- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

65 років Перемоги

Завершило офіційну частину святкового дійства з символічною назвою “Славний неба подвиг на землі” відкриття пам’ятного знака на музейній стоянці літаків. Його спорудили, щоб увічнити пам’ять про героїв, які загинули на аеродромі “Полтава” під час операції “Френтік” у ніч з 21 на 22 червня 1944 року.
Святкову естафету продовжила культурно-мистецька програма. Для ветеранів, усіх гостей виступали заслужений артист України Віктор Ландар, гуморист Андрій Рокита, вихованці Полтавського палацу дитячої та юнацької творчості, учні школи “Паросток”, творчий центр Наталії Май. Патріотичні пісні подарували глядачам гурти “Контингент” і “Житомир”. Неабиякий бойовий вишкіл продемонстрували у виступі учні військово-спортивного клубу “Воїн”.
На завершення свята гостей пригостили справжньою солдатською кашею. На честь пам’ятної дати у вечірньому небі спалахнув феєрверк.
***
привітати одиноких людей поважного віку, чимало з яких пережили найбільше лихо ХХ століття – Велику Вітчизняну війну, – до Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці прибули голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.
У цьому закладі постійно проживають 280 ветеранів війни і праці, в тому числі 20 учасників бойових дій і 12 інвалідів Великої Вітчизняної війни. Зі словами щирої синівської вдячності до сивочолих ветеранів звернувся голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Він підкреслив, що для всіх прийдешніх поколінь їхній життєвий подвиг завжди залишатиметься взірцем стійкості, патріотизму і самопожертви в ім’я миру і свободи рідного народу.  
– Від імені державної влади, Президента України Віктора Януковича низько вклоняюся вам і вітаю з 65-ю річницею Великої Перемоги, – сказав Олександр Удовіченко. – Саме завдяки вам сьогодні у нас є мирне небо і держава Україна.
Голова облдержадміністрації зазначив, що справа честі й пріоритетний обов’язок для влади – не лише на свята, а й щодня робити все можливе, щоб жоден із ветеранів не був обділений увагою і турботою. Тому впродовж останніх років в області  спрямовується на соціальні програми все більше і більше коштів. Олександр Удовіченко побажав ветеранам міцного здоров’я на довгі літа, затишку і тепла. Учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни він вручив ювілейні медалі “65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.”. Представники обласної влади подарували ветеранам і всім мешканцям пансіонату два плазмових телевізори. Завершився захід святковим концертом.
***
у  день святкування 65-ї річниці Перемоги голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко і голова обласної ради Володимир Марченко привітали ветеранів, які лікуються в Полтавському обласному клінічному госпіталі для інвалідів війни.
– Передаємо вам вітання зі святом від багатотисячного мітингу – з меморіалу Солдатської слави. Дуже багато людей, вся Полтава й область, уся Україна відзначає День Перемоги, – сказав пацієнтам закладу Олександр Удовіченко. – Влада все робить для того, щоб зберегти повагу і шану до тих, хто воював на фронті, працював у тилу, відбудовував зруйновані війною міста і села. Низький вам уклін за це. Від імені державної влади, Президента держави вітаю з Перемогою, хай буде здоров’я, затишок в оселях, радують внуки і правнуки. Сьогодні треба все зробити, наголосив керівник виконавчої влади області, для наповнення бюджету, направлення коштів у медичну галузь, що є пріоритетом в області. Нині на кожний з трьох обласних госпіталів для інвалідів війни спрямовується по 300 тисяч гривень.
– Від депутатського корпусу обласної ради прийміть вітання з великим святом, – сказав ветеранам Володимир Марченко. – Ви показали приклад, як потрібно перемагати – тільки в єдності. Ми сьогодні в області демонструємо на конкретному прикладі, як треба гуртуватися і працювати. В цьому госпіталі зроблено гарний ремонт, створено хороші умови. Для нас ще дуже багато є роботи і в цьому, й в інших закладах охорони здоров’я, освіти, культури. Хочу запевнити, що разом із обласною адміністрацією, владою районів будемо робити все, щоб поліпшити соціально-економічний стан краю, добробут кожної родини.
Ветеранам вручили квіти і подарунки, для них відбувся святковий концерт.
