- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зерноринок

– Озима пшениця, хоча й вийшла з зими зрідженою, однак її урожайність на круг сягає 40 центнерів з гектара. Не може не радувати й якість зерна, адже воно містить 36% клейковини, – розповідає Олександр Якович. – Не забарилися зі своїми пропозиціями й зернотрейдери, які пропонують, щоб ми продали їм, скажімо, ячмінь – за ціною приблизно 600 гривень за тонну, а пшеницю – за 800.
Звісно, що такі ціни на зерно не можуть влаштовувати сільгосптоваровиробників. За словами Олександра Суханя, цьогоріч ячмінь має коштувати від 1000 грн/т, а пшениця – від 1500 грн/т. Аналогічної думки притримуються й інші керівники агроформувань, з якими мені вдалося поспілкуватися.
***
Станом на початок липня на зерноскладах області зберігалося приблизно 230 тисяч тонн збіжжя зернових і зернобобових та 115 тис. т  олійних культур урожаю минулого року. Цьогорічне зерно масово на елеватори ще не здають, адже намолот в області поки що не значний – понад 100 тисяч тонн. Якщо ж і здають, то тільки на тимчасове зберігання. Стосовно якості збіжжя нового урожаю, то вона приблизно відповідає рівню минулорічного – вміст клейковини в пшениці становить 20–23%, білка – 14%, що практично відповідає 2–3-му класу, зазначив заступник начальника інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації Віталій Нелюба. Але довготривалі дощі негативно позначаються на якості зерна, воно може проростати. А згідно  із нещодавно прийнятими стандартами, пророслого зерна в збіжжі 3 класу має бути не більше 3%.
Оскільки зерна урожаїв попередніх років в області залишилося небагато, а очікуваний цього року його валовий збір теж буде значно меншим за попередні роки, ціни, які нині пропонують зернотрейдери, приміром, за пшеницю 2-го класу – 850 гривень за тонну, 6-го класу – 700, вважати прийнятними не доводиться. Чи не єдиним оптимістичним моментом у ситуації, яка нині склалася на ринку зерна, є те, що потужність зерноелеваторів області вже зараз становить близько 3-х мільйонів тонн одночасного зберігання збіжжя. До того ж, будуються й нові зерносклади, а отже, вартість зберігання зерна повинна здешевлюватися. Тож у аграріїв буде можливість потримати його до того часу, коли сформується реальна ціна на хліб, вирощений у таких складних умовах.
***
За даними, оприлюдненими на офіційному сайті Мінагрополітики України, середньозважені ціни, що склалися в різних регіонах держави, становлять: на зерно пшениці 3-го класу – 1020–1415 гривень за тонну (середня – 1185 грн/т), на фуражну пшеницю – від 740 до 1325 грн/т. До речі, найвищими ціни на зерно є в західних областях України, зокрема, в Закарпатській та Львівській.
***
У цьому році уряд України ставить перед Аграрним фондом особливо високі завдання. Якщо в попередні роки АФ акумулював приблизно один мільйон або 1,1 мільйона тонн зерна, то в нинішньому, для поповнення державного запасу, Аграрному фонду необхідно буде закупити 6 млн тонн.
– Оскільки через несвоєчасне прийняття Державного бюджету час для здійснення форвардних закупівель ранніх зернових культур уже втрачено, будуть проводитися сподові (прямі) закупівлі зерна, – розповідає директор Полтавського регіонального відділення Аграрного фонду Валерій Лисенко. – Щоправда, за словами міністра агрополітики України Миколи Присяжнюка, під здійснення форвардних закупівель пізніх сільськогосподарських культур планується завчасно виділити необхідні кошти.
Загалом на Полтавщині Аграрний фонд має закупити близько 400 тисяч тонн збіжжя різних класів якості. Закупівля проводитиметься через біржові торги, за ф'ючерсними цінами, а розрахунок за продане зерно здійснюватиметься через держказначейство. Прерогативою ж АФ залишається формування необхідного пакета документів та оформлення біржових контрактів.
Стосовно мінімальних цін на зерно, яке купуватиметься через АФ, встановлених Кабміном, то, наприклад, пшениця 3-го класу коштує 1150 грн/т, 6-го класу – 960 грн/т, жито 2-го класу – 870 грн/т, ячмінь 3-го класу – 860 грн/т. Як наголошує Валерій Лисенко, це мінімальні ціни, як правило, після біржових торгів вони мають зростати.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]