- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пандемія “свинячого” грипу чи грандіозна афера фармацевтів?

У цьому Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) звинуватив голова департаменту охорони здоров'я Ради Європи Вольфганг Водарг, повідомляє УНІАН. “Пандемія “свинячого” грипу була цілковитою брехнею, керованою фармацевтичними компаніями, які заробили на цьому мільярди доларів”, – підкреслив чиновник. На думку Вольфганга Водарга, ВООЗ оголосила пандемію, змінивши для цього саме визначення: “Раніше пандемією вважалося захворювання, що викликало хвороби або смерті величезної кількості людей, а зараз – будь-яка хвороба, що поширюється через кордони, від якої немає імунітету. Нове визначення змусило політиків багатьох держав підписати закриті контракти на поставку вакцин і ліків проти “свинячого” грипу під гарантії, що вони беруть на себе всю відповідальність за наслідки. Так фармацевтичні компанії забезпечили собі величезні прибутки без будь-яких ризиків”.
Раніше ряд європейських видань уже публікували заяви незалежних учених-епідеміологів про те, що ряд експертів ВООЗ “отримують зарплату від фармкомпаній і діють у їх інтересах”. На думку вчених, саме така політика призвела до того, що у червні 2009 року ВООЗ оголосила про підвищення загрози пандемії “свинячого” грипу до максимального, шостого, рівня. При цьому ніде у світі смертність від “свинячого” грипу не перевищила смертності від грипу сезонного. Власне про це неодноразово заявляли й вітчизняні чиновники Міністерства охорони здоров'я, коментуючи ситуацію з грипом в Україні. А колишній міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук в інтерв'ю інтернет-виданню ForUm'а висловив думку, що ситуація зі “свинячим” грипом дуже нагадує ситуацію із грипом “пташиним”, на боротьбу з яким свого часу було виділено близько 2-х мільярдів доларів.
Світ відмовляється…
За оцінками експертів, фармацевти заробили на пандемії до 7 мільярдів євро: саме таку суму виділили уряди різних країн на закупівлю протигрипозних препаратів. Нині ж американський і європейські уряди скасовують замовлення на препарати для профілактики “свинячого” грипу. Франція планує відмовитися від 50 млн доз вакцини із замовлених 94 млн, Німеччина – від половини із замовлених 50 млн доз, повідомляє Reuters. Уряд Великої Британії також веде з компанією, що вже поставила до країни 23,9 млн доз, переговори про зниження обсягу закупівель. Окрім того, влада країни має намір відмовитися від частини зарезервованих препаратів. Про повернення невикористаної вакцини заявляють також іспанські чиновники, а Нідерланди й Швейцарія планують передати незатребуваний препарат до країн, де його все ще не вистачає. Про можливість повернення частини вакцини заявляла також Бельгія, що замовила 12,6 млн доз і вже отримала їх близько
5 млн.
Стільки ж доз нової вакцини ВООЗ пропонувала подарувати Україні – за умови, що держава візьме на себе повну відповідальність за смертельні випадки та післявакцинальні реакції. Однак було вирішено чекати, доки вакцина пройде реєстрацію й клінічні випробування в Україні. Тому поки що вакцини від “свинячого” грипу в нас немає. Але це – питання часу.
…а в Україні все піде за планом?
Разом із тим Міністерством охорони здоров'я України вже затверджений план заходів із проведення вакцинації населення проти сезонного та пандемічного грипу. Текст наказу за номером 926 від 7 грудня 2009 року оприлюднено на офіційному сайті МОЗ. Цим документом, зокрема, передбачено, що протягом місяця з моменту надходження вакцини до відповідних лікувальних закладів має бути забезпечено проведення в установленому порядку вакцинації працівників закладів охорони здоров'я незалежно від відомчої підпорядкованості та форм власності. За наявності необхідної кількості вакцини також в першу чергу має бути забезпечена вакцинація:  вагітних жінок; дітей, старших 6 місяців, із одним хронічним захворюванням; груп ризику, що включають хворих на цукровий діабет, хронічний бронхіт, бронхіальну астму, ожиріння, імунодефіцитний стан, серцево-судинні захворювання та онкологічні захворювання; груп професійного ризику (працівників комунальних служб, правоохоронних органів, освіти, військовослужбовців та інших). Також за наявності вакцини передбачено вакцинувати студентів 5 та 6 курсів вищих медичних навчальних закладів ІІІ–IV рівнів акредитації; дітей і дорослих, що перебувають на утриманні в інтернатних закладах закритого типу. Після цього в переліку категорій населення для вакцинації перебувають здорові дорослі віком від 18 років. Наказ передбачає оперативне реагування та інформування про випадки післявакцинальних реакцій та ускладнень. Як повідомив головний державний санітарний лікар Полтавської області Валентин Шаповал, Полтавщина має отримати 157 тисяч доз вакцини проти грипу A/H1N1 для проведення першого етапу вакцинації.
“Свинячих” панікерів притягнуть
до суду
Натомість у Раді Європи розслідуватимуть діяльність фармацевтичних компаній та ініціатив ВООЗ. Дебати на тему “Фальшива пандемія – загроза для здоров'я” відбудуться на пленарній сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка пройде у Страсбурзі з 25 по 29 січня. Комітет ПАРЄ з соціальних питань проводитиме закриті слухання з цього питання у вівторок, 26 січня, де будуть присутні представники Всесвітньої організації охорони здоров'я, Європейської фармацевтичної промисловості та експерти з даного питання. Відповідно до затвердженої резолюції, “з метою просування своїх патентованих ліків і вакцин проти грипу фармацевтичні компанії впливали на вчених і офіційні установи, що відповідають за стандарти суспільної охорони здоров'я, з метою посіяти паніку в урядах по всьому світу й змусити їх розбазарювати дефіцитні ресурси охорони здоров'я на неефективні стратегії вакцинації, а також безпідставно піддавати мільйони здорових людей ризику невідомої кількості побічних ефектів від недостатньо перевірених вакцин”.
Тим часом спецрадник генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров'я в галузі пандемічного грипу Кеджі Фукуда відкинув звинувачення, що звучали на адресу організації. Чиновник ВООЗ у своїй промові нагадав, що, не дивлячись на відносну м'якість перебігу нового грипу A/H1N1, він уже вбив як мінімум 13 тисяч людей, і пандемія поки що далека від завершення.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]