***
На честь 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні журналісти “Зорі Полтавщини” і представники обласної організації Спілки журналістів України поклали квіти до меморіальної дошки Петра Олександровича Лідова на однойменній вулиці обласного центру. Петро Лідов був військовим кореспондентом газети “Правда”, автором першого повідомлення в “Правде” про початок війни, першого нарису про Зою Космодем’янську.  Влітку 1944-го приїздив у Полтаву написати про американських військових льотчиків, які базувалися в місті. Під час роботи над матеріалом потрапив під обстріл аеродрому і  кинувся до кулемета, щоб допомогти аеродромній охороні.  Кулеметна черга влучила в мотор головного літака, що низько скидав бомби. Ворожий літак був збитий, але безстрашний воєнкор загинув разом із колегами – фотокором “Правды” Сергієм Струнниковим та кореспондентом “Известий” Олександром Кузнєцовим.
Військові-союзники разом із жителями Полтави вшанували подвиг героїв-газетярів. Їх поховали в Петровському парку, встановивши на могилі пам’ятник у вигляді пропелера.
Коли у 1969–1970 роках споруджувався меморіал Солдатської слави, прах загиблих перепоховали в одній з братських могил на меморіалі. Щороку полтавські журналісти вшановують пам’ять полеглих на війні колег покладенням живих квітів до меморіальної дошки.
***
8  травня у Котельві було відкрито нову Дошку Пошани. Це стало особливим подарунком ветеранам, адже вона тематична і присвячена 65-й річниці Великої Перемоги. На неї занесено імена учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, ветеранських активістів, пошуковців, волонтерів, наставників молоді, кращі творчі й трудові колективи. На урочистостях з цієї нагоди голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив:
– Настав час, коли треба відкласти прапори політичних партій і працювати всією громадою, всім народом, щоб поліпшити ситуацію в економіці, стабілізувати фінансову систему держави. У нас є добра й велика мета: ми повинні пам’ятати про подвиг наших дідів і прадідів та зробити все для того, щоб наша держава, кожна громада, кожна домівка розквітали. Те, що робить сьогодні котелевська влада в районі, – дуже добрий знак. Нова Дошка Пошани, оновлений центр селища – це якраз той приклад, навколо якого треба гуртуватися, кожен день здійснюючи нові кроки вперед.
Разом із головою райдержадміністрації Тетяною Корост та головою районної ради Василем Тимошенком голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко розрізав символічну стрічку. Після вручення почесних відзнак відбувся концерт, під час якого лунало чимало незабутніх пісень воєнних років.
Увечері відбулася факельна хода до розташованого неподалік пам’ятника Скорботній Матері. Було запалено більше 100 поминальних свічок, якими біля підніжжя пам’ятника виклали цифру 65. У цей час над Котельвою лунали церковні дзвони місцевого Свято-Троїцького храму. Це було дуже хвилююче і незабутньо…
А 9 травня в усіх територіальних громадах району пройшли мітинги-реквієми, вшанування ветеранів, святкові концерти.
***
учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні запросили на вечір вшанування до Диканського районного будинку культури. Під звуки фанфар до зали було внесено святиню – копію прапора, піднятого над рейхстагом у переможному 1945-му році. Її було виготовлено спеціально до цієї дати і привезе
но з Росії у подарунок уродженцем Диканського району, генеральним директором холдингу “Межрегиональные распределительные сетевые компании” Миколою Швецем.
Ювілейні медалі, почесні відзнаки, подарунки, квіти, музичні вітання – все це – шановним ветеранам.
До учасників Великої Вітчизняної війни в Орданівку, Велику Рудку та Байрак напередодні свята Перемоги з приємною місією вручення ювілейних медалей завітали голова райдержадміністрації Юрій Оніщенко та голова районної ради Володимир Шкарбань.
Вечірньої пори 8 травня на площі Слави відбувся мітинг-реквієм, на якому зачитали імена 499 жителів Диканьки, полеглих на фронтах Великої Вітчизняної. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання, настоятель Свято-Троїцької церкви отець Павло (Сверлович) відслужив поминальну панахиду по убієнних.
А 9 травня під звуки духового оркестру урочистою ходою представники трудових колективів пройшли центральними вулицями Диканьки, поклали квіти до пам’ятних знаків жертвам фашизму, розстріляних у Дзюбиному Яру. На площі Слави відбувся мітинг. Зі словами вітань до присутніх звернулися керівники селища, району.
Святкування продовжилося у районному Будинку культури, учасники художньої самодіяльності підготували до цього дня змістовний тематичний концерт. Його родзинкою, безперечно, стала звістка про присвоєння учаснику бойових дій у Великій Вітчизняній війні Зоїлу Преподобному, самодіяльному композитору і художнику, звання “Заслужений працівник культури України”. Молодечо звучав зі сцени голос вісімдесятитрирічного ветерана, який подарував землякам фронтову пісню “Бежит дорожка”.

Вікторія КОРНЄВА,
Ірина РОГОЖИНСЬКА,
Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Світлана ГЛУШКО/“Трудова слава” (смт Диканька),
Ірина ШИЛО/“Народна трибуна” (смт Котельва).
Print Friendly, PDF & Email [1]