- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Надання дозволів потребує вдосконалення

Депутати опрацювали низку питань щодо надання погоджень Міністерству охорони навколишнього природного середовища України на продаж спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, нафтогазоносних надр на території Гадяцького, Лубенського, Миргородського, Шишацького, Новосанжарського, Машівського та Чорнухинського районів. Ухвалюючи рекомендації по кожному з питань, комісія враховувала розмір площі, рівень її геологічного вивчення та перспективи дослідно-промислової розробки. Сесії рекомендовано надати відповідне погодження лише на одну з дев’яти запропонованих міністерством площ.
Комісія рекомендувала погодити отримання без проведення аукціонів спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, ділянок родовищ підземних прісних вод у Гадяцькому та Оржицькому районах, а також на вивчення і розробку підземних мінеральних столових вод у Миргородському районі. У цілому ж, на думку депутатів, механізм надання спеціальних дозволів підприємствам нафтогазового комплексу потребує вдосконалення – насамперед він має бути прозорим, забезпечувати об’єктивний розгляд та швидке оформлення документів.
За ініціативою голови постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства, директора газопромислового управління “Полтавагазвидобування” ДК “Укргазвидобування” Ігоря Атаманчука комісія повторно розглянула питання про погодження отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів дочірньою компанією “Укргазвидобування” НАК “Нафтогаз України” на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням (промисловою розробкою), нафтогазоносних надр Зв’язівської площі (Миргородський район), Західно-Новотроїцької площі (Гадяцький район), Північно-Котелевської площі (Котелевський район), Більського родовища (Зіньківський та Котелевський райони), Будищансько-Чутівської площі (Чутівський, Диканський, Котелевський та Полтавський райони). Зважаючи на недостатню участь НАК “Нафтогаз України” у розвитку соціальної інфраструктури районів, на минулій сесії відповідні проекти рішень підтримки у депутатів не знайшли.
– Сьогодні НАК “Нафтогаз України”, структурним підрозділом якого є ГПУ “Полтавагазвидобування”, не в змозі приймати соціальні зобов’язання на рівні минулих років, – зазначив Ігор Атаманчук. – Адже державні газодобувні підприємства продають населенню видобуте блакитне паливо за собівартістю. Крім цього, відповідно до урядової Програми “Нафтогаз України” розпочав фінансування збудованих у нашій області підвідних газопроводів. У 2009 році участь підприємств НАК “Нафтогаз України” у розбудові соціальної інфраструктури Полтавщини визначена 5 мільйонами гривень. Непогодження обласною радою надання відповідних дозволів ГПУ “Полтавагазвидобування” може привести до втрати підприємством ресурсної бази, поставити під загрозу забезпечення населення природним газом.
На пропозицію депутатів Олександра Залужного та Володимира Артемова комісія рекомендувала внести до проекту порядку денного сесії обласної ради дані питання. Також ухвалено рекомендувати погодити отримання без проведення аукціону п’яти спеціальних дозволів дочірньою компанією “Укргазвидобування” НАК “Нафтогаз України”.
Голова обласної ради Олександр Удовіченко поінформував про Звернення Львівської обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Міністерства економіки України та обласних рад щодо проведення аукціонів на користування надрами. Зокрема, у Зверненні пропонується частину коштів від аукціонів направляти безпосередньо до місцевих бюджетів або фондів охорони навколишнього природного середовища для оздоровлення місцевості та розвитку її соціально-економічної інфраструктури. Такий підхід, вважає Олександр Удовіченко, відповідає інтересам територій, на яких ведеться видобуток вуглеводнів.
Прийнято рішення підготувати проект Звернення до Уряду України від Полтавської обласної ради.

Прес-служба обласної ради
Print Friendly, PDF & Email [1]