- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Веселкова республіка” в сільській гімназії

Школа має три гектари землі, де вирощується сільгосппродукція. Борошно, макарони, крупи, олію направляють у їдальню для здешевлення харчування.
Не забувають тут  і про позакласну роботу. В гімназії діє осередок Спілки піонерських організацій України, власна "Веселкова республіка", зі своїми законами й звичаями. Юні громадяни цієї дитячої країни – гімназисти 5–8 класів – знають, чим зайнятися після уроків: походи, екскурсії, гуртки за інтересами, робота на шкільних ділянках, підготовка до свят, спортивні змагання… Молодші  учні – "козачата" –  готуються до громадського життя у "Веселковій республіці", вчаться бути дружними і працелюбними. Різноманітні ігри та конкурси проводять із малюками вожаті Сергій Ганзенко,  Лілія Керекелиця, Таміла Кібець, Катя Яременко.  
У старшокласників – своє юнацьке об'єднання  – "Лідер". Його члени беруть участь у секціях Малої академії наук, інтелектуальних іграх, олімпіадах, вікторинах, диспутах про майбутню  професію, допризовній підготовці.
Змістовним дозвіллям опікуються за-
ступник директора з виховної роботи Ольга Кривошта, педагог-організатор Зоя Роменська і спрямовують роботу дитячих агентств – маленьких "міністерств" – "Веселкової республіки". Їх багато: "Знання", "Цікаві справи", "Шкільна служба новин", "Порядок", "Олімп". Кожне агентство вибирає собі керівника-учня і кординатора-вчителя.  
– У січні ми традиційно вітаємо учнів, які гідно представили гімназію на предметних олімпіадах і змаганнях. Кожний демонструє свої таланти та отримує нагороду. Приміром, цьогорічні лауреати в номінації "Підкорювач наукового Олімпу" – Дмитро Євтушенко та Едуард Савченко,  "Юний науковець гімназії" – Євгенія Василенко, Тетяна Катрич та інші, – розповідає президент гімназії,  десятикласниця Марина Кібець. – Напередодні Дня захисника Вітчизни проводимо для молодших класів "Веселі старти" з татами і дідусями. Змагання дуже цікаві, у дітей – море вражень. У нас є  свій прес-центр, шкільна газета, радіовузол. Готуємо репортажі, місцеві новини, вітаємо кожного з днем народження по радіо.
Проводимо спільні педради, де члени шкільного парламенту передають учителям побажання дітей. Приміром, агентство "Олімп" пропонує організувати змагання, комусь потрібен факультатив із географії, інші придумали цікавий захід. Разом обговорюємо і проводимо різноманітні заходи.  Хлопці з молодших класів побажали ходити на спортивні тренування після уроків –  будь ласка, є у них такі заняття тричі на тиждень.
Гордістю гімназії є дитячий зразковий духовий оркестр під керівництвом учителя музики Олександра Ганзенка. Учасники театральної студії, яку очолює викладач української мови і літератури, відмінник освіти України Катерина Кравченко, готують вистави за літературними творами. Учні гімназії – постійні учасники обласних, районних змагань із різних видів спорту, а команда дівчат – чемпіон району з міні-футболу. Учитель фізкультури Олексій Романов є спортивним організатором молоді всього села. Місцева футбольна команда  "Червона зірка" займає призові місця в чемпіонаті району.
Талановиті сільські гімназисти подружилися із ровесниками з народного дитячого хореографічного ансамблю "Юність"  Подільського району  Києва.  Влітку  юні артисти зі столиці відпочивали в Новоаврамівці.
– Керівник ансамблю "Юність", заслужений працівник культури Микола Каплун запропонував групі наших учнів відвідати столицю України, – розповідає директор Новоаврамівської гімназії Леонід Коротич. – І на осінніх канікулах делегація гімназії там побувала. Нам  подарували костюми для танцюристів, апаратуру. Планували повезти дітей на екскурсію до Києва в зимові свята, але завадила епідемія грипу. Весною, можливо, поїдемо. Думаю, такі дружні зв'язки  міцнішатимуть і надалі.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]