- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Новий принцип міжміських та мобільних телефонних дзвінків

Якщо людина часто телефонує в різні країни, відтепер їй не доведеться запам'ятовувати усі коди, а буде єдиний принцип набору.
Наталія Северин запевняє, що нічого складного у цьому нововведенні немає. Просто будь-який номер потрібно набирати без вісімки. Якщо раніше у Полтаву з будь-якого райцентру набирали 8-022, то з 14 жовтня – просто 022. Принцип набору в інші міста України – подібний.
Аналогічна ситуація – й з мобільними операторами. Відтепер схема їх набору матиме такий вигляд: 050-ХХХХХХХ чи 067-ХХХХХХХ. Цифру "8" набирати не слід.
Зміниться й порядок набору номерів платних глобальних послуг, що розпочинаються на 8-700, 8-800, 8-900.
Заміна вісімки нулем стосується й міжнародних дзвінків. Закордонні номери тепер замість "8" та "10" необхідно набирати двома нулями. Тобто якщо абонент захоче зателефонувати комусь, наприклад, в Росію, то має ввести не        8-10 7, а 0-07.
Але варто звернути увагу на те, що при здійсненні міжміського дзвінка та дзвінка абонентам мобільного зв'язку треба набирати "0" один раз, а при міжнародному – двічі. Тому фахівці телекомунікаційних послуг радять бути уважними. Адже при помилковому наборі номера, якщо він співпав з номером іншої країни, може відбутися з'єднання. Відповідно тарифікація відбудеться за міжнародним тарифом.
Для того, щоб усі абоненти знали нові правила набору, організовано спеціальну службу 176, яка має 60 ліній. За допомогою цього з 14 жовтня працівники "Укртелекому" одночасно зможуть інформувати 60 клієнтів про зміни. Крім того, інформацію можна дізнатися за номером довідкової служби – 109.
У Полтаві є абоненти, які під'єднані до сучасної цифрової мережі, вони й надалі матимуть можливість користуватися двома наборами. Але у більшості абонентів застарілі системи, тому при здійсненні дзвінка після 14 жовтня ц.р. оператор інформуватиме їх про нові правила.
Узагалі це другий етап зміни телефонної нумерації. Перший етап припав на лютий цього року, коли скорочені номери екстрених, рекомендованих та довідково-інформаційних служб дещо змінили, додавши перед номером "одиницю".
Тепер розпочато наступний етап, при якому телефонні номери скоротили на одну цифру. Всього ж реалізують чотири етапи, які планують завершити до 2012 року.

Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]