- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сорочинський ярмарок може значно подорожчати

Як розповіла секретар сільради Великих Сорочинців Ірина Пазинич, депутати підвищили ціну за оренду 16,1 га ярмаркового майдану згідно із законодавством: “Вартість землі треба переоцінювати один раз у 10 років. Остання грошова оцінка землі у нас була зроблена у 1999 році, таким чином із 1 січня 2010 року згідно із земельним законодавством ми повинні зробити грошову переоцінку цієї земельної ділянки. Позаяк за ці роки вартість землі була проіндексована, у липні минулого року Полтавський інститут землеустрою на наше замовлення виготовив технічну документацію із новою грошовою оцінкою землі. На підставі цього у листопаді на сесії за присутності представників ТОВ “Сорочинський ярмарок” ми переглянули питання про внесення змін у договір оренди землі, – пояснює Ірина Пазинич. – Закон дозволяє нам справляти орендну плату в розмірі 3–12 процентів від вартості землі. Ми взяли лише 5 процентів, сума оренди вийшла 250 тисяч гривень. Раніше ми брали 10 відсотків, але тоді вартість землі була набагато меншою, то й сума за оренду становила 14 тисяч гривень”.
Втім, минуло два місяці, а додаток до рішення сесії сільської ради, у якому йдеться про нову вартість земельної ділянки і нову орендну плату за неї для ТОВ “Сорочинський ярмарок”, представники останнього досі не підписали. З огляду на це, говорить Ірина Пазинич, сільрада підготувала чергового листа до ТОВ, у якому повідомляє, що має намір звернутися до прокуратури зі скаргою про порушення норм земельного законодавства з боку ТОВ “Сорочинський ярмарок”. “Якщо цього не робитимемо ми, то нас, у свою чергу, звинуватять у бездіяльності, у тому, що ми не переймаємося наповненням бюджету сільської ради”.
Ситуацію для “Зорі Полтавщини” прокоментувала і заступник голови Держкомпідприємництва, керівник проекту “Сорочинський ярмарок” Світлана Свищева: “На даний час рішення сесії сільської ради ми віддали на розгляд юристам і землевпорядникам, щоб вони дали оцінку, наскільки обгрунтованим є збільшення вартості цієї земельної ділянки (адже її грошова оцінка із 200 тисяч гривень збільшилася майже до 5 мільйонів) і розмір самого відсотка, що призначений до сплати. Ми вважаємо, що така сума оренди завелика для того, аби провести на цій ділянці державний захід один раз на рік. Адже є загальні підходи для проведення переоцінки землі, й найголовніший із них – це призначення землі. А ця ділянка не придатна більше ні для чого. Вона заводжена. І коли робилася первинна оцінка цієї ділянки інститутом землеустрою, там майже все прописано. Тим паче, що вона як була пасовищем у літній період, так і залишається. Тому нам таке підвищення ціни не зрозуміле. І зараз із юридичної точки зору ми хочемо проаналізувати, наскільки це зроблено відповідно до чинного законодавства”.
Відомо, що нині бюджети сільських рад потерпають від безгрошів’я, не є винятком і Великосорочинська сільська рада. Як пояснила Ірина Пазинич, сьогодні є ряд проблем, які могли хоча б наблизитися до вирішення за кошти від оренди згаданої земельної ділянки. Приміром, у селі немає дитсадка, приміщення сільської ради в аварійному стані, що засвідчено відповідною експертизою, на центральній вулиці Великих Сорочинців, Миргородській, вкрай необхідно замінити зруйновані паркани. “Про це нам говорять під час кожної підготовки до Сорочинського ярмарку. Лише на реконструкцію парканів протяжністю півтора кілометра за цінами 2008 року треба 300 тисяч гривень. А де бюджет сільради візьме такі гроші?” – бідкається секретар сільської ради. Водночас зараз за гроші ради виготовляється технічна документація на будівництво сміттєзвалища. “Після ярмарку залишається така кількість відходів, що ми скоро у них потонемо…” – говорить Ірина Пазинич.
Загалом сільська рада налаштована конструктивно на роботу з ТОВ “Сорочинський ярмарок”, пояснює секретар сільради.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]