- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Точка зору

– Петре Васильовичу, в обласній раді Ви представляєте партію "Народний Союз Наша Україна". Але у минулому були “рухівцем”…
– Я ним і лишився за своїми переконаннями і поглядами. Однак свого часу в обласному осередку Української Народної Партії так склалися обставини, що я мусив вийти з її лав.
– Яке Ваше ставлення до "Руху" сьогодні?
– Неоднозначне. Я надзвичайно цінував той "Рух", який виник на основі руху шестидесятників і обстоював ідею української державності, очільниками якого були В'ячеслав Чорновіл, Іван Драч та інші патріоти. Членом саме такого "Руху" я став у 1991 році. На моїй рідній Оржиччині був одним із засновників "Руху", який згодом і очолив.
Але нинішній Народний Рух України – зовсім інша річ. Я не вважаю НРУ лідируючою партією – радше це таке собі політичне гето, вивіска. На мою думку, справжній "Рух" і його ідеали померли разом із його лідером В'ячеславом Чорноволом. Він і ті, хто був із ним, зробили величезний внесок у розвиток української державності й мали моральне право очолювати НРУ. А потім, на мій погляд, у нього прийшли політичні пристосуванці…
– Нині декілька політичних партій вважають себе спадкоємцями рухівських національно-демократичних ідей, ініціюють святкування 20-ї річниці виникнення "Руху". Чи не схоже це на реквієм на похоронах "Руху"?
– Його похорони вже давно відбулися. Це сталося тоді, коли до влади в НРУ прийшли люди, які не мають морального авторитету серед населення. Як приклад – поразка колишнього лідера НРУ Геннадія Удовенка під час президентських виборів 1999 року, який набрав лише один відсоток голосів виборців. Взагалі вважаю, що справжній "Рух" зник тоді, коли громадська організація перетворилася на політичну партію. Та громадська організація згуртовувала навколо себе всі політичні сили, які обстоювали ідею української незалежності. Правоцентристська партія НРУ була впливовою лише до того часу, доки її очолював В'ячеслав Чорновіл. Нині ж у проукраїнських силах, які свого часу домоглися проголошення незалежності України, – суцільні гризня й хаос.
– Який бачите вихід із цього?
– Треба створювати єдиний політичний блок, який би захищав українські цінності, а не доводити один одному, хто є більшим українцем. А ще, на моє глибоке переконання, демократія має бути не ліберальна, як у нас зараз, а централізована й міцна. Й керувати цим процесом має Президент.
– Які сподівання фундаторів "Руху" справдилися?
– Ми маємо незалежну Українську державу, свободу слова, віросповідання, багатопартійність, спостерігаємо стрімкий розвиток національної свідомості. Саме цього, зрештою, і прагнули лідери "Руху".

Олег Пустовгар: “НРУ став історією і не має перспектив”
Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”

Провід обласної організації Народного Руху України на президентських виборах підтримуватиме чинного Президента України Віктора Ющенка і тому приєднується до громадського руху “За Україну!”, який очолює В’ячеслав Кириленко.
Таку заяву днями зробив депутат Полтавської обласної ради Олег Пустовгар. Причиною такого кроку стало те, що “нинішня верхівка НРУ під керівництвом Бориса Тарасюка всіляко наполягає на зближенні партії з Блоком Юлії Тимошенко. “Рухівці” Полтавщини не хочуть миритися з антиющенківською, по суті, антиукраїнською риторикою партійної верхівки”.
Олег Пустовгар наголосив, що “Рух” – це духовно-світоглядне поняття, це продовжувач справи Мазепи, звитяжників доби УНР, ОУН-УПА, шестидесятників, і що справжні “рухівці”, в яких ще живий дух визвольних змагань двадцятирічної давності, на знак протесту проти антипрезидентської діяльності Тарасюка полишили лави НРУ.
“З “Руху” виходжу у юридичному сенсі, бо не мирюся з тим, що таку легендарну силу перетворили на вивіску для обслуговування БЮТівських олігархів, – зазначив Олег Пустовгар. – Політика – це, можливо, й цинічна справа. Але всьому є межа”.
12 вересня в столичному Палаці мистецтв “Україна” відбулися урочистості до 20-річчя “Руху”, в яких здебільшого брали участь ті, хто засновував легендарний рух спротиву  імперсько-комуністичній системі. “Більшість учасників форуму прийняли ухвалу про недовіру Тарасюку і підтримку на президентських виборах Ющенка, – сказав Олег Пустовгар. – Звучали думки про потребу нової якості “Руху”. Я переконаний, що рух В’ячеслава Кириленка і є та нова якість. А нинішній НРУ став історією і не має перспектив”.
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 22_09_09

Print Friendly, PDF & Email [1]