- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Заборгованість із зарплати сягнула 37,5 мільйона гривень

Протягом поточного року борг із виплати зарплати зростав щомісячно. “На сьогодні він склав 37,5 мільйона гривень, – сказав Віктор Войцишен. – Значна частина боргу – 27,5 мільйона гривень – припадає на економічно-активні підприємства”. Ще 8 мільйонів заборгували підприємства-банкрути, 1,9 мільйона – залишкові підприємства.
Найбільші суми невиплаченої зарплати у Кременчуці (5,7 мільйона гривень), у Ленінському (6,9 мільйона гривень), Київському (5,3 мільйона гривень), Октябрському (1,9 мільйона гривень) районах Полтави, у Миргородському (1,1 мільйона гривень) та Полтавському (822 тисячі гривень) районах і в Лубнах (963 тисячі гривень).
Прокурорські перевірки виявили, що в області стали поширеними випадки безпідставної затримки зарплати та нецільового використання коштів, призначених на її виплату, неукладання трудових договорів, виплата зарплати “в конвертах”.
За результатами перевірок у сфері оплати праці цього року порушено 32 кримінальні справи, 377 посадовців притягнуто до різних видів відповідальності.
Нині більше ста підприємств області працюють у режимі неповного робочого тижня або з наданням робітникам відпусток без збереження заробітної плати. Через це борги підприємств області до Пенсійного фонду України становлять більше 63 мільйонів гривень. На вимогу прокурорів підприємства-боржники сплатили до Пенсійного фонду 3,4 мільйона гривень страхових внесків.
Віктор Войцишен попросив прокурорів районів звертати особливу увагу і відповідно реагувати на факти, коли податківці збирають податки наперед на 2–3 місяці, в той час, як на підприємствах можливі затримки зарплати. Хоча офіційних звернень із цього приводу поки що в обласній прокуратурі немає, такі ситуації не виключають.
 Голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев назвав причини, які, на його думку, спричинили заборгованість із виплати зарплати в області.  
– Фактично зупинилися рахунки казначейства за поточними платежами. До цього вони зупинилися за капітальними. Скажіть, хіба не буде заборгованості з заробітної плати перед будівельниками, які працюють на реконструкції театру імені Гоголя, якщо ми повинні їм перерахувати близько десяти мільйонів гривень? У нас є ці гроші – наш обласний бюджет перевиконаний. Ці гроші виділені й “висять” на казначейських рахунках. Де поділися ці гроші в казначействі, ніхто не дає відповіді. Практично всі райавтодори на сьогодні мають заборгованість із виплати зарплати, загальна сума якої складає до двох мільйонів гривень. У той же час на рахунках у казначействі сьогодні “висять” ліміти на 10 мільйонів, але реальних грошей немає.
– Ці процеси потребують від нас усіх, в тому числі й від органів прокуратури, більш масштабного погляду на причини і наслідки цих явищ, – підсумував Валерій Асадчев. – Це вже не той момент, коли директор винний, а це той момент, коли неправильно сформована загальна економічна стратегія. Ми маємо розв'язати проблему з казначейством. До нього зараз треба вжити дуже жорстких заходів із приводу нецільового використання бюджетних коштів, щоб ми врятували хоча б місцеві бюджети: а це вся освіта, охорона здоров'я, тобто 70 відсотків всієї бюджетної сфери.

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]