- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як узаконити самовільно збудований будинок?

За коментарем вищенаведеного листа ми звернулися до начальника інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Полтавській області Григорія ЗІРКИ:
– З 15 жовтня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 року №1035, що затверджує тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків із господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт. Таким чином уряд надав можливість громадянам України легалізувати до 31 грудня 2010 року понад 1,5 мільйона самобудов, самовільно споруджених із 5 серпня 1992 року до 1 січня 2008 року. Приватні будівлі приймає в експлуатацію інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю, яка на платній основі видає забудовнику сертифікат відповідності таких будівель державним будівельним нормам, стандартам і правилам. Зазначені об’єкти умовно поділені на три групи: загальною площею до 200 квадратних метрів включно з кількістю надземних поверхів не більше 2-х, із господарськими спорудами до 100 квадратних метрів включно; загальною площею від 200 до 350 квадратних метрів включно з господарськими спорудами до 150 квадратних метрів; загальною площею більше 350 квадратних метрів.
Для одержання сертифіката на об’єкти першої групи забудовник повинен подати в інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської рад установленого зразка та технічний паспорт, виданий бюро технічної інвентаризації.
Для другої групи подається ще й документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою, на якій розташовано об’єкт, та звіт про проведення технічного огляду об’єкта на його відповідність діючим нормативним актам.
Для третьої групи об’єктів замість звіту про проведення технічного огляду надається звіт про проведення технічного обстеження.
Після одержання заяви з зазначеними документами інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів приймає рішення про видачу сертифіката або про відмову його видачі з обгрунтуванням причин на це.
Відповідно до ст. 97 адміністративного кодексу самозабудовник повинен сплатити штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (сьогодні це 170 гривень). Вартість звіту про технічний стан будівлі встановлюється на договірних умовах на підставі існуючих розцінок.
Вартість видачі сертифіката на сьогодні не затверджена, але, за попередніми розрахунками, вона орієнтовно становитиме від 325 до 455 гривень.
Слід зауважити, що легалізація приватних будівель не є обов’язком громадян, а можливістю узаконення самочинів за досить низькою ціною, оскільки з 2011 року передбачається підвищення штрафу в кілька десятків разів.
З питань легалізації самовільно збудованих об’єктів можна звернутися в Полтавське територіальне управління інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю за адресою: м.Полтава, вул. Гоголя, 25 (тел. 60-31-21); у Кременчуцьке територіальне відділення Державного архітектурно-будівельного контролю за адресою: м.Кременчук, площа Перемоги, 2 (тел.2-32-16); у Лубенське територіальне управління Державного архітектурно-будівельного контролю за адресою: м.Лубни, вул. Радянська, 12 (тел. 7-26-63)
Щодо легалізації об’єктів, споруджених до 5 серпня 1992 року, рішення повинне приймати бюро технічної інвентаризації.

Print Friendly, PDF & Email [1]