- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Із сесії обласної ради

– Насамперед хочу подякувати колегам за довіру і запевнити, що я докладу всіх зусиль, щоб основні напрямки роботи обласної ради та визначені нами пріоритети виконувались. Злагоджена, конструктивна робота представницького органу влади, уміння чути один одного, орієнтуватися на потреби населення, а не на політичні гасла, – з цими ідеями я прийшов працювати в обласну раду ще в 2002 році й дотримуюся цих принципів, – зазначив Володимир Марченко, виступаючи перед присутніми. – Ключовими питаннями своєї роботи на посаді голови обласної ради я вважаю: перше – продовження традицій роботи обласної ради з високим рівнем відповідальності, умінням консолідувати зусилля, визначити пріоритети і працювати на результат; друге – люди, обираючи депутатів, висловили свої політичні симпатії, тому наше спільне завдання – працювати для кожного мешканця області; третє – які б не були грамотні політичні гасла, без належного розвитку економіки вони залишаються просто словами. Тому лише співпраця, узгодження дій ради і адміністрації можуть бути передумовою продуктивної роботи усієї обласної влади загалом, служити процвітанню Полтавщини. В першу чергу треба прийняти обласний бюджет, подбати про належний рівень фінансування соціальної сфери, яка належить до спільної власності територіальних громад області. Лікарні, інтернати, всі заклади повинні мати стовідсоткове фінансування. Незважаючи на проблеми економіки, варто провести ревізію всіх обласних програм, прийнятих на сесіях обласної ради. Допускаю, що частина з них буде відхилена. Та найважливіші в соціальному плані програми обов’язково повинні бути виконані до кінця нашої каденції. Я покладаюся на злагоджену роботу всього депутатського корпусу. Ми не маємо жодних політичних амбіцій і не вишукуємо ворогів. Людям потрібні не наші амбіції, а відповідальна і професійна влада. Обласна рада не існує сама по собі. Які б чудові рішення ми не приймали, без підтримки міст і районів зусиль 90 депутатів буде замало. Співпраця з усіма містами, включаючи міста районного значення, тісна взаємодія з районами – це єдиний вірний шлях консолідації депутатів усіх рівнів. Запрошую вас до спільних дій. Сподіваюся на підтримку і розуміння.
У голосуванні взяли участь усі 82 депутати, зареєстровані в сесійній залі. За Володимира Марченка віддали голоси 72 депутати, 9 було проти, один бюлетень визнано недійсним. Отже, новим головою обласної ради обрано Володимира Марченка. З обранням його привітали Олександр Удовіченко і міський голова Полтави Андрій Матковський.
Голова обласної ради Володимир Марченко для обрання заступником голови обласної ради вніс кандидатуру голови постійної комісії з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери Івана Момота (ПР). Ця кандидатура, наголосив він, обговорювалася на президії, спільних засіданнях комісій обласної ради.
Депутат Олександр Масенко (КПУ) висловив свою позицію, що в період економічної кризи посада другого заступника обласної ради взагалі не доцільна.
За пропоновану кандидатуру віддали голоси 74 депутати з 78, які взяли участь в голосуванні. Четверо були проти.
Підбиваючи підсумки голосування з кадрових питань, голова ОДА, депутат облради Олександр Удовіченко висловив упевненість, що вибраний алгоритм дозволить згуртувати обласну раду у вирішенні нагальних питань життєдіяльності області.
На позачерговій сесії депутати також прийняли рішення про матеріальне забезпечення заходів з відзначення в області 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Проект рішення з цього приводу представила начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко, котра, зокрема, відзначила, що на Полтавщині нині проживає 90 тисяч осіб, які мають статус ветеранів війни. Депутати виділили управлінню кошти з обласного бюджету в сумі 1 336 596 гривень для грошової допомоги інвалідам та учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, фінансову допомогу обласним громадським організаціям ветеранів та інвалідів для проведення урочистих заходів із відзначення Дня Перемоги й окремо – на заходи у Горбанівському геріатричному пансіонаті ветеранів війни і праці та Гадяцькому геріатричному будинку-інтернаті. Головному управлінню охорони здоров’я ОДА спрямовано кошти на проведення заходів у госпіталях інвалідів Великої Вітчизняної війни та поліпшення їхнього медичного обслуговування. Крім того, виділено кошти на капітальні ремонти меморіальних комплексів: Воїнам Південно-Західного фронту в урочищі Шумейкове Лохвицького району – 200 тисяч гривень; “Хорольська яма” у Хоролі – 35 тисяч; меморіал Солдатської слави у Полтаві – 1 500 000 гривень.
У короткому інтерв’ю для представників ЗМІ голова обласної ради Володимир Марченко підкреслив свої головні пріоритети в роботі й висловив думки щодо налагодження співпраці з різними політичними силами:
– Хочу сказати, що опозиційна сила Блоку Юлії Тимошенко – це київський формат на рівні держави. А коли ми говоримо про наш формат, який був, є і буде в обласній раді, то у нас немає значного протистояння. Тому що ми не лобуюємо ніяких політичних позицій, ми сьогодні конструктивно, розумно приймаємо рішення, які вкрай потрібні для нашої громади. Тому я вважаю, що у нас є співпраця, вона залишається.
– Які найбільші проблеми в області Ви визначили б для вирішення в першу чергу?
– Проблема номер один – бюджет. У нас немає бюджету, і сьогодні, на жаль, щомісячне фінансування відбувається по 1/12 минулорічного, фінансуються тільки захищені статті, немає можливості фінансувати капітальні видатки, закуповувати медичне обладнання, робити ремонти в обласних закладах обласної комунальної власності. Дуже сподіваємось, що Держбюджет буде прийнятий досить швидко, й після 9 Травня зберемося в сесійній залі та будемо вирішувати питання бюджету області. Враховуючи те, що буде бюджет, ми визначимо певні обласні програми, які повинні профінансувати до кінця цієї каденції. Не виключаю, що це буде і газифікація, і спортивні майданчики, і реконструкція будівель обласної комунальної власності, зокрема, філармонії, театру імені М.В.Гоголя, протитуберкульозного диспансеру.
– Ми домовились, що будемо працювати на один результат – це прагматичні рішення, які треба приймати, – обласний бюджет, програми, які потрібні для соціально-економічного розвитку, галузеві програми, тобто все те, що робиться без політичного протистояння або розділу депутатів за ідеологічними переконаннями, – зазначив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Тому сподіваюся, що нам вдасться продовжити конструктивну роботу.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]