- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Помічник випускника у виборі професії

ДлЯ доступності та мобільності профорієнтаційних послуг Міністерство праці та соціальної політики, Міністерство освіти і науки України створили спільний інноваційний проект – програмно-апаратний комплекс "Профорієнтаційний термінал", розширивши спектр послуг державної служби зайнятості.
"Профорієнтаційні термінали" встановлюють у зручних та доступних місцях, аби кожен учень міг ним скористатися. Пристрій нагадує звичайний молодіжний інтернет-портал, оснащений різноманітною корисно-пізнавальною та розважальною інформацією. За допомогою терміналу школярі можуть довідатися про зміст професій, стан і перспективи ринку праці, вищі навчальні заклади, умови навчання в них, основи трудового законодавства, послуги служби зайнятості, пройти самотестування з обраного напрямку.
Термінал простий у користуванні: за допомогою сенсорного екрана користувач знаходить потрібну рубрику. Ним можуть користуватися не тільки випускники, але й батьки та вчителі. У терміналі вдосталь інформації й для учнів молодших класів: логічні вправи, ігри…
– На Полтавщині подібна інновація вперше з'явилася навесні минулого року – в кількох школах області встановили такі термінали, – розповідає начальник відділу Полтавського міського центру зайнятості Надія Бельга.
А нещодавно в Полтаві побільшало ще на один термінал – його розмістили в холі Полтавської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №5. Школярі вже встигли випробувати його можливості. Найбільше їм подобається те, що на кольоровому екрані можна не тільки прочитати про омріяну професію, але й подивитися відеоролики про навчальні заклади.
Випускниця Тетяна Запорожець, пройшовши тестування, вже визначилася зі своїм майбутнім фахом. Анастасія Ярошенко навіть змінила свою думку щодо подальшого навчання – результати тестів показали, що в дівчини більше медичних, аніж юридичних здібностей.
Появі терміналу раді не тільки школярі, а й їхні батьки, адже пристрій дає змогу випускникам правильно обрати професію та зорієнтуватися в подальшому на ринку праці. А директор Полтавської школи №5 Володимир Кловацький відзначив, що тепер школярі мають більше можливостей щодо отримання потрібної та корисної інформації про світ професій.
На сьогодні з 40 полтавських шкіл у 23 встановлені "Профорієнтаційні термінали".

Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”.
Print Friendly, PDF & Email [1]