- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чим живе рада

– Одним із головних завдань тоді було збереження сільгосп-підприємств на території сільради, – розповідає Юрій Миколайович. – Нині вони успішно працюють, надаючи людям робочі місця, розраховуючись за оренду землі. Раніше одним із наповнювачів місцевого бюджету були підприємства нафтогазового комплексу, адже на нашій території діяло більше 10 свердловин. Але з введенням у дію Земельного кодексу, змін до інших законодавчих актів зараз надходять мізерні кошти. Депутатський корпус нашої сільської ради має міцний потенціал. Приємно працювати з авторитетними людьми, які завжди допомагають у вирішенні всіх проблем. Завдяки підтримці депутатів, членів виконкому, до якого входять керівники установ і організацій, виконуються майже всі делеговані державою повноваження. Якби вони  були підкріплені ще й фінансово, робота виконкому охопила б більше напрямків.
У маленьких селах Пучківщина і Руда проживають усього дванадцять осіб. У Токарях, Гамаліївці та Долинці  – значно більше мешканців. Кожного четверга працівники сільської ради виїздять у села для прийому громадян, вирішуючи соціальні, земельні та інші питання.
На території Токарівської сільської ради працюють два сільгосп-підприємства – СВК "Токарі" та ВТП "Бізнес-контакт", три медичні установи – дільнична лікарня, амбулаторія сімейної медицини і ФАП, дві школи, Будинок культури і два сільських клуби, Токарівський будинок-інтернат. Кілька років тому відновлено роботу дитячого садка "Пролісок".
– Сільська рада є дотаційною, 70 відсотків нашого бюджету – дотація держави. У  нас вчасно сплачується орендна плата господарствами, приватними підприємцями та орендарями, надходить прибутковий податок, але щоб сільська громада була фінансово самодостатньою, потрібно, аби держава в повному обсязі забезпечила фінансування захищених статей бюджету, а кошти другого кошика потрібно розподіляти на утримання закладів освіти, медицини, культури, ремонт доріг. Настав час вносити зміни і в Бюджетний кодекс, і в Державний бюджет, і в інші нормативні документи, що стосуються наповнення місцевого бюджету, – переконаний  Юрій Краснолуцький. – Завдяки чіткій позиції Лохвицької районної ради з виділення коштів на будівництво об’єктів соціальної сфери для тих сільських громад, де розміщено найбільше свердловин, на території нашої сільради споруджено теплогенераторні в Будинку культури, дитсадку "Пролісок", відремонтовано системи опалення, водопостачання і каналізації.
Потрібно вирішити ще чимало питань – забезпечення якісною проточною водою Гамаліївської дільничної лікарні, освітлення сільських вулиць, ремонт доріг, спортивного залу при Будинку культури, організація громадських робіт.
– Хочу подякувати Токарівській громаді за розуміння і співпрацю. Думаю, ми разом багато зробили і зробимо, – підсумовує сільський голова.

Микола БЕЗНОС
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]