- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

АПК. Досвід господарювання

Протягом останніх трьох років у Гільцях реконструювали котельні сільського Будинку культури, медичної амбулаторії й дитсадка, що дало значну економію енергоресурсів. За рахунок сільгосптовариства виконано ремонт водогону, майже 100 тисяч гривень виділено на ремонт сільських доріг. Для працівників господарства придбано близько двох десятків будинків, на що витрачено приблизно         200 тис. грн. Постійно надається допомога місцевій школі, дитсадку.
СТОВ “Перемога” – лідер районного рейтингу сільгосппідприємств за фінансово-економічними показниками. Господарство вже кілька років має статус племрепродуктора з розведення свинопоголів’я, а з листопада минулого року отримало ще й статус племрепродуктора з розведення корів породи чорно-ряба молочна. Тут належним чином дбають про продуктивність тваринницького стада, на відповідному рівні й племінна справа. Відповідні й результати: середній надій від кожної фуражної корови торік по господарству перевищив п’ятитисячний рубіж, а в групі корів доярки Світлани Лазаренко цей показник – 5800 кілограмів молока. Найвищий середньодобовий приріст на відгодівлі бичків – 1220 грамів – у оператора Володимира Дейса, а Лідія Синельнік, яка доглядає 50 основних свиноматок, отримала по 14,2 поросята на одну свиноматку.
– Рослинництво й тваринництво – взаємодоповнюючі одна одну галузі, які не можуть бути збитковими, – каже головний економіст “Перемоги” Олена Дробіт. – Адже, приміром, фуражне зерно використовується на корм худобі, а органічні добрива вносяться на поля, сприяють підвищенню врожайності зернових і технічних культур.
За рахунок чіткого дотримання десятипільної сівозміни, регулярного сортооновлення, внесення необхідної кількості мінеральних та органічних добрив у Гільцях вирощують рясні врожаї. СТОВ також є насіннєвим господарством із виробництва посівного матеріалу І репродукції таких культур, як озима та яра пшениці, горох, овес, ячмінь, гречка.
Загалом у господарстві – понад 600 пайовиків, із якими за оренду земельних і майнових паїв розраховуються переважно грошима. Також пропонують селянам мед (у СТОВ є пасіка на 220 бджолосімей), зерно, тваринницьку продукцію.
У завтрашній день у “Перемозі” дивляться з надією і впевненістю, адже тут все зробили для того, щоб майбутнє господарства й тих, хто в ньому працює, було стабільним і передбачуваним.
Нині в господарстві вже завершили сівбу ранніх зернових культур. У стадії завершення – й сівба соняшнику. А ближче до травня сіятимуть кукурудзу та гречку. Озимі культури перезимували тут відносно добре. Лише 20% відведених площ довелося підсіяти ярою пшеницею, решта – в хорошому стані. Весь озимий клин вже двічі підживили, тож є надія на добрий урожай.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]