- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Комітет економічних реформ у дії

У свою чергу влада разом із громадськістю, науковцями, господарниками мають виробити концепцію обласної Програми економічних реформ. За словами Олександра Удовіченка, прийняти програму планується протягом найближчого місяця.
Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Онищенко проаналізував соціально-економічні передумови реформування. Безумовно, посткризові явища накладають свій відбиток на економічні процеси в державі, й цьогорічний бюджет змушує ефективно і раціонально використовувати кожну копійку. Відповідно локальні програми на нинішній рік мають передбачати адекватне фінансування.
У першу чергу увага приділятиметься тим програмам, які при мінімальних затратах дають вагомий результат.
Голова представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Полтавській області Олена Адамович розповіла про основні цілі, завдання та заходи, які передбачатиме обласна Програма економічних реформ на 2010– 2014 роки. Вона вже має робочу назву – “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада”.
Програма передбачає створення конкурентоспроможної економіки, ефективної влади та сильної, успішної і заможної територіальної громади. Також розробники визначили цілі та критерії оцінки ефективності її виконання.
Кінцевим результатом, який очікують досягти за 10 років в Україні за допомогою загальнодержавної та регіональних програм, стане розвинута економіка, збільшення у два рази валового внутрішнього продукту, та приведення рівня життя людей і заробітної плати до рівня країн Європейського Союзу.
У ході обговорення пропозицій до формування програми генеральний директор СТОВ “Воскобійники”, голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Капленко наголосив на важливості перегляду принципу оподаткування сільгоспвиробників. Зокрема, він пропонує перейти на механізм єдиного податку на землю, а також залишати 30–40% суми податку в місцевому бюджеті, що дало б змогу більш ефективно вирішувати соціальні проблеми села. Також Валерій Капленко є прихильником європейського варіанту нарахування дотацій – на один гектар землі. При цьому підхід має бути диференційованим – якщо господарство утримує худобу, сума дотацій, відповідно, має бути значно вищою.
Голова обласної державної адміністрації наголосив, що аграрний сектор, передусім тваринницька галузь, на Полтавщині визначений серед головних пріоритетів, на рівні із галуззю житлово-комунального господарства, де системні реформи фактично вже розпочато. Олександр Удовіченко доручив робочій групі опрацювати порушені під час наради питання. Основу програми фактично сформовано, тому зараз слід наповнювати її практичним змістом і конкретними заходами з тим, щоб суспільство відчуло реальні зміни в економічному та соціальному житті області й країни.

Євген Лопушинський
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]