- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дерева стогнуть, а людська совість мовчить…

На початку липня цього року тишу в Сапсаєвій балці порушили трактори і бензопили. Серед білого дня із невстановленої організації приїхала техніка, автобусами вивезли людей, котрі два дні трудилися наче на лісозаготівлях. У результаті "ударно"-варварської операції з незаконної лісозаготівлі було спиляно і вивезено в невідомому на-
прямку 54 ясени і клени. Обрубані, непотрібні гілки із зеленим листям, яке за два дні під пекучим сонцем стало сухим, бульдозерами по-варварському запхали у гай, обдираючи кору тих дерев, яким "пощастило" і котрі залишилися рости. Гусениці трактора безжально розчавили молоду поросль ясенів, яким також не судилося вирости і милувати своєю красою прийдешні покоління.
Про неподобства, які творяться у Сапсаєвій балці, я як депутат Карлівської районної ради написав голові Карлівської райдержадміністрації Сергію Шевченку та голові районної ради Петру Світлику. Про наругу над природою я також розповів жителям Карлівського та сусідніх районів у відеосюжеті, знятому в Сапсаєвій балці Карлівським телерадіооб'єднанням "Контакт".
Як повідомив мені голова Карлівської РДА С.Д.Шевченко, моє депутатське звернення з приводу вирубки дерев на території Федорівської сільської ради зареєстроване Карлівським РВ ГУ МВС України в Полтавській області в журналі реєстрації заяв і повідомлень про злочини 13.07.2009 року за № 823. Голова районної ради П.М.Світлик повідомив, що моє депутатське звернення направлено у Державну екологічну інспекцію в Полтавській області.
Начальник екологічної інспекції в Полтавській області С.І.Кругляк проінформував П.М.Світлика, що, справді, незаконна вирубка дерев на території Федорівської сільської ради мала місце. За проведеними розрахунками, шкода, нанесена державному лісовому фонду, становить 70171 грн. Матеріали на-
правлено до Карлівського РВ ГУ МВС України в Полтавській області та до Полтавської міжрайонної природоохоронної прокуратури для проведення слідчих дій по встановленню порушників.
Здавалося б, справа про безпрецедентне порушення природоохоронного законодавства і кримінального кодексу з метою наживи в особливо великих розмірах зрушила з місця і, набираючи обертів, впевнено попрямувала в бік розкриття і покарання винних.
Але, як-то кажуть, швидко казка мовиться, та не швидко справа робиться. А чи робиться ця справа взагалі? Як повідомив мені т.в.о. начальника Карлівського райвідділу міліції К.Л.Лебідь, по факту мого звернення була проведена перевірка працівниками Карлівського РВ ГУ МВС України в Полтавській області та прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі ст. 6 п.12 КПК України.
Продовжуючи пошуки правди, я як депутат Карлівської районної ради звернувся до прокурора Карлівського району Р.Г.Ситника, на що отримав відповідь в.о. прокурора Карлівського району О.О.Янка, у якій констатується, що справді невідома особа здійснила незаконну порубку 54 ясенів і кленів. Перевірку за вказаним фактом проводив дільничний інспектор міліції Карлівського РВ ГУ МВС України в Полтавській області, старший лейтенант міліції В.П.Хоменко, який 31.07.09 р. виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 346 КК України.
"Вказана постанова винесена обгрунтовано, у відповідності до вимог чинного законодавства, а тому підстав для її скасування не вбачається", – констатував О.О.Янко.
Як же так? – ставлю собі запитання. Невже нанесення державному лісовому фонду шкоди в  розмірі 70171 грн, за розрахунками екологічної інспекції в Полтавській області, не варте навіть того, щоб за цим фактом порушити кримінальну справу?
Пояснюється все дуже просто: сьогодні на людей, яких примусили працювати на злочинних "лісозаготівлях", на тих, хто привозив працівників до цих заготівель, чиниться шалений тиск, одні вже змінили свої показання, інші говорять, що нічого не бачили і не чули.
Беззуба влада воліє ні у що не втручатися. Бал править грошовий мішок, який вважає себе неформальним господарем району.
Про те, хто познущався над природою у Сапсаєвій балці Федорівської сільської ради Карлівського району, достеменно знає більшість жителів навколишніх сіл. Не вірю, що імені цього "героя" не знають влада, міліція і прокуратура.
Невже у правоохоронців обласної ланки не вистачить волі й мужності розплутати "сапсаївський" вузол і "видати" порушнику по заслугах?
Прошу вважати мій лист до "Зорі Полтавщини" депутатським запитом прокурору області В.Д.Войцишену та начальнику головного управління МВС України в Полтавській області М.М.Цимбалюку.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 8_09_09
Print Friendly, PDF & Email [1]