- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

П’ята чверть

Добре, що хороші мрії добрих людей збуваються. Збулася мрія Михайла Сукача. Табір ожив сонячним дитячим багатоголоссям: наприкінці червня відкрилася перша зміна православного спортивно-оздоровчого табору "Псьол". Сімдесят дітей від шести до сімнадцяти років проведуть тут два літніх тижні, оздоровлюючись на свіжому повітрі, п'ючи місцеву мінеральну воду, повноцінно  харчуючись чотири рази на день, розвиваючи свій кругозір на екскурсіях, а до всього – табір же православний! – спілкуючись зі священиком, дізнаючись про життя святих, за бажанням беручи участь у Церковних Таїнствах.
– Ми багато говоримо про майбутнє нашої держави, але ж закладати міцний духовний фундамент потрібно тепер, – говорить Високопреосвященніший архі-єпископ Полтавський і Миргородський Филип. – Для цього маємо виховувати молодь на високих принципах Право-славної віри, любові до Батьківщини. Саме тому відкриваємо другий православний табір управління Полтавської єпархії Української Православної Церкви: перший – "Орлятко" – вже кілька років працює у Карлівці, а тепер і тут, у селі Яреськах Шишацького району, табір "Псьол" прийматиме дітей на оздоровчий відпочинок. Це не бізнес-проект, не заробляння коштів, тому вартість путівки значно доступніша у порівнянні з іншими таборами. Тож ті люди, які хочуть оздоровити своїх дітей і долучити їх до духовності, з приводу путівок можуть телефонувати
в єпархіальне управління за номером
59-59-91.
Займатимуться з дітьми педагоги, психологи, вожаті – студенти Полтавської місіонерської духовної семінарії і обов'язково – священики, зокрема благочинний Дикансько-Шишацького округу протоієрей Богдан Брянчик. Завідуюча науково-методичною і виховною роботою табору, методист місіонерського відділу при Священному Синоді Української Православної Церкви Ірина Ковальчук зазначає, що "Псьол" завдяки розвинутій інфраструктурі буде базовим православним табором в Україні з перспективою досягти міжнародного рівня. Концентруючи найкращий досвід виховної роботи таборів України, проект православних таборів покликаний формувати духовну культуру дитини на грунті православних традицій. Серед духовно-моральних засобів виховання – спільні молитви вранці та перед сном, вечори цікавих зустрічей, перегляд фільмів телекомпанії "Глас", театр житій святих, недільна школа святителя Димитрія Ростовського.
Якщо раптом когось і насторожує таке православне наповнення відпочинку, то тільки не дітей із православних родин! У день заїзду їдальня-трапезна задзвеніла таким дружним ангельським співом Господньої молитви "Отче наш", що дехто з дорослих просльозився.  
А в усьому іншому – діти як діти! І відпочинок у них справжній, дитячий, з іграми, конкурсами, малюнками, рукоділлям, піснями… Тільки у значно миролюбнішій атмосфері.
– Мені доводилося будувати й відкривати дитячі садочки, школи. Завжди буває трепет у душі. А тепер відкривається дитячий табір відпочинку, де звучатиме слово Боже, бо табором опікуватиметься Церква.  Дуже радію цьому. Адже основною ідеологією нашої держави має знов стати Православне християнство. Нинішня подія – вклад у це, – сказав під час урочистостей Герой України Семен Антонець.
Вітав усіх присутніх – дітей, їхніх батьків, співробітників – із богоугодною справою голова Шишацької райдержадміністрації В'ячеслав Білаш. А президент холдингової компанії "Астарта-Київ" Віктор Іванчик, генеральний директор агрофірми імені Олександра Довженка Віктор Скочко та їхні колеги раділи, напевно, не менше за дітей, бо не просто гостями почувалися на цьому святі. Саме "Астарта-Київ", до структури якої входить агрофірма імені О.Довженка, безкоштовно передала базу табору єпархіальному управлінню. А в день урочистого відкриття Віктор Іванчик ще й подарував відпочивальникам "Псла" плазменний телевізор.
У свою чергу Владика Филип вручив людям, не байдужим до справ Церкви, церковні нагороди.
Відслужили молебень. І ось над табором підняли хоругву. Табір відкрито!
…Непомітно швидко минуть дні першої табірної зміни, потім будуть ще три заїзди. А потім табір чекатиме наступного літа, щоб не тільки подарувати дітям радість, а й послужити справі відродження віри, надії, любові. Нехай цей плин більше не припиняється й не переривається…

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]