- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У постійних комісіях обласної ради

***
На спІльному засіданні постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, з питань забезпечення законності та правопорядку, з питань паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства, з питань аграрної політики та земельних відносин, з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту та туризму, що проходило під головуванням Івана Гальченка, розглянуто питання, внесені до проекту порядку денного чергової сесії обласної ради.
У роботі комісій взяли участь заступники голови обласної ради Іван Момот, Петро Ворона, перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Онищенко, заступник голови облдерж-адміністрації, депутат обласної ради Олександр Коваль.
Про проект обласного бюджету на 2010 рік доповів начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко. Доходи обласного бюджету на 2010 рік, без врахування дотацій та субвенцій, визначено в сумі 541,4 млн грн, що на
16,1 млн (3,1%) більше надходжень за 2009 рік, у тому числі по загальному фонду – 464 млн грн, по спеціальному – 77,4 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на забезпечення функціонування обласних закладів освіти, охорони здоров'я, культури, соціальний захист та соціальне забезпечення населення, реалізацію державної політики стосовно дітей, молоді, жінок та сім'ї, розвиток фізичної культури та спорту, підтримку обласних засобів масової інформації тощо.  
Проектом бюджету встановлено обсяг резервного фонду обласного бюджету в сумі 6 млн грн. Як зазначив доповідач, нинішній обласний бюджет є на-пруженим, забезпечує потреби в коштах на 70%, оскільки зростання економічних показників в області дещо відстає від росту видатків. "Утім, у попередні роки, – підкреслив він, – цей показник був значно нижчим".
Обговорюючи питання, голова комісії Олександр Масенко вніс пропозицію головному фінансовому управлінню облдержадміністрації вивчити можливість виділення коштів на утримання спорткомплексу в місті Гребінка, а також на капітальний ремонт дитячого садка у селищі Оржиця. Голова комісії Анатолій Шкарбан запропонував передбачити в обласному бюджеті на 2010 рік кошти на погашення заборгованості за виконані у 2009 році роботи, які виконувалися за рахунок коштів обласного бюджету на відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.
Олександр Масенко звернув увагу на необхідність фінансової підтримки охорони здоров'я, зокрема,  безоплатного оперативного лікування хворих у закладах спільної власності територіальних громад області.
Проекти рішень – про внесення змін до показників обласного бюджету на 2009 рік, про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за 2009 рік, про обласний бюджет на 2010 рік, про внесення змін до показників обласного бюджету на 2010 рік, про затвердження обласної комплексної Програми з проведення Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років та інші – депутатські комісії підтримали.
***
ВІдбулосЯ засідання постійної комісії з питань використання надр, яке провів голова комісії Володимир Білоус. У роботі зібрання взяли участь заступник голови обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Онищенко.
Схвалено проекти рішень обласної ради щодо погодження отримання без проведення аукціонів спеціальних дозволів на геологічне вивчення і розробку ділянок родовищ підземних прісних вод підприємствами на території ряду районів.   При вирішенні  питань членами комісії  бралися до уваги обсяги як уже здійснених, так і перспективних інвестувань у розвиток соціальної сфери конкретних територіальних громад суб'єктами використання надр.  Депутати Володимир Білоус, Олександр Коваль, Олександр Залужний, Ірина Гулей висловили гостру критику на адресу НАК "Нафтогаз України" за систематичне невиконання укладених з областю угод. Тому на цьому засіданні комісії було поки що відмовлено керівництву управління з переробки газу та газового конденсату ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" у розгляді поданих ним відповідних клопотань. Натомість запропоновано віднайти взаємоприйнятний механізм продуктивної взаємодії з представницькою владою Полтавщини.
***
ПІд головуваннЯм Володимира Микійчука та за участю заступника голови обласної ради Івана Момота відбулося засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери. У порядку контролю депутати розглянули виконання Програми розвитку обласного державного телерадіомовлення Полтавської ОДТРК "Лтава" на 2008–2010 роки, за-твердженої рішенням чотирнадцятої сесії обласної ради п'ятого скликання.
За інформацією генерального директора ОДТРК "Лтава" Миколи Ляпаненка, за кошти обласного бюджету було придбано телевізійні передавачі, які встановлені в селах Лелюхівка та Нова Галещина, збудовано технологічні приміщення. У минулому році для спорудження оптоволоконних ліній, які мали з'єднати телецентр зі стадіоном "Ворскла", Палацом дозвілля "Листопад", адміністративним будинком обласної ради кошти були виділені, проте не перераховані головним управлінням Державного казначейства в області.
Оптоволоконні лінії зв'язку належать до найбільш сучасних систем комунікації, забезпечують високу якість телевізійного сигналу. Саме тому комісія підтримала пропозицію заступника голови обласної ради Івана Момота та депутата Олега Пустовгара рекомендувати головному фінансовому управлінню облдержадміністрації виконати раніше прийняте фінансове зобов'язання – при внесенні змін до показників обласного бюджету на 2010 рік передбачити виділення ОДТРК "Лтава" 290 тисяч гривень для будівництва оптоволоконних ліній.
 Для подальшого розвитку телера-
діомовлення в області комісія рекомендувала розробити проект Програми розвитку обласного державного телерадіомовлення Полтавської ОДТРК "Лтава" на 2011–2013 роки.
***
На спІльному засіданні постійних комісій обласної ради з питань бюджету, підприємництва та управління майном, з питань промислової політики, інвестицій, будівництва, транспорту та зв'язку, з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення, з питань використання надр, з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери, яке вів Володимир Гришко, також розглянуто питання, внесені до проекту порядку денного двадцять шостої сесії обласної ради. У засіданні взяли участь голова обласної ради Володимир Марченко, заступники голови обласної ради Іван Момот, Петро Ворона, заступник голови облдержадміністрації, депутат облради Валерій Пархоменко, заступник голови ОДА Володимир Замикула, начальники обласних управлінь і служб.
Розглядаючи питання про внесення змін до показників обласного бюджету на 2010 рік, Володимир Марченко вніс пропозицію виділити додатково 50 тисяч гривень на книговидання.
Депутат Надія Мякушко висловила пропозиції постійної комісії  з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення – при уточненні показників обласного бюджету на 2010 рік на наступній сесії обласної ради передбачити додаткові кошти: по галузі "Охорона здоров'я" – близько 11 мільйонів гривень для медикаментозного забезпечення проведення оперативних втручань в обласному онкологічному диспансері та в обласній клінічній лікарні ім. М.В.Скліфосовського, а також для закупівлі сучасного медичного обладнання; по галузі "Соціальний захист" – 3,4 мільйона гривень на фінансування капітальних видатків  установ системи соціального захисту населення.
Депутат Юрій Шляховий запропонував управлінню з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації надати розшифровку коштів, передбачених для проведення спортивних заходів. Управлінню капітального будівництва облдержадміністрації рекомендовано надати перелік об'єктів обласної комунальної власності, завершення будівництва яких буде профінансовано у нинішньому році.

< strong>Прес-служба обласної ради
Print Friendly, PDF & Email [1]