- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Епідемія грипу на тлі міфів

Кому зрештою вірити – нині кожен вирішує сам. Хтось уперто продовжує носити захисну маску і їсти часник. Не дивує й почуте у черзі: “Бактеріологічна зброя…” Хтось переконує випадкових попутників у громадському транспорті, що епідемія – лише чергова “фішка” політиків і фармацевтичних корпорацій. Можливо, й не безпідставно. Адже, як повідомляє УНІАН із посиланням на польське бізнес-видання “Puls Biznesu”, продажі препарату “Таміфлю”, який сьогодні вважається одним із найбільш ефективних препаратів проти грипу, з моменту появи в квітні цього року нового вірусу A/H1N1 зросли у 10 разів і принесли виробникам мільярд доларів прибутку. А вартість потенційного ринку щеплень від “свинячого” грипу оцінюється приблизно в 10–20 млрд доларів, пише “Дело”. Отож є над чим замислитися?
Тим часом в Україні працює місія Всесвітньої організації охорони здоров’я. Саме її представники повідомили, що домінуючим штамом в Україні є каліфорнійський грип A/H1N1. Але він, за висновками експертів, далеко не єдиний – країною “гуляють” багато різновидів гострих респіраторних вірусних інфекцій та інших вірусів, які уражують органи дихання. Свої рекомендації для України місія ВООЗ має розробити вже до кінця цього тижня.
Однак навколоепідемічні чутки та міфи з’являються швидше, ніж вакцини. Насамперед тому, що узгодженої думки немає, власне, в самому медичному середовищі. На тлі заспокійливих сентенцій днями як грім із ясного неба прозвучала заява буковинських медиків: усі жертви вірусу на Буковині (22 особи віком від 20 до 40 років) померли не від двосторонньої пневмонії, як це вважалось раніше, а у результаті вірусного дистрес-синдрому, тобто тотального ураження легень. Такий висновок зробив начальник бюро Чернівецької обласної судмедекспертизи, доктор медичних наук, професор Віктор Бачинський. “Під час двосторонньої пневмонії відстежується певна морфологічна картина. Щодо даних смертей, то тут такої морфологічної картини немає. Вірус, який спричиняє смерть, дуже агресивний, він навіть не вражає трахею, а відразу потрапляє в легені й викликає сильний їх набряк та суцільні крововиливи. Спричиняють такий стан змішані типи парагрипу та грипу А/Н1N1. Це дуже токсичний штам, який досі не піддавався виробленій Мінохорони здоров’я методі лікування”, – повідомив Віктор Бачинський. За його словами, потрібно терміново міняти стандарти лікування, адже ті, які застосовувалися досі, результатів не дали – в реанімації не вдалося врятувати всіх людей, уражених цим вірусом. Не виправдались у цій ситуації і апарати штучної вентиляції легень – смертність людей наставала у 100%.
Натомість у Міністерстві охорони здоров’я України висновки головного судмедексперта Чернівецької області вважають помилковими і стверджують, що лікують українців правильно. Ще один “заспокійливий” аргумент – від грипу та його ускладнень за добу нині помирає менше людей, ніж минулого року.
За інформацією МОЗ, з початку епідемії – з 29 жовтня – зареєстровано 1 млн 400 тис. 999 осіб, які захворіли на ГРЗ та грип, за останню добу – 36 тис. 60 чоловік. Станом на 16 листопада 315 людей померло. У Полтавській області епідемія забрала життя шістьох осіб.
Можливо, ці цифри й справді менші за минулорічні. Але за кожною з них – чиїсь мати, син або дружина. Взагалі здається дивним той факт, що у XXI столітті в Україні люди помирають від… Від чого ж?

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]