- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Сергій Сторчак, зокрема, зауважив, що у презентованій урядом державній програмі соціально-економічного розвитку України окремим розділом виокремлено стратегічні завдання щодо охорони праці. Зокрема, йдеться про запровадження механізму економічної зацікавленості та відповідальності власника за створення безпечних умов, недопущення аварій, нещасних випадків і профзахворювань; розв’язання проблем у сфері охорони праці на державному рівні; збереження трудового потенціалу; забезпечення фінансування профілактичних заходів з охорони праці тощо. “Основним завданням Державного комітету в рамках цієї програми є створення механізму економічної зацікавленості, – наголосив Сергій Сторчак. – Нами розроблено закони, дотримання яких буде значно вигідніше, ніж нехтування ними. Одним із кроків до цього стане введення декларативного принципу на підприємствах України, коли власники самостійно розроблятимуть план заходів щодо усунення ризиків нещасних випадків. Це дасть можливість оптимізувати частоту інспекторських перевірок, зменшуючи адміністративне втручання з боку держави і підвищення персональної відповідальності власників. Можливо, настав той час, щоб інспектор став рідким гостем на підприємстві”.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко констатував, що з початку року на підприємствах області збільшилася кількість нещасних випадків. Зокрема, впродовж першого кварталу поточного року травми отримали 72 працівники, серед яких три випадки – смертельні. За аналогічний період минулого року травми отримали 58 осіб, двоє загинуло. Без випадків виробничого травматизму спрацювали підприємства 12 районів області: Великобагачанського, Гребінківського, Кобеляцького, Козельщинського, Котелевського, Кременчуцького, Лохвицького, Лубенського, Оржицького, Семенівського, Чорнухинського та Чутівського. Знизилась кількість нещасних випадків на підприємствах Комсомольська. Жодного випадку смертельного травматизму не зафіксовано на виробничих об’єктах 23 районів області. Разом із тим загальний виробничий травматизм зріс на виробництвах Полтави, Кременчука, Лубен та семи районів області: Карлівського, Полтавського, Хорольського, Диканського, Новосанжарського, Решетилівського і Шишацького. А на підприємствах Полтави, Полтавського та Решетилівського районів допущено і зростання кількості смертей на робочих місцях.
З метою підвищення якості та ефективності роботи зі створення безпечних умов праці, попередження виробничого травматизму та додержання вимог законодавства з промислової безпеки та охорони праці, на думку керівника області, варто ухвалити обласну комплексну програму з цих питань.
Таку ініціативу активно підтримав Володимир Приходько – президент ВАТ “Крюківський вагонобудівний завод”. “Акціонери нашого підприємства щороку вкладають чималі кошти на розвиток інфраструктури, виконують усі пункти колективного договору, – наголосив він. – Завдяки цьому з початку нового тисячоліття не трапилося жодної смертельної травми, пов’язаної з виробництвом. Разом із тим маємо багато проблем, пов’язаних із кризою, через що не можемо прогнозувати зростання виробництва, адже криза нас ще не оминула. У другому півріччі цілком імовірно очікувати нових проблем. Щодо обласної програми, то є необхідність збиратися у такому складі частіше, щоб якомога ефективніше сформувати кожний її пункт і вже у рамках колективного документа відстоювати інтереси Полтавщини перед урядом”.
Позиція голови наглядової ради ВАТ “Електромотор” Сергія Кожемяка не відрізнялася від попередніх думок. “Усі ці питання ми підтримуємо, бо свідомі в цьому. Разом із тим нині є ще багато труднощів, через які вийти до кінця року на докризовий рівень виробництва буде надзвичайно важко. Ми розуміємо ситуацію, але державі треба вирішити насамперед хоча б два питання щодо підтримки власних виробників: відкрити кредитні лінії для виробництва і віддати борги з ПДВ. А запрацює виробництво – покращиться й техніка безпеки”.
Не менш актуально на нараді звучали й питання щодо використання в побуті газу та роботи ліфтів. Про ці проблеми говорили міський голова Кременчука Микола Глухов і секретар міської ради Полтави Олександр Козуб. Зважаючи на те, що Кременчук має негативний досвід щодо вибухів газу в квартирах, наявність подібних випадків Микола Глухов пов’язує з такими факторами, як зменшення кількості перевірок із установлення та експлуатації газового обладнання спеціальними органами (якщо раніше кожну кременчуцьку квартиру обходили один раз на півріччя, то зараз – один раз у три роки); безконтрольне встановлення мешканцями міста газового обладнання. Дуже важливим є питання стану вентиляції у багатоповерхівках. Недостатнє фінансове забезпечення органів місцевого самоврядування призводить до неналежного контролю. Занепокоєний міський голова і тим, що працівники ВАТ “Кременчукгаз” останнім часом невчасно отримують заробітну плату через те, що кошти акумулюються у Києві.
З іншого боку, стурбованість влади Полтави викликає той факт, що до 2015 року в житловому фонді обласного центру можуть зупинитися 90% ліфтів (із 900 функціонуючих) у випадку відсутності їхнього капітального ремонту, при цьому вартість кожного з них становить 160–180 тис. грн. Якщо держава не виділить необхідні кошти, варто чекати на катастрофічну ситуацію.
Досить слушними були зауваження учасників наради й стосовно ігнорування законів України щодо охорони праці малими та середніми підприємствами. На деяких із них не тільки виплачують зарплату в конвертах, а й не укладають колективних договорів. Така практика має бути викоріненою через підсилений контроль із боку державних контролюючих органів.
Приємним моментом заходу було вручення нагород його учасникам. За плідну й сумлінну працю Почесними грамотами Держгірпромнагляду нагороджено голову правління ВАТ “Лтава” Сергія Змієвця, генерального директора ВАТ “Полтавський ГЗК” Віктора Лотоуса, президента ВАТ “Крюківський вагонзавод” Володимира Приходька, голову наглядової ради ВАТ “Кременчуцький колісний завод” Геннадія Леготкіна , президента ВАТ “Кредмаш” Миколу Данилейка. Також було вручено нагороди облдержадміністрації, обласного управління Держгірпромнагляду та регіонального відділення УСПП.
На завершення заходу в Придніпровському парку Кременчука відбулося закладення Алеї охорони праці на честь Всесвітнього дня охорони праці та вшанування пам’яті всіх загиблих на виробництві.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]