- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На фініші сільськогосподарського року

За рівнем валового збору зернових Полтавщина – лідер в Україні, загальний намолот нині складає 3 млн 834 тис. тонн. У господарствах Лохвицького, Миргородського й Новосанжарського районів зібрано понад 200 тис. тонн збіжжя. Саме в цих та в Машівському районах найвищою є й урожайність качанистої, яка відповідно становить від 80 до 92 центнерів з гектара. Найбільші площі до збирання цієї культури залишилися у Чорнухинському, Великобагачанському, Гадяцькому районах.
Оскільки ціна на зерно кукурудзи цього року є відносно прийнятною, приблизно 1200 грн/т, то, як зазначив під час селекторної наради начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень, у наступному році під цю культуру слід відвести не менші площі, аніж у поточному.
На Полтавщині вже кілька років поспіль сіють найбільші в Україні площі цукрових буряків, отож наша область займає перше місце в державі за обсягами виробництва цукру. Нині його вироблено 285 тис. тонн, а до кінця переробного сезону прогнозується 300 тисяч. Завдання аграріїв у цьому напрямку – довести площі під цукристі в наступному році до 80 тис. га.
Стосовно озимих колосових культур, то їх посіяно більше 360 тис. га. Посіви перебувають у доброму та задовільному станах.
На селекторній нараді також йшлося про забезпечення господарств високорепродуктивним посівним матеріалом ярих культур і про стан підготовки тваринницької галузі області до зимово-стійлового утримання. Зазначалося, що в ряді господарств Гадяцького, Лубенського, Машівського, Полтавського районів є проблеми з підготовкою тваринницьких приміщень та недостатньою кількістю заготовлених кормів.
Середній відсоток по розрахунку за оренду земельних паїв у області становить 3,2% від вартості паю. Найнижчим рівень розрахунку за оренду селянських наділів є у господарствах Лохвицького, Котелевського, Чорнухинського районів.
“Зоря Полтавщини”, 4 стор., 4_12_09
Print Friendly, PDF & Email [1]