- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Історія, подвиг, пам’ять…

Вклонитися пам’яті воїнів, загиблих під час визволення Полтавщини, покласти гірлянди і квіти до Вічного вогню на меморіалі Солдатської слави в Полтаві прийшли керівники області та міста – голова обласної ради Олександр Удовіченко, голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, міський голова Полтави Андрій Матковський, депутати різних рівнів,  представники органів державної влади і місцевого самоврядування, трудових і студентських колективів, партій, громадських організацій, духовенства, ветерани війни і праці. Біля підніжжя монумента застигли  в почесній варті нинішні воїни. Звучали залпи салюту, пісні воєнних років.
Для активістів ветеранських організацій відбувся урочистий прийом.
– То була велика битва, велика перемога, одна для всіх, – сказав, звертаючись до ветеранів, Валерій Асадчев. – У мене в спогадах залишився образ фронтовика – простого солдата, який виніс на своїх плечах усі труднощі війни і післявоєнної відбудови. Мій дядько пройшов усю війну в піхоті.
Хочеться низько вклонитися всім – і тим, кого вже немає, і тим, хто сьогодні з нами. Здоров’я вам, снаги, добра на довгі роки!  Добре, що 65-річчя визволення відзначається офіційно, є Указ Президента. Ми повинні шанувати визволителів, поки існуватиме наша країна.
– Доземний вам уклін від усього депутатського корпусу Полтавщини, від поколінь ваших дітей і внуків, – привітав ветеранів Олександр Удовіченко. – Нащадки, які живуть у мирі завдяки вашому ратному подвигу, вдячні ветеранам Великої Вітчизняної війни. Держава робить і повинна робити набагато більше, щоб ваше сьогоднішнє життя було зігріте теплом. При всій політизації нинішнього суспільства більшість народу, керівників усіх рівнів розуміє внесок радянського солдата, ваш внесок у спільну перемогу. У кожній сім’ї тоді були фронтовики, воювали і двоє моїх дідів, на щастя, залишились живими.
Вітаючи бойових побратимів зі святом, згадуючи воєнні лихоліття, ветерани говорили про те, що 65 років над Україною – мирне небо. І не можна забувати імена жодного з тих, хто воював на фронтах, працював у госпіталях і тилу, відроджував зруйновані війною міста і села.
Керівники області вручили ветеранам Почесні грамоти обласної ради та облдержадміністрації, юні полтавці підготували їм віршовані привітання і листівки. Повернутися в роки буремної молодості допомогли пісні, а найулюбленіші – “Смуглянку” та “Катюшу” – співали разом із артистами обласної філармонії.
***
Урочистості з нагоди 65-річчя визволення України відбулися в усіх районах і містах області.

Print Friendly, PDF & Email [1]