- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Виконавча влада. Нові призначення

– Олексію Володимировичу, чого, на Вашу думку, люди очікують від нової влади?
– Люди очікують перш за все робочих місць. Наш Карлівський район офіційно визнаний сільськогосподарським районом із розвинутою промисловістю. Але тепер із десяти промислових підприємств працює два – машинобудівний і механічний заводи, та ще хлібозавод. Це впливає на життя сімей, на заробітки, а також побут. Бо навколо підприємств були утворені відомчі житлові масиви, інфраструктура яких – водозабезпечення, електроживлення – була пов’язана з виробництвом. І тепер, коли заводи не працюють, виникли проблеми… Люди чекають налагодження нормального життя. А станеться це, коли відновимо промисловість, підтримаємо сільське господарство. Тоді й будуть зарплати, обіг коштів, запрацюють підприємництво, торгівля, житлово-комунальна сфера. Тоді й власники підприємств не тільки платитимуть необхідні платежі до бюджету, а й виступатимуть меценатами.
– Чи здатна Ваша команда поліпшити соціально-економічний стан району?
– Ми прийшли командою, в якій один одного розуміють. Рішення Президента й уряду будуть доброю основою для того, щоб вирішувати проблеми на місцях. Що стосується району, то поки що не призначено заступників голови райдержадміністрації. Але кандидатури погоджено – всі місцеві, проблеми знаємо. З райрадою вибудовуємо нормальні стосунки.
– Якими невідкладними проблемами Ви зайнялися одразу після призначення?
– Готувалися до відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, навели у місті порядок і достойно відсвяткували. Тепер наводимо порядок у роботі державних установ. Бо є нарікання на якість їхньої роботи, буває, що людина приїжджає по кілька разів у якусь зі служб. Доведемо до логічного завершення розв’язання проблем із водопроводом житлового масиву “Полтаванафтогазгеології” – його прийме на баланс “Полтававодоканал”. На виїзному прийомі у селах Коржиха й Львовка побували 46 селян. Багато питань були суто місцевими, а от проблема спільна для всього району – незадовільне автобусне сполучення: багато маршрутів позакривалися, бо нерентабельні, а відшкодувань за пільгові перевезення пасажирів з бюджету немає. Зменшилися навіть обсяги міжміських перевезень. Бо село без державної підтримки, доступних кредитів збідніло.
– Які пріоритети визначили на перспективу?
– Розвиток промисловості й сільського господарства – справа не одного дня й не одного року. Скажімо, від Халтуринського цукрового заводу залишилася лише труба. Переймаємося, як врятувати від подібної руйнації Карлівський цукровий завод, який не працює вже третій рік. Завдання – знайти такого власника, який викупить підприємство й запустить його. Раніше в сезон підприємство забезпечувало роботою 400 – 500 чоловік. Доведеться активно втручатися у проблему роботи Жовтневого спиртозаводу – порушувати питання на усіх рівнях і “вибивати” замовлення, яких заводу, як стверджує керівництво, не дають. На цьому державному підприємстві заборгованість з виплати зарплати становить півтора мільйона гривень. Якби підприємство запрацювало, то борг був би погашений протягом кількох місяців. Ще одна проблема – завод сухого молока. Вперше його намагалися запустити при Ланнівському МКК – був доведений до 90 відсотків готовності. Але не склалося, все, що можна було, познімали, навіть лінолеум. І тепер знову ситуація повторилася. Власники готувалися випускати сухе молоко й сири, взяли кредит, але несприятлива економічна ситуація змусила відмовитися від хороших задумів. Так тяжко на це дивитися… Це були реальні робочі місця, працювало 150 чоловік. До речі, з заводом сухого молока були пов’язані надії й на вирішення ще однієї районної проблеми – завод почав реконструкцію очисних споруд, бо вони не працюють. Тепер, після того, як питання було порушене на сесії обласної ради, перший етап реконструкції очисних споруд збирається розпочати “Полтававодоканал”.
Відпрацьовуємо з податковою службою питання легалізації робочих місць, викорінюємо таке явище, як зарплата в конвертах.
У подальшій перспективі через проблеми з бюджетом доведеться вирішувати болюче питання оптимізації лікарняних закладів і шкіл. Це непопулярні заходи. Але повинен бути контроль за використанням бюджетних коштів.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]