- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

… Красиве І корисне

ПершІ кущі цієї південної культури Леонід Іванович, економіст за освітою, посадив, не маючи ще ніякого досвіду по його вирощуванню.
– Мій дідусь робив із яблук дуже смачну наливку. Але якось мене пригостили домашнім вином зі звичайного синього винограду, який росте майже в кожному дворі. Захотілося й мені такий вирощувати… От я взяв і посадив коло хати кілька виноградних кущиків. Із них моє захоплення виноградарством і почалося, – розповідає Леонід Іванович.
Усьому, що зараз знає про виноград і догляд за ним, господар вчився на власному досвіді. Читав спеціалізовану літературу, експериментував, бувало, помилявся, але не здавався, вперто намагався приборкати примхливу культуру, й нарешті це йому вдалося. Нині у виноградній колекції Леоніда Гриценка – близько 50 сортів. Серед них – Тимур, Новий подарунок Запоріжжя, Аркадія, Алий-2, Рішельє, Подарунок Запоріжжя. Деякі сорти поступово вибраковує, заміняючи їх кращими за смаковими якостями, величиною ягід, стійкістю до хвороб. Новинки вимінює в таких самих, як і він, виноградарів-любителів.
Більша частина винограднику Леоніда Гриценка – ще під сніговою ковдрою. На думку виноградаря, сніг – найкращий укривний матеріал.
– Але ніколи не вгадаєш, скільки його буде й чи вистачить, щоб захистити лози від зимових морозів. Тому я перестраховуюся: восени знімаю виноград зі шпалер, обрізаю, укладаю рукави на землю і присипаю 10-сантиметровим шаром грунту. Так мій виноград і зимує. Розкриваю його після того, як зійде сніг. При-в'язую лози до шпалер переважно у квітні, – пояснив Леонід Iванович. За його словами, робити це можна й раніше, але ризиковано: весняні заморозки можуть пошкодити бруньки, які під впливом сонячних променів починають розпускатися. Тоді годі чекати щедрого урожаю.
Господар обрізає свій виноград переважно восени, перед укриттям. А весною рекомендує обрізати лише молоді саджанці, висаджені в осінню пору, залишаючи на них всього кілька бруньок.
Виноград починає повноцінно плодоносити лише на 3–4-й рік. Трапляється, що перші грона з'являються на молодому кущі вже на другий рік, але їх рекомендують видаляти, щоб не виснажувати рослину.
Леонід Іванович пояснив, що однорічні саджанці, які зимували у підвалі, можна висаджувати у грунт, як тільки розмерзнеться. Ті ж, на яких уже почали розпускатися бруньки, висаджують лише тоді, коли мине загроза заморозків. Але вони в нашому регіоні трапляються навіть і в травні. Тож господар порадив саджанці після висаджування у відкритий грунт прикривати поліетиленовою плівкою: це й від морозу їх надійно захистить, і прискорить ріст.
Закладаючи виноградник, треба між кущами у ряду й між рядами залишати відстань не менше 2–2,5 м. Саджанці господар садить у ямки глибиною й шириною 50–60 см. На дно насипає 1–2 відра компосту розсипчастої консистенції. Якщо він свіжий, то його слід присипати 10-сантиметровим шаром грунту і лише тоді садити.
Кілька кущів винограду росте у Леоніда Гриценка в теплиці. Температура у ній завдяки підігріву в сонячні дні – не нижча 25 оС. Тож, незважаючи на те, що надворі ще холодно й земля вкрита снігом, на лозах у теплиці уже з'явилися перші листочки, а на деяких кущах – навіть і суцвіття.
Леонід Iванович розмножує вино град власноруч. Восени обрізані пагони сортує і зберігає у підвалі. Весною укорінює їх у вологому піску. Успішне укорінення можливе лише тоді, коли верхня частина живців перебуватиме в холоді, а нижня – в теплі. Для цього Леонід Iванович поміщає живці в фанерний ящик, який знизу безперервно протягом 2–3 тижнів підігріває за допомогою ламп. Коли на них з'являться корінці, висаджує їх у поліетиленові стаканчики, заповнені поживною сумішшю, а як встановиться тепло – на постійне місце у виноградник.
За що б не бралися працьовиті руки Леоніда Гриценка – всьому дають лад. Задумав господар зайнятися тепличним вирощуванням овочів – і власноруч змайстрував невеличкий парничок розміром 2х2 м, в якому посіяв томати. Перший тепличний досвід виявився вдалим. Згодом Леонід Іванович збудував теплицю зі скляним дахом, потім – другу, третю… Нині під склом і плівкою зростає розсада помідорів для вирощування у закритому грунті. Висаджуватиме її господар на постійне місце на початку квітня. А два тижні тому він посіяв на розсаду капусту ранніх термінів дозрівання. Капуста росте швидко, тож днями сіянці вже потрібно буде пікірувати у стаканчики. В цьому господареві завжди допомагають дружина, Раїса Володимирівна, й донька із сином. А на звільненому від капусти місці Леонід Iванович планує посіяти перець. Перевагу надає ранньому сорту Ласточка, плоди якого добре фарширувати, та Iндало (перчини м'ясисті, червоного кольору). У відкритий грунт радить висаджувати 60-денну розсаду. Перець господар не пікірує, бо він дуже болісно сприймає травмування коріння.
Леонід Iванович вирощує не лише городину й виноград. До душі йому й квіти. Він плекає їх як під плівкою, так і на клумбах біля будинку. Доки основна частина квітника занесена снігом, у теплиці – вже справжня весна: тягнуться до світла гвоздики, примули найрізноманітніших відтінків, розпускаються братки (рос. – "анютины глазки"), маргаритки, ампельні петунії. Навіть на старому трояндовому кущі, що росте посеред теплиці, ось-ось розпустяться прекрасні темно-червоні троянди – подарунок дружині до 8 Березня. Леонід Гриценко більшість квітів, зокрема петунії, вирощує з насіння. Висіває його в ящички і, коли сіянці трохи підростають, пікірує їх. Через деякий час пікірування повторює, цього разу розсаджуючи рослини в окремі горщики.
Грунт у теплиці Леоніда Iвановича – з лісу. Додає до нього перегній або торф із розрахунку 1:1. Така грунтосуміш – універсальна. В ній добре ростуть як городина, так і декоративні рослини.
Теплиці й виноградник потребують багато уваги, особливо в серпні, коли достигає урожай, і восени, коли треба обрізати виноград. Але Леонід Гриценко – справжній господар, який для всього знаходить час і має хист. Минулого року, наприклад, змайстрував на подвір'ї невеличкий водоспад і декоративний басейн. А ще раніше збудував лазню за власним проектом. Туди часто запрошує своїх друзів, яких пригощає виноградним вином власного виробництва та яблуками зі свого садка.
Влітку на подвір'ї обійстя Гриценків дуже затишно: виноград, посаджений навколо будинку, утворює густу тінь і дарує прохолоду, дзюрчить вода у водоспаді, пахнуть троянди, милують око різнокольорові петунії. Найкращий відпочинок – у такому райському куточку, створеному власними руками…

Юлія Думка-Кондратьєва.
Print Friendly, PDF & Email [1]