- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

20 червня – День медичного працівника

– В останні роки більшість корпусів лікарні були капітально відремонтовані чи реконструйовані, значно покращилися умови для пацієнтів і медперсоналу. Закуплено чимало дороговартісного обладнання, наприклад, одне з останніх – комп’ютерний томограф, що працює в цілодобовому режимі й дозволяє значно підвищити рівень діагностики, – розповідає головний лікар обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського Євген Скалянський. – Тому нині основний напрямок нашої роботи – раціональне й ефективне використання медичної апаратури, впровадження й удосконалення сучасних технологій і методів лікування. Також велику увагу приділяємо й наближенню медичної допомоги жителям сільської місцевості: за рік здійснюється близько трьох тисяч виїздів у райони й міста області для надання кваліфікованої медичної допомоги.
Накопичений за роки досвід зберігається та примножується новими технологіями й методиками. Обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського – це комплекс сучасних вузькоспеціалізованих відділень. Серед них – відділення торакальної хірургії, проктологічне, щелепно-лицевої хірургії, алергологічне та інші. Кожне з відділень є унікальним за власною науковою базою, з новими технологіями в діагностиці та лікуванні. Водночас усі вони тісно пов’язані між собою, що допомагає при всебічному обстеженні хворих. Структурним підрозділом лікарні є територіальний центр екстреної медицини і медицини катастроф.
Щороку стаціонарне лікування в обласній клінічній лікарні проходять 22–25 тисяч хворих із усієї області, 130–150 тисяч пацієнтів отримують медичну допомогу амбулаторно в консультативній поліклініці.
Одне з унікальних відділень обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського – ревматологічне. Створене у 1974 році, до 1995 року воно функціонувало як кардіоревматологічне.
Нині ревматологічне відділення – єдине в області – розраховане на 30 ліжок, хворим створені зручні умови. Медичну допомогу надають шістнадцять медичних працівників, із них – троє лікарів: за рік вони повертають здоров’я майже 900 пацієнтам.
– Останнім часом в області, як і в Україні загалом, зростає кількість захворювань кістково-м’язової та сполучної тканини, – розповідає завідуюча ревматологічним відділенням обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського Олена Гордієнко. – Це такі за-
хворювання, як остеоартроз, на який хворіє до 50 відсотків населення, ревматоїдний поліартрит, системні васкуліти, хвороба Бехтерєва та інші. Підступність цих хвороб у тому, що вони уражують людей працездатного віку. Лікуємо також хворих із вадами серця. Щороку на операції в Національний інститут серцево-судинної хірургії
ім. М.М. Амосова направляємо близько п’ятдесяти хворих, які потім проходять реабілітацію на базі нашого відділення.
Ревматологія – лікувальна справа воістину не з легких. Поставити діагноз хворому буває надзвичайно складно, розповідає Олена Гордієнко. Лише теоретичних знань замало – колосальну роль відіграє практичний досвід, адже лише при щоденній наполегливій праці біля ліжка хворого можна сподіватися на успіх. До того ж треба постійно вдосконалювати свої знання, вивчати нові методики лікування.
Консультативну допомогу в цьому плані медичному персоналу відділення надають співробітники кафедри загальної практики – сімейної медицини, яку очолює ректор Української медичної стоматологічної академії, професор В’ячеслав Ждан. Тож у ревматологічному відділенні широко впроваджуються новітні методики діагностики та лікування ревматологічних захворювань. Широко застосовується УЗД-діагностика суглобів. У діагностичну програму хворих із патологією опорно-рухового апарату впевнено ввійшов та добре себе зарекомендував метод діагностики – ультразвукова денситометрія, – який дає змогу на ранніх етапах виявити остеопороз. Медики сподіваються, що найближчим часом така апаратура з’явиться й у них.
Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]