- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Роботодавці заборгували понад 40 млн грн

Найбільшими боржниками серед підприємств області названо ВАТ “Полтавський тепловозоремонтний завод” (борг – близько 5 млн грн), ТОВ “Завод газорозрядних ламп” (1,8 млн грн), ХК “АвтоКрАЗ” (3,1 млн грн), ВАТ “Полтаватрансбуд” (понад 1 млн грн), ВАТ “Полтавський хлібокомбінат” (близько 0,4 млн грн) та ін. А спричинили таке становище відсутність ринків збуту продукції, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи, недофінансування робіт за державними замовленнями. Так, дебіторська заборгованість перед ПТМЗ сягає майже 60 млн грн (борг держави з повернення ПДВ – півмільйона); АвтоКрАЗу дебітори завинили 2 млрд грн (ПДВ не відшкодовано в сумі 10 млн грн). Водночас міський голова Кременчука Микола Глухов зазначив, що серйозною причиною виникнення заборгованості на підприємствах комунальної власності, зокрема житлово-комунального господарства, є неможливість розрахуватися з ними місцевим бюджетам через блокування рахунків Державним казначейством.
Однак не можна скидати з рахунків і відповідальності чиновників обласних служб та керівників підприємств. Немає логіки в тому, що казначейство, перерахувавши підприємствам облавтодору 2 млн грн, загальмувало проплату півмільйона. У ситуації, яка склалася на заводі ГРЛ, могла зарадити обласна державна податкова адміністрація, якби вчасно повернула підприємству, яке імпортувало енергозберігаюче обладнання, 600 тис. грн ПДВ – суму, не критичну навіть у кризових умовах. Але податківці не виконали норми закону й не підставили плече виробничникам.
Полтавський хлібокомбінат накопичив борги без сторонньої допомоги, самотужки. Офіційно це близько 400 тис. грн. Проте в облдержадміністрації підрахували, що насправді працівникам не виплачено до 4 мільйонів, тобто має місце ще й прихована заборгованість. Розставити крапки над “і” повинна прокуратура.
Больовими точками економіки Полтавщини залишається низка підприємств, щодо яких порушено процедуру банкрутства, але через недосконалість законодавства ситуація зайшла в глухий кут. Передусім це стосується двох спиртових комбінатів – Лохвицького і Жовтневого: зарплатний борг першого перевищив 4 млн грн, другого – становить півтора мільйона.
Щоб вирішити проблему заборгованості з виплати заробітної плати, принаймні де це можна зробити, й тим більше не накопичувати борг, в області вестиметься відповідний моніторинг. Прийнято низку інших рішень.
На засіданні колегії також було затверджено списки вступників до Національної академії державного управління при Президентові України.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]