- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сила влади чи влада сили

Що трапилося й куди всі поділися? З такого питання делегати й розпочали конференцію, звернувшись до голови районної ради Анатолія Беркути та першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Тютюнника. Заодно й запитали: чому головам сільських рад заборонили брати участь у такому важливому для сільських громад зібранні?
Почесні гості відмахнулися відповіддю на кшталт не ватро псувати святковий настрій. Перенесли конференцію, бо керівників району викликали на сесію обласної ради. А присутність сільських голів не погодили тому, що їм і так доведеться ще двічі приїздити до району: спочатку – на засідання депутатських комісій, а потім – на сесію райради. Тож немає сенсу викликати їх до району так часто, тим більше, що конференція святкова, а не робоча.
Виходить, що без дозволу районної влади сільському голові й ступити вільно не можна. Якісь дивні демократія та прозорість, які за чинним законодавством мають бути основними принципами місцевого самоврядування. Але, як з'ясувалося далі, це були, як-то кажуть, лише квіточки. На запитання, де все ж таки начальник відділу Світлана Тригубенко, про-звучала дивна відповідь: "Вона мовби на лікарняному. Тому Віктор Мокієнко призначений виконувати її обов'язки".
Це "мовби" прозвучало занадто цинічно як для такого поважного зібрання, ніби йшлося про людину, що перебуває в розшуку. Натомість головуючий швиденько зачитав порядок денний і взявся виголошувати заздалегідь підготовлену доповідь про підсумки року минулого та завдання на наступний. Звітувати було про що: 307 кадрових педагогів зуміли в 22 школах району організувати свою роботу на гідному рівні.
 Але нині розмова про інше. Ось як прокоментувала все, що трапилося, сама Світлана Тригубенко: "Згідно з планом роботи відділу освіти районна серпнева конференція педагогічних працівників мала відбутися 28 серпня. Напередодні зранку голова районної ради Анатолій Беркута викликав до себе у кабінет виконуючу обо-в'язки начальника відділу освіти Аллу Гаврилець і повідомив, що зал засідань райдержадміністрації для проведення конференції не дадуть, конференцію краще провести у вересні. Я в цей час перебувала на лікарняному.
Згодом її викликали до голови райдержадміністрації Наталії Литвин, яка також у той час перебувала на лікарняному. Вона сказала те ж саме, зіславшись на необхідність ще раз побувати в школах, переконатися особисто в тому, підготовлені вони до нового навчального року чи ні.
Оскільки у відділі освіти уже були готові до проведення заходу, то вирішили конференцію не переносити, а провести її в актовій залі Козельщинського навчально-виховного комплексу.
У кінці робочого дня 27.08.2009 року перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Тютюнник порадив Аллі Гаврилець виконати усну вказівку голови, інакше наступного дня її буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності і звільнено "по статті" з роботи.
О 17.45, коли робочий день закінчився, голова райдержадміністрації зобов'язала головних спеціалістів Гаврилець та Мокієнка з'явитися на роботу. Мокієнко прийшов, так як мешкає у Козельщині, а Гаврилець сказала, що їй немає чим приїхати, адже проживає у Новій Галещині. Наталія Василівна зобов'язала Мокієнка викликати водія господарської групи відділу освіти, щоб він передав йому автомобіль для доставки Гаврилець на роботу. Однак водій відмовився передавати закріплений за ним автомобіль. Того ж вечора, о 19.30, працівники райдерж-адміністрації привезли Гаврилець додому розпорядження голови райдержадміністрації, у якому зобов'язали провести конференцію 31 серпня о 10-й годині у залі засідань райдержадміністрації. У зв'язку з цим їй довелося до пізньої ночі телефонувати до керівників навчальних закладів, сільських і селищних голів і повідомляти про перенесення конференції. А наступного дня – повідомляти сільським і селищним головам про те, що голова районної ради Беркута А.І. не погодив їхньої участі у роботі конференції.
28 серпня за дорученням заступника голови облдержадміністрації Надії Мякушко до Козельщини приїхали представники головного управління освіти і науки облдержадміністрації з метою перевірки готовності навчальних закладів до нового навчального року. Супроводжувати їх мала б Гаврилець, проте голова райдерж-адміністрації їй заборонила їхати. Коли ж комісія повернулася, то Аллу Гаврилець уже було звільнено з посади головного спеціаліста відділу освіти. Вона просто не ви-тримала психологічного тиску голови райдержадміністрації й написала заяву. І це при тому, що два роки у відділі освіти не було головного спеціаліста, важко було знайти людину знаючу, відповідальну, принципову…"
Так детально розповісти про підготовку педагогічної конференції у Козельщинському районі нас змушує не сам факт зміни дати її проведення, а та активна участь Наталії Литвин (яка, повторюю, і це підтвердив її перший заступник Олександр Тютюнник, перебувала на лікарняному) в усьому цьому процесі.
