- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Знай наших!

В її рамках проведено неодноразові сходження збірної команди України на найвищі вершини Гімалаїв. Зокрема, 2001 року здійснено складне першосходження на безіменну вершину заввишки 6251 метр по досі ніким не пройденому маршруту спортсменами Мстиславом Горбенком, Вадимом Леонтьєвим, Михайлом Загірняком, Сергієм Пугачовим. Вони першими й підняли на вершині прапори України й Непалу. Та вершина невдовзі отримала назву "Україна" на честь 10-ї річниці незалежності нашої держави. Прапор України замайорів також на восьмитисячнику Манаслу (8163 м), який підняли на вершину Владислав Терзиул, Вадим Леонтьєв, Сергій Ковальов. Обидва сходження стали спортивними досягненнями міжнародного рівня.
Інша визначна подія, до якої прагнули багато підкорювачів Гімалаїв із різних країн світу, відбулася 19 травня 2007 року. Збірна команда України з альпінізму в складі шести осіб досягла вершини Гімал-Чулі (7893 м), підкоривши її вперше в історії світового альпінізму проблемним північно-східним маршрутом. Попередні спроби японських, голландських, італійських альпіністів і міжнародних експедицій були невдалими. Національна експедиція "Україна – Гімалаї-2007", яка проходила під патронатом Кабінету Міністрів України, підтвердила міцний потенціал наших спортсменів.
Поточного року Федерація альпінізму та скелелазіння України розпочала чергову національну гімалайську експедицію на вершину Макалу. З метою підготовки до неї в грудні минулого року на кавказькій альпіністській базі "Безенги" пройшов навчально-тренувальний збір із підготовки та відбору спортсменів-учасників.
Керівником експедиції призначено Валентина Симоненка, старшим тренером – заслуженого майстра спорту Мстислава Горбенка, тренером – майстра спорту Михайла Загірняка, ректора Кременчуцького державного університету імені Михайла Остро-
градського. Наш земляк є відомим альпіністом, здійснив понад 150 сходжень на майже всіх гірських системах світу, в тому числі 50 сходжень вищої категорії складності. Він – трикратний чемпіон України, суддя національної категорії, інструктор-методист І категорії з альпінізму.
Президент України Віктор Янукович направив привітання керівнику та учасникам Української національної гімалайської експедиції "Макалу-2010", побажавши вдалого сходження на Гімалаї, яке розпочалося у квітні. "Нехай милосердними до вас будуть погода і майже космічна висота, – побажав альпіністам Глава Держави. – Нехай синьо-жовтий прапор вкотре підніметься над Гімалаями як підтвердження того, що Україна спроможна досягати високих вершин", – йдеться у привітанні.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]