- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Їдемо вгору чи “летимо” вниз?

Про ці та інші проблеми “Зоря Полтавщини” 14 травня 2009 року інформувала читачів. Сподіваючись найперше на поліпшення ситуації в цій галузі. Та звернень до редакції з приводу несправності ліфтів у будинках стало… ще більше! Географія їх досить обширна. Скажімо, майже півроку не працювали ліфти в шести під’їздах будинку, що по вулиці Грушевського, 22/69, обласного центру, тиждень – у будинку по Гожулівській, 24. Більше часу не працює, аніж працює ліфт у будинку по вул. Желвакова, 3. До речі, після неодноразових звернень мешканців цього будинку, що в центрі міста, в різні інстанції, ліфт став працювати ще гірше! Нарікання з цього приводу постійно виникають і в мешканців будинків, розташованих по вул. Героїв Сталінграда, 22, Курчатова, 13, Богдана Хмельницького, 26 і 9/27, Головка, 6… Цей перелік можна продовжувати й продовжувати, адже переважна більшість висотних будинків в обласному центрі була зведена в 1980-х роках, а гарантійний термін експлуатації ліфтів становить 25 років… Та оскільки плановий ремонт і експертний огляд цих піднімальних засобів до й після ремонту виливається їхнім власникам (житлово-експлуатаційним дільницям, кооперативам, підприємствам, лікарням) у солідну копієчку – в середньому від 15 тисяч гривень за один об’єкт, – виконувати встановлені технічні нормативи спроможні далеко не всі.
* * *
Роботою ліфтового господарства області опікуються 6 установ та організацій, які хоча й виконують різні функції, однак завдання мають спільне – забезпечення стабільної й безпечної експлуатації ліфтів.
За словами головного державного інспектора з охорони праці територіального управління Держгірпромнагляду в Полтавській області Руслана Овчаренка, загалом в області експлуатується 2757 ліфтів, з них 2249 – у житлових будинках. Понад 850 вже відпрацювали свій нормативний термін експлуатації. Зазначена служба здійснює нагляд за безпечним проведенням монтажних робіт та експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки, до яких належать й ліфти. Що ж до проблем, з якими стикаються у своїй роботі фахівці теруправління, то найбільшою є невиконання власниками піднімальних засобів нормативних вимог по своєчасному обстеженню ліфтів. Так, у минулому році в області не обстежено 180 піднімальних засобів, які вичерпали свій нормативний ресурс, зазначив Руслан Овчаренко. Найскладнішою є ситуація в Кременчуцькому районі, де не обстежено, а значить, і не відремонтовано понад 100 ліфтів, у Полтаві – близько 50. Отож подальша їх експлуатація становить небезпеку для користувачів. Причина такої ситуації досить банальна – дефіцит коштів. Адже торік на обстеження ліфтів грошей з бюджету не виділяли.
* * *
Експертне посвідчення і діагностику, тобто первинний, черговий і позачерговий огляди ліфтів, на Полтавщині виконують ДП “Експертно-технічний центр” і ПП “Енергомаш”. Залучити відповідних фахівців для проведення оглядів можна й з інших областей України, де така послуга може коштувати дешевше. Наприклад, торік фахівцями держекспертцентру проведено планову експертизу 34 піднімальних засобів, з них у Полтаві – лише 17, хоча потребували посвідчення 54 об’єкти. Як зазначив начальник цього підприємства Станіслав Гриньов, власники ліфтів всіляко намагаються обійти встановлені експлуатаційні нормативи, часом ігноруючи приписи про заборону експлуатації піднімальних засобів, бо не мають коштів на їх ремонт. Між тим, ліфт – це об’єкт підвищеної небезпеки, який потребує відповідального ставлення й виконання належних умов експлуатації.
* * *
Технічне обслуговування ліфтів, виконання монтажно-налагоджувальних робіт, проведення капітальних ремонтів – це функції ТОВ “Полтаваліфт”, “Кременчукліфт” і КП “Ремліфт”, хоча в деяких районах області допомагають і відповідні підприємства з сусідніх областей. Скажімо, в 2008 році в Миргороді фахівцями “Сумиліфт” частково модернізовано 10 ліфтів.