 Більше того, як розповіла Світлана Тригубенко, її також не залишали у спокої. 28 серпня у централізованій бухгалтерії відділу освіти комісія з працівників РДА без попередження проводила перевірки, після чого без відома бухгалтера забрала оригінали відомостей на заробітну плату і табель виходу на роботу за серпень 2009 року та копії особових рахунків Гаврилець і Тригубенко. Цього ж дня було вилучено книги наказів по особовому складу та основної діяльності відділу освіти. На працівників відділу чинився тиск із метою отримання потрібної інформації. Змушували писати письмові пояснення.
У другій половині дня комісія у тому ж складі без попередження приїхала “провідати” хвору Світлану Тригубенко до неї додому з метою перевірки, чи справді вона хворіє. Ось як вона розповіла про це: “Мені зателефонувала Алла Гаврилець й попросила про зустріч. Я їй не відмовила. Натомість невдовзі замість неї до мого будинку ввійшло троє працівників райдержадміністрації. Мене це дуже здивувало. Втім, запросила їх і вислухала. Досить офіційним тоном один із керівників відділу запитав, чому сьогодні мене не було на роботі? Подібний тон такого ж, як і я, колеги мене просто обурив, адже не підзвітна йому. Далі мене почали допитувати про номер мого лікарняного листа. Коли ж відмовилася вести розмову, вимагали написати розписку, що я справді на лікарняному. Я попросила їх покинути мою оселю, бо переконана, що це порушення моїх людських прав”.
Тільки один цей факт вартий того, щоб надати йому публічного розголосу, адже однією з головних функцій райдержадміністрації є забезпечення в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці законності та правопорядку, додержання прав і свобод громадян. Стаття 3 Закону України “Про державні адміністрації в Україні” говорить про те, що місцеві державні адміністрації діють на засадах: відповідальності перед людиною і державою за свою діяльність; верховенства права; законності; пріоритетності прав людини; гласності; поєднання державних і місцевих інтересів.
Довідавшись про вищеописані події, ми зацікавилися, що могло стати причиною для подібного тиску з боку райдержадміністрації на керівника структурного підрозділу.
У Світлани Тригубенко своя версія, яку вона вважає за потрібне оприлюднити. “Я працюю начальником відділу освіти Козельщинської райдержадміністрації з 2005 року. В моєї матері, яка обрана сільським головою Оленівки нашого району, виникла виробнича конфліктна ситуація з директором ПОСП “Відродження” Л.А. Непийпою.
Голова Козельщинської райдержадміністрації Н.В. Литвин спочатку просила, а потім неодноразово змушувала мене вплинути на матір, зупинити її звернення і скарги на Л.Непийпу до обласної державної адміністрації, Кабінету Міністрів України. Я тактовно відповіла, що втручатися у справи посадових осіб не маю права. Майже рік Наталія Василівна ігнорувала мене як керівника структурного підрозділу райдержадміністрації: не відповідала на телефонні дзвінки, на мої спроби зв'язатися з нею через секретаря отримувала відпов
ідь, щоб зателефонувала пізніше; на письмові звернення не реагувала; пропозиції не підтримувала.
Як приклад: 15 вересня 2008 року відділ освіти райдержадміністрації отримав припис Козельщинського РГП Кобеляцького УЕГГ про встановлення у восьми навчальних закладах району додаткових вузлів обліку газу до початку опалювального сезону (до 15.10.2008 року). Відділ освіти було попереджено про те, що у разі невиконання припису облік спожитого газу проводитиметься не за показниками лічильників, а за потужністю котлів.
У шести школах працівники районної газової служби з двох існуючих опломбували по одному котлу. Козельщинському НВК та Новогалещинській ЗОШ поставили вимогу надати графіки роботи двох інших котлів у теплогенераторних.
У зв'язку з тим, що температурний режим у вищезгаданих закладах не відповідав нормативним показникам і зміна режиму роботи теплогенераторних призвела б до зриву навчально-виховного процесу (як це сталося у Бреусівській ЗОШ), відділом освіти, за погодженням райдержадміністрації, графіки роботи котлів у районну газову службу не було подано.
