- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Кременчуцькі школярі вчать китайську

– Цей задум виник два роки тому не випадково, – розповідає директор закладу Наталія Бикова. – “Підказали” його наші випускники, котрі навчаються в університетах столиці на лінгвістичних факультетах. Вони висловили жаль з приводу того, що в школі не вивчали китайську мову, яку їм довелося освоювати з нуля. На той час у нас уже працювала вчителька, яка впродовж десяти років мешкала в Китаї. Вона погодилася викладати мову факультативно. Старшокласники, які обрали для себе фах міжнародної економіки та лінгвістики, зустріли таку новацію з радістю.

 До того ж наше місто має тісні зв’язки з Китаєм. Якось під час перебування однієї з делегацій представників бізнесу цієї країни вони відвідали ліцей. Їх зацікавив наш інтерес до китайської мови, тому не тільки допомогли матеріально оформити кабінет китайської мови, а й запросили мене особисто відвідати цю дивовижну країну для вивчення досвіду їхньої системи освіти. Також пообіцяли посприяти у делегуванні викладача з Китаю до нашої школи на правах волонтера.

Свого слова бізнесмени дотримали. Нещодавно згідно з угодою, укладеною ліцеєм із інститутом Конфуція, який має свою філію при Харківському державному університеті ім. Каразіна, до ліцею прибула 32-річна китаянка Тан Лу, старший викладач природничих і науково-технічних наук. Вона не тільки викладатиме мову, а й навчатиме вчителів і першокласників гімнастики для дихання “Тай ті”, а школярів – правильному написанню китайських ієрогліфів. Варто зазначити, що у початковій школі Китаю діти мають вивчити до п’яти тисяч ієрогліфів, українським школярам достатньо й трьох, адже один ієрогліф має складатися з маленьких рисок, кількість яких може сягати одинадцяти і у кожної з них є своє певне місце у клітинці. Щодо мови розмовної, то тут теж є свої складнощі – потрібно мати музикальний слух, щоб точно вловити вимову кожного слова, які дуже схожі. Втім, усе це не лякає початківців. Уже зараз китайську – в гуртку, факультативно та на спецкурсі – вивчають майже сто старшокласників. Дехто навіть в атестаті матиме оцінку з цього предмета, – не без гордості зауважує Наталія Бикова.

Їй справді буде про що розповісти колегам під час звіту. Спочатку – в рідному місті, а згодом – у Києві, бо ліцей став визнаним лідером цієї непростої, але досить перспективної справи, зважаючи на все більше прогресуючі позиції Китаю у світі. Тож викладач-волонтер викладатиме китайську до кінця навчального року в ліцеї, а з початком канікул – у літньому пришкільному таборі. З першого вересня вона знову приїде до Кременчука.

Віра ІЛЬКОВА

“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]