- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Віктор ЛИСАК: “Безоплатну медицину ніхто не відміняв”

– Я не вбачаю ніяких суперечностей із нормами Основного Закону держави в ініціативах обласної влади. Не хотілося б, щоб хтось спекулював на цьому, мовляв, медицина офіційно стала платною. Тому насамперед хочу наголосити, що затверджені цим розпорядженням тарифи не стосуються надання медичної допомоги за життєвими показниками. Як і раніше, вона надається безоплатно, – запевнив Віктор Лисак. – Однак треба враховувати те, що не пацієнт визначає – потрібне йому певне обстеження чи ні. Визначає лікар. Охорона здоров'я сьогодні працює за територіальним принципом. Тож у першу чергу людина має звертатися до дільничного сімейного лікаря. У разі необхідності він направить пацієнта до вузького спеціаліста чи на якесь додаткове обстеження. У такому випадку медична допомога є безкоштовною. Проте низкою нормативних актів, зокрема постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року №1138, передбачений перелік платних послуг, які надаються лікувально-профілактичними державними та комунальними закладами охорони здоров'я. Серед них – лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікарів. Бо, крім іншого, нині передбачена й можливість вільного вибору лікаря, якщо з певних причин пацієнт не хоче обслуговуватись у свого дільничного лікаря.
– Саме на виконання цих законодавчих актів, а також згідно із розпорядженням голови облдержадміністрації, й були розроблені ці тарифи. Здебільшого вони стосуються профілактичних оглядів працівників трудових колективів, за які з лікувальними закладами розраховуються підприємства і установи, – доповнює заступник начальника управління – начальник фінансового відділу Алла Брєдіхіна. – Чинним законодавством передбачено, що це медичні огляди для отримання виїзної візи, попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу, для отримання посвідчення водія транспортних засобів, дозволу на зброю, а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди.
– Вікторе Петровичу, простіше кажучи, пацієнт, який, наприклад, захворів на грип і звернувся з цього приводу до лікаря, не платитиме за прийом?
– Ні. Так само, як і за лабораторні дослідження за направленням лікаря. Щоб це зрозуміти, варто уважніше прочитати згадане розпорядження. Першим пунктом у ньому значиться косметологічна допомога. Це не є медичною допомогою, косметологія завжди була платною. Далі – анонімне обстеження та лікування хвороб, що передаються статевим шляхом, операція штучного переривання вагітності, яка також завжди була платною, якщо тільки не проводилася за медичними показаннями. Потім – медичні огляди, зубне протезування, лабораторна діагностика за зверненням громадян без направлення лікарів тощо. До речі, перелік платних медичних послуг існує вже близько десяти років і був навіть ширшим, ніж зараз. Усі ці огляди й раніше проводилися платно. Проблему створювало те, що кожна установа самостійно встановлювала тарифи. Сьогодні ж ми зробили їх більш прозорими й відкритими. Отже, що в Шишаках, що в Оржиці одна й та сама медична послуга коштуватиме однаково. Хоча у деяких лікарняних закладах це навіть викликало невдоволення медиків – раніше їхні тарифи були вищими.
– Втім, переважна більшість пацієнтів сьогодні неофіційно платить за послуги лікарям. Так звані благодійні фонди також рідко відповідають своїй назві – пацієнта просто ставлять перед фактом, що він має заплатити.
– Позиція головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації – благодійні фонди мають відповідати своєму призначенню. Коли людина хоче і має можливість зробити певний внесок, вона його робить, – говорить Віктор Лисак. – Примусити пацієнта платити ніхто не має права.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]