Тому в листопаді-грудні 2008 року до відділу освіти надійшли рахунки за спожитий газ не за показниками лічильників, а за потужністю котлів. Розбіжність у показниках становила 52 тис. грн. Про це негайно було повідомлено голову райдержадміністрації, яка заборонила підписувати акти прийому-передачі спожитого газу, надані Кобеляцьким УЕГГ відділу освіти. Неодноразово проблемне питання розглядалося райдержадміністрацією, районною радою, на засіданнях депутатських комісій, сесії районної ради. Усі погоджувалися з несправедливими діями Кобеляцького УЕГГ, проте остаточне рішення не було прийнято. Голова райдержадміністрації поставила завдання: спожитий газ не оплачувати.
Наближається опалювальний сезон. На сьогодні маємо усне попередження від начальника Козельщинського РГП П.В. Солошенка про те, що у разі несплати різниці у сумі 52 тис. грн подача природного газу освітнім установам району не здійснюватиметься. Відділ освіти надіслав листа голові райдержадміністрації з проханням створити комісію для остаточного вирішення проблеми. Кошти на сплату є, чекаємо відповідного рішення від голови РДА. Досі відповіді немає.
Інша проблема. З метою профілактики захворювань школярів, збереження їхнього здоров'я та на виконання листів облдержадміністрації, облСЕС “Про облаштування внутрішніх туалетів у навчальних закладах” у травні 2009 року відділом освіти райдержадміністрації було надано лист із пропозиціями та проханням винести питання щодо початку цих робіт у шести закладах освіти, де за проектними документами внутрішні туалети передбачені, на чергову сесію районної ради. Було виготовлено відповідні акти, зроблено розрахунки. Пропозиція відділу освіти була відхилена головою райдержадміністрації в телефонному режимі у зв'язку з тим, що питання потребувало додаткового вивчення. Справді, районну комісію для обстеження внутрішніх туалетів було створено. У повному складі вона побувала у трьох школах із шести. В інших – лише начальник відділу архітектури та містобудування, і набагато пізніше, тоді, коли працівники відділу освіти їздили у школи з метою контролю за ходом підготовчих робіт до нового навчального року.
Оскільки питання облаштування внутрішніх туалетів у навчальних закладах на сесію районної ради не було винесено, то й коштів на ці цілі немає. Заступник голови райдержадміністрації Я.І. Калашник і під час роботи комісії, і на інших засіданнях, нарадах завжди вимагав від відділу освіти, аби педагоги власними силами проводили ці роботи.
Ще один приклад. На території Новогалещинської школи підлягають знесенню дерева, які становлять загрозу для життя і здоров'я учасників навчально-виховного процесу: тополі, верби, висота яких сягає 8 – 10 м. Для виконання цих робіт необхідна спецтехніка. Відділ освіти уклав угоду на надання відповідних послуг із Козельщинською філією ВАТ “Полтаваобленерго”. Проте на апаратній нараді райдержадміністрації голова заборонила відділу освіти використовувати кошти на ці цілі. Поставила вимогу, аби директор сама вирішувала ці питання. І директор вирішувала проблему: домовлялася, проводила роботи, було спиляно дев'ять дерев. Але коли травмувало людину, написала доповідну на адресу начальника відділу освіти про те, що роботи припинено і будуть продовжені лише за умови залучення відповідних фахівців.
На моє переконання, Н.В.Литвин навмисно все робила для того, аби перешкодити роботі. Вона знала, що працівники не зможуть вручну все це робити і тим самим школа не буде готова до нового навчального року, та й начальник відділу освіти не виконає доручення, і за що буде нагода покарати.
29 липня 2009 року о 14 год 30 хв Литвин Н.В. викликала мене до себе у кабінет, показала газетну статтю під заголовком “Начальству – “вершки”, а людям – проблеми” і сказала: “Поскільки тут замішана твоя мати, я хочу, щоб ти написала заяву на звільнення за власним бажанням”. На мою відмову пообіцяла: “Не хочеш по-хорошому, я знайду за що”. З того часу й почалися “пошуки”.
У цей же день мені зателефонували із Кременчуцького ВБОЗ УБОЗ ГУ МВС України в Полтавській області з вимогою отримати лист у факсовому режимі. Після отримання листа відразу зателефонували і сказали, щоб негайно підготувала фінансові документи за 2008-й і перше півріччя 2009 року та надіслала для перевірки. Дії заступника начальника Кременчуцького ВБОЗ УБОЗ ГУ МВС було оскаржено.
Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 07.08.2009 року № 220 “Про перевірку готовності навчальних закладів району до нового 2009 – 2010 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період” з 11 по 13 серпня проводився огляд навчальних закладів району. Головою комісії призначено заступника голови райдержадміністрації Я.І. Калашника.
Станом на 13 серпня 2009 року акти перевірки готовності навчальних закладів було підписано всіма членами комісії, затвердженої розпорядженням голови райдержадміністрації, крім Новогалещинської ЗОШ. Голова комісії відмовляється підписувати акт у зв'язку з тим, що йому не подобається висновок, зроблений членами комісії. Напрошуються запитання: а чому голова комісії не був у жодній школі під час огляду, чому заборонив перевірку дошкільних навчальних закладів?
17 серпня 2009 року на підсумковій нараді з перевірки стану готовності шкіл до нового навчального року, яку проводив заступник голови райдержадміністрації Я.І.Калашник, у присутності членів комісії я запитала про те, коли буде здійснено огляд ДНЗ і чому він змусив нас не виконати розпорядження голови РДА? Відповів, що, може, 26 серпня чи й пізніше. Точної дати не вказав. Іще один аргумент для Наталії Василівни, аби показати, що не готові, й щоб покарати мене.
13 серпня Козельщинською районною СЕС було винесено постанови про заборону роботи 22 загальноосвітніх шкіл, якщо там не буде усунуто недоліки, зазначені в документі, до 25 серпня 2009 року. Як бути керівникам шкіл, де необхідно провести капітальний ремонт покрівлі, спортивного залу, каналізаційної системи, внутрішнього туалету? Адже ці роботи вони не зможуть зробити ні до 25 серпня, ні до 31 грудня. Потрібні кошти. А на капітальні ремонти у цьому році фінансування відсутнє.
Критичною є ситуація з проходженням працівниками освітніх установ щорічного медичного огляду. Є такі школи, де працівники безкоштовно були оглянуті лікарями, є такі, які платили по 26 грн, інші – по 66 грн. Аби прояснити ситуацію, довелося зателефонувати в управління охорони здоров'я облдержадміністрації. Чому на районному рівні не можна прийняти рішення, аби не ставити ні відділ освіти, ні ЦРЛ в умови порушення чинного законодавства? Так, як це зробили в інших районах нашої області. Чому освітяни району по декілька разів верталися із районної поліклініки ні з чим, бо лікарі відмовлялися проводити обстеження без внесення в касу відповідної суми? Хто бачив розрахунки ЦРЛ і СЕС на надання послуг, ким вони затверджені? Чи міг учитель не платити, адже головний державний сані
тарний лікар району в постанові встановила термін проходження медогляду до 25 серпня, а лікар-гігієніст в акті перевірки готовності шкіл – до 20 серпня? Та й висновки актів і постанов райСЕС не співпадають. Чому споглядацьку позицію зайняв голова райкому профспілки педпрацівників Леонтій Марченко?
Закрадається думка, що підготовка навчальних закладів була потрібна лише відділу освіти і працівникам освітніх установ.
Педагогічна громадськість дуже стурбована таким ставленням районної влади до освітян і їхніх проблем. Керівники закладів із 20 – 25-річним стажем роботи говорять, що такого приниження не відчували за всі роки своєї роботи, ні при якій владі.
Я не маю права давати оцінку діям районної влади. Однак прикро те, що з Наталією Василівною жили і живемо в одному селі, десять років навчалися разом, за однією партою. Завдяки їй я прийшла на цю роботу. За її підтримки в освітній галузі вдалося немало зробити. Що сталося за останні рік-півтора? Невже лобіювання бізнесових інтересів стало важливішим за служіння державі?”
Від редакції. Отримати коментар щодо ситуації в Козельщинському районному відділі освіти від голови райдержадміністрації Наталії Литвин ми не змогли через її хворобу. Голова районної ради Анатолій Беркута і перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Тютюнник від коментарів відмовилися. Ще й порадили: краще б ми у цю справу не втручалися. Тут варто додати, що 2005 року районна рада висловлювала недовіру голові райдержадміністрації Наталії Литвин, але таке рішення не знайшло підтримки в облдержадміністрації.
Редакція готова надати газетну площу для оприлюднення точки зору зацікавлених у розв'язанні конфлікту посадових осіб.
Віра ІЛЬКОВА.
“Зоря Полтавщини”, 1-2 стор., 8_09_09
Print Friendly, PDF & Email [1]