки, прикладіть до них пакетики чаю, змочені у прохолодній воді. Ділянки опіків можна змащувати соком  алое. Серветки, змочені в розчині кип'яченої води та соку алое (1:1), слід віджати та прикладати кожні 5–10 хвилин.

Які напої слід вживати у спеку?

У спекотну погоду  доцільно пити гарячі чаї, особливо зелений. Дуже корисні квас та узвар, споживання яких поліпшує тонус судин, яким у спеку випадає доволі значне навантаження. Втамувати спрагу можна й водою з лимонним соком. Не рекомендується освіжатися холодними напоями і морозивом – споживання таких продуктів знижує температуру на 1–2 градуси тільки у ротовій порожнині, спраги не втамовує, крім того, призводить до пере-охолодження ділянки носоглотки. А солодке середовище і пере-
охолодження – сприятливі умови для респіраторних захворювань. Якщо дуже хочеться морозива, поєднайте його з гарячими чи теплими напоями: чаєм, кавою, піді-грітим соком.
Не бажано споживати й лікувальні та мінеральні води. Вони активізують сольовий обмін, а це збільшує тепловіддачу й негативно впливає на здоров'я, особливо на діяльність серцево-судинної системи, надниркових залоз, функціональну здатність обмінних процесів центральної нервової системи.
Дотримуючись вищевказаних порад, ви зможете не тільки отримати задоволення від літнього відпочинку, а й зберегти своє здоров'я та красу.

Ніна ДУРДИКУЛІЄВА
Головний лікар обласного
Центру здоров'я
Print Friendly, PDF & Email [1]