- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Морози спадають, а ціни зростають…

Приблизно тиждень тому на одному з центральних українських телеканалів, ніби мимохідь, прозвучала інформація про те, що в нашій країні очікується значне зростання цін на продукти харчування, яка фактично й стала лакмусовим папірцем для цінового старту. А вже буквально за 2–3 дні у Києві та в деяких інших містах поповзли догори ціни на цукор, із 8,50 він здорожчав до 12 гривень за кілограм. Невдовзі, прогнозують аналітики споживчого ринку, цукор можна буде купити по 14 гривень за кіло. Подорожчають, за прогнозами, найближчим часом олія, інші продукти харчування. А значне подорожчання молокопродуктів уже вдарило по гаманцях споживачів.
Ціновий бум на олію ми вже відчували. Кілька років тому цей продукт подорожчав на світових ринках. Тож вітчизняні виробники вивозили олію за межі України. Тоді у нас вона коштувала близько 12 гривень за літр.
Стосовно ж зростання цін на цукор, то варто зазначити таке: протягом останніх років через недолугу політику стосовно підтримки галузі цукровиробництва та щорічне ввезення приблизно 250 тисяч тонн закордонного цукру-сирцю системно зменшувалися площі посівів цукрових буряків, що призвело до фактичного знищення значної кількості вітчизняних цукрозаводів.
Однак важливим чинником, який провокує зростання цін на продукти харчування, є ще й передвиборний синдром, який породжує нездоровий ажіотаж серед населення і яким зазвичай не гребують скористатися як виробники, так і продавці того чи іншого товару. Бо як інакше можна пояснити ситуацію, коли ще місяць тому вітчизняні цукрозаводи “відпускали” цукор за оптовою ціною – 6,50–7,30 гривні за кілограм, а зараз – від 8 до 10 гривень? Що трапилось за цей місяць?
За інформацією генерального директора асоціації “Полтавацукор” Євгена Золотарьова, для задоволення потреб населення України протягом року потрібно приблизно півтора мільйона тонн цукру. В 2009 році вітчизняні цукрозаводи виробили 1 мільйон 260 тисяч тонн (в тому числі цукрозаводи Полтавщини – 325 тис. т). Цукру-сирцю цього року поки що не ввозили. Отже, співставляючи потребу в цукрі й кількість виробленого продукту, його дефіцит очевидний. Але ж у 2009 році виробленого цукру має вистачити принаймні до серпня-вересня 2010-го. То в чому ж причина миттєвого й досить різкого здорожчання цього продукту?..
У Полтаві масового ажіотажу, як і очевидного зростання цін на продукти харчування (окрім молокопродуктів і цукру), ще не спостерігається. У середині дня 27 січня в деяких супермаркетах і продовольчих магазинах обласного центру не вельми людно. Здебільшого купують овочі та фрукти, молокопродукти, хліб. Одне слово, все, як зазвичай. Однак, як каже полтавка Ольга Русіна, під кінець робочого дня полиці центральних супермаркетів дещо порожніють, а асортимент біднішає. Продавець Ірина підтверджує: значно більше, аніж, скажімо, ще тиждень тому, полтавці купують круп, макаронних виробів, борошна, особливо ж – цукру. До речі, ціна на нього в різних магазинах не однакова, від 9,50 до 11 гривень за кілограм. Є в магазинах олія різних виробників, у ціні вона не зросла, її вартість – від 8,65 грн за літр. В асортименті також є крупи, борошно… Пенсіонери Іван Петрович та Галина Федотівна Прокопенки чули про подорожчання продуктів, вони бідкаються, що невеликої пенсії й так не вистачає на все необхідне, адже значна її частина витрачається на ліки та комунальні послуги. Тож вони прийшли до магазину, аби хоча б на деякий час запастися необхідним: купили цукор, гречку, олію, борошно. Звісно ж, цього надовго не вистачить, але – хоча б на перший випадок, каже Галина Федотівна. Як виживатимуть далі – покаже час.
У першій половині цього ж дня цукор за ціною 8,50 грн/кг полтавці купували в магазинах, що в мікрорайоні Половки. Однак під кінець робочого дня “дешевого” вже не було, залишився лише в тих магазинах, де він коштував від 9,70 грн/кг. Щодо олії, то цю продукцію “нового завозу” вже продавали на 2–3 грн/л дорожче. Скажімо, літр олії торгової марки “Олейна” сягнув у ціні 15 гривень. Здорожчала й олія “на розлив”. Хоча в переважній більшості магазинів цей продукт поки що коштує за “старими” цінами.
Коментуючи ситуацію щодо чуток про можливе подорожчання продуктів харчування, заступник начальника інспекції з контролю за цінами в Полтавській області Ольга Кукіна зазначила, що підстав для їх здорожчання немає. До того ж інспекція отримала урядове розпорядження щодо перевірки цінової політики оптових і роздрібних цін на харчові продукти, бо ціни зростають саме на етапі між виробником і продавцем. Як повідомила Ольга Кукіна, днями інспекція проводила моніторинг цін на 19 найбільш вживаних полтавцями продуктів харчування, в результаті чого визначено, що з початку нинішнього року стабільними залишалися ціни на борошно, хліб, м’ясо свинини й птиці. Найбільше зросли в ціні молокопродукти, зокрема масло (на 13%) та цукор (на 1,6%).
P.S.У магазинах, на продовольчих ринках тільки й чути про те, що пенсії підвищили на 60 копійок, а ціни ростуть у геометричній прогресії. Чомусь спадає на думку вислів класика марксизму-ленінізму про крок вперед і два кроки назад. Але ж доки так крокуватимемо?..

Людмила Даценко.
Print Friendly, PDF & Email [1]