- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Первоцвіт-2010”

У ході операції державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища перевірятимуть додержання вимог природоохоронного законодавства, недопущення знищення у вегетаційний період червонокнижних видів рослин під час заготівлі деревини і здійснення інших лісових користувань, проведуть рейдові заходи у місцях масової торгівлі.
Чинне законодавство України передбачає адміністративну відповідальність за збирання, знищення чи пошкодження червонокнижних рослин. Так, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 398 від 16.03.1999 року розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної книги України, становить від 9 до 15 грн за         1 шт. Зокрема, за білоцвіт літній – 15 грн за одну рослину, за шафран весняний, шафран Гейфелів, сон-траву білу – 12 грн, за підсніжник білосніжний та білоцвіт весняний – 9 грн за одну рослину.
Згідно зі ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу від трьох до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією незаконно добутого. Відповідно до ст. 90 цього нормативного документа знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу: на громадян – від 340 до 510 грн із конфіскацією незаконно добутого; на посадових осіб – від 510 до 850 грн із конфіскацією незаконно добутого.
Але жоден закон не в змозі вберегти та захистити природу без нашого усвідомлення її цінності та значимості. Тож не будьмо байдужими, долучімося до охорони довкілля, збереження унікальної української природи. Купуючи первоцвіти, ви заохочуєте хижацьке знищення первоцвітів. Подумайте про це.

Державна екологічна інспекція
в Полтавській області.
Print Friendly, PDF & Email [1]