ТОВ “Полтаваліфт” обслуговує в області понад 700 (з них близько 50% у Полтаві) піднімальних засобів, які належать житлово-будівельним кооперативам, лікарням, підприємствам та установам. За словами начальника ТОВ Антона Руденка, близько 70 відсотків ліфтів у області вичерпали свій технічний ресурс і потребують заміни або хоча б капітального ремонту. Між тим, ліфтове господарство залишене напризволяще, тож кожен виживає хто як може. Адже за останні два роки не замінено жодного ліфта. Минулого року, наприклад, зазначеним підприємством частково модернізовано 30 ліфтів, із них 20 – у Полтаві. А ще – у новозведених будинках проведено пусконалагоджувальні роботи й здано в експлуатацію 9 ліфтів.
Щодоби диспетчерська служба “Полтаваліфт” приймає близько десятка звернень про поломку ліфтів, приблизно в 40% випадків причини зупинки піднімальних засобів вдається ліквідувати в той же день, решту – на другий чи третій день, розповідає Антон Руденок. Хоча трапляються випадки, коли проблему усувають і протягом тижня, як це було в будинку по вул. Гожулівській, 24, де довелося замінити електроніку. Стосовно ж довготривалої зупинки ліфтів у будинку         № 22/69, що по вул. Грушевського, то там виконувався капітальний ремонт ліфтів у шести під’їздах, що коштувало житловому кооперативу близько 100 тисяч гривень, на збирання яких знадобилося чимало часу.
– Проблем із запчастинами зараз немає, адже значну їх кількість підприємство виготовляє на створеній власній базі, каже керівник ТОВ “Полтаваліфт” Антон Руденок. – Натомість маємо проблеми з висококваліфікованими кадрами та фінансовими ресурсами. І якщо кадрове питання ще якось можна вирішити – товариство за власний кошт навчає спеціалістів у Києві, Харкові, Дніпропетровську, то з надходженням коштів справи зовсім погані. Нині підприємство, якому не передбачено бюджетних дотацій, виживає за рахунок погашення заборгованості минулих років, а такої загалом маємо більш як мільйон гривень.  
На переконання Антона Руденка, вже давно назріло питання перегляду вартості послуг ліфтовиків. Адже нині середня ціна експлуатації ліфта за місяць у Полтаві становить 260 гривень, тоді як в середньому по Україні вона сягає 500 гривень. Скажімо, полтавці сплачують за користування цим піднімальним засобом із розрахунку 16 копійок за квадратний метр житлової площі. Для того ж, щоб ліфтові господарства працювали рентабельно, потрібно збільшити вартість послуг до 28 к./м2.
* * *
Директор КП “Ремліфт” Валерій Колесник також вважає, що оплату за користування ліфтами потрібно збільшити до 27 копійок за квадратний метр житлової площі. Це комунальне підприємство обслуговує в Полтаві близько 800 ліфтів у будинках, що належать госпрозрахунковим житлово-експлуатаційним дільницям. Щоденно служба отримує по 15 – 20 заявок полтавців про необхідність проведення поточних ремонтів ліфтів.
За словами Валерія Колесника, за 5 років, відколи створено це підприємство, в Полтаві загалом замінено близько двох десятків ліфтів. Тільки минулого року в обласному центрі частково модернізовано майже півсотні піднімальних засобів.
***
Можна лишень поспівчувати представникам “ліфтової галузі”. А хто ж поспівчуває, допоможе дитині, яка залишається в темній кабіні, завислій між поверхами, чи пенсіонерові, який змушений на своїх двох іти на дев’ятий поверх, зупиняючись мало не на кожній сходинці, щоб перевести дух?.. Чи, зрештою, як самотужки піднятися на поверх інваліду, матері з немовлям у колясці, лікарю “швидкої допомоги”? Чекаємо на відповідь…

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]