- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Актуально

Як повідомила начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко, станом на 1 квітня поточного року в області простежувалася тенденція до зменшення заборгованості по заробітній платі – вона зменшилася на 7 мільйонів гривень і складала 41 мільйон гривень. Утім, за оперативними даними, ця заборгованість знову збільшилася, і станом на 1 травня цей показник становить уже понад 42 мільйони гривень. Водночас, зауважила Людмила Корнієнко, по економічно активних підприємствах сума заборгованості зменшилася і нині становить 24 млн грн.
Загалом на Полтавщині борги по заробітній платі мають 133 економічно активних підприємства – вони не виплатили зарплату близько 7 тисячам 600 працівникам. Щоправда, 68% цієї заборгованості не перевищує місяця, тому погасити її цілком реально.
“Лідером” за сумою заборгованої зарплати є Полтава – 12 млн грн. А у  Кременчуці, де працівникам заборгували 5,6 млн грн, і у Лубнах із загальною сумою боргу 2,3 млн грн за останній місяць спостерігається тенденція до нарощення боргів – на 280 і 212 тисяч гривень відповідно.
Серед районів області – найбільша заборгованість по заробітній платі у Карлівському, Полтавському, Пирятинському та Зіньківському. Загалом на рахунку цих міст і районів – 90 відсотків усієї заборгованості в області.
Аналіз зарплатних боргів по галузях показав, що найбільше – 12 млн грн – заборгували своїм працівникам промислові підприємства. Серед комунальних підприємств борги має 21 (близько 5 млн грн), серед державних – 14 (близько 14 млн грн).
Найскладніша ситуація, за словами Людмили Корнієнко, з підприємствами-банкрутами, борги яких збільшуються щомісяця. Наприклад, Лохвицький спиртокомбінат не працює з січня 2008 року, але на ньому числяться понад 300 працівників. Зрештою борг по заробітній платі на підприємстві досяг уже 4,5 мільйона гривень. Подальше затягування процесу ліквідації підприємств-банкрутів, на думку Людмили Корнієнко, лише ускладнить ситуацію. Оскільки поки що на території області не було жодного випадку, щоб такий банкрут відродився.
Підсумовуючи обговорення проблеми, Олександр Удовіченко підкреслив, що питання погашення заборгованості із заробітної плати залишається пріоритетним для влади.
 “Наше завдання – поступове, неухильне зменшення цього показника. Треба відпрацювати таку схему, щоб щомісяця зменшувати заборгованість”, – сказав голова облдержадміністрації.
Він також наголосив, що у цю роботу мають включитися всі. Необхідне й розуміння з боку силових структур, судів. Олександр Удовіченко нагадав, що Президент України Віктор Янукович наполягає на тому, що ті, хто завдає шкоди державі, людям, повинні за це відповідати або мають звільнити свої посади.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]