- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Урожай дається нелегко

Загалом під ранні зернові та зернобобові культури в цьому році на Полтавщині відводили понад 690 тис. га, у тому числі під озимі – близько 360 тис. га. Відтак за 2–3 тижні у сільгосппідприємствах області мають бути підготовленими до сівби озимих приблизно ті ж таки 360 тис. га. А ще – придбано необхідну кількість посівного матеріалу, міндобрив, пального. І це тільки початок, бо попереду на аграріїв чекає складний, високозатратний і довготривалий комплекс осінньо-польових робіт. З огляду на терміни – час ще є, з огляду на фінансовий стан значної кількості господарств – без проблем не обійтися. Адже кредитних ресурсів у сільгоспвиробників немає, держава теж не дуже розщедрилася, ціни ж на зерно нового урожаю поки що не відповідають вкладеним на його виробництво затратам, тож аграрії не поспішають його продавати. Ситуацію могли б виправити спотові (прямі) закупівлі зерна Аграрним фондом, ціни якого досить прийнятні, вважає перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов, але ці закупівлі призупинено і взято орієнтацію тільки на заставні закупівлі.
– Згідно з державним розподілом області доведено заготовити 60 тисяч тонн зерна до продовольчого резерву за прямими закупівлями та 94,4 тисячі тонн – за заставними операціями. Незважаючи на постійні зміни умов заготівель зерна з боку Аграрного фонду, в поточному році обласній державній адміністрації вдалося організувати надходження збіжжя на сертифіковані зернові склади для забезпечення прямих закупівель до продовольчого резерву. Розраховуючи на гарантії уряду та Аграрного фонду щодо обов’язкового розрахунку за поставлене зерно, сільгосптоваровиробники області вивезли в середньому від 1 до 5 тисяч тонн продовольчого зерна на сертифіковані зерносклади для подальшої реалізації його Аграрному фонду, – розповідає Сергій Фролов. – Для Полтавської області торги із закупівлі зерна до Державного продовольчого резерву розпочалися лише 21 липня, а 28 липня 2009 року закупівля зерна з невідомих причин була зупинена. Нині ці сільгосппідприємства несуть збитки, сплачуючи витрати по збереженню вивезеного зерна. А рівень заставної ціни вимагає вдвічі більших обсягів збіжжя для забезпечення значних потреб у коштах на виплату заробітної плати, погашення кредитів, проведення комплексу осінньо-польових робіт. Призупинення прямих закупівель негативно позначиться й на ціновій ситуації на ринку зерна та посилить позиції зернотрейдерів.
* * *
З початку нинішнього року сільгосппідприємствам агропромислового комплексу області надано кредитів загальним обсягом 299,7 млн грн, що на 663,7 млн грн менше на відповідний період 2008 року, при середньозваженій відсотковій ставці 22,9% (на відповідний період 2008 р. – 15,6%).
В область також надійшли кошти з Державного бюджету на загальну суму 27,5 млн грн (на 78,8 млн грн менше 2008 року), з яких використано 24,2 млн грн, що становить 88% від надходжень. Зокрема, профінансовано кошти на погашення кредиторської заборгованості за програмами державної підтримки: бюджетна дотація у тваринництві та державна підтримка виробництва продукції рослинництва – на суму 1296,7 тис. грн, фінансова підтримка підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення відсотків – у сумі 6138,2 тис. грн, селекція в рослинництві – в сумі 8,5 тис. грн, здешевлення страхових премій – у сумі 6241,8 тис. грн (92,5% від потреби), здешевлення вартості придбаної техніки – в сумі 250,3 тис. грн. Окрім того, направлено кошти за цьогорічними програмами державної підтримки сільгосптоваровиробників: у галузі тваринництва – 8850,3 тис. грн (за відповідний період 2008 року – 31134,4 тис. грн), рослинництва – 560,0 тис. грн (торік відповідно – 52101,4 тис. грн) та на здешевлення відсоткових ставок за користування кредитами – 3994,7 тис. грн (торік – 15100 тис. грн).
Якщо в 2008 році діяли програми державної підтримки підприємств агропромислового комплексу “Селекція в рослинництві”, “Часткова компенсація вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва” та “Здешевлення вартості страхових премій (внесків), фактично сплачених суб’єктами аграрного ринку”, то цьогоріч Державним бюджетом України на 2009 рік передбачено лише погашення кредиторської заборгованості по цих програмах, яка виникла станом на     1 січня 2009 р. Також цьогоріч не діє програма дотацій на гектар посівів озимих культур, а за програмою дотацій на гектар посівів ярих, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3.06.2009 р. № 625, передбачено лише часткову компенсацію витрат на вирощування цукрового буряку, але фінансування ще не здійснюється.
Відсутність достатніх обсягів кредитування, зменшення державної підтримки, низькі закупівельні ціни на зерно – все це ускладнює ситуацію із фінансовим забезпеченням комплексу осінньо-польових робіт, на проведення яких необхідно близько 2 мільярдів гривень власних ресурсів, зазначив Сергій Фролов, отже, сільгоспвиробники навіть за умов використання всіх можливих джерел фінансування матимуть в межах 1,5 мільярда гривень. Решту коштів потрібно вишукувати, а простіше – позичати.
* * *
В умовах, що склалися, значно знизилися темпи оновлення машинно-тракторного парку сільгосппідприємств області. За підсумками першого півріччя 2009 року, господарства придбали 335 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму майже 90 млн грн, тоді як торік було придбано 1159 одиниць техніки вартістю 304 млн грн.
Не надто оптимістичною є й ситуація із виплатою заробітної плати працюючим в агровиробництві, хоча, згідно зі статистичними даними, вона все-таки зростає, а заборгованість із її виплат зменшується. Станом на 1 серпня 2009 року сума заборгованості з виплати заробітної плати в галузі сільського господарства області по економічно активних підприємствах склала 1,3 млн грн, що на 964,4 тис. грн менше, ніж у попередньому місяці, та на 1,1 млн грн менше, ніж на початок року. Середньомісячна заробітна плата за 7 місяців поточного року становить 1234 грн, що на 28,5 % більше, ніж за відповідний період минулого року.
“Зоря Полтавщини”, 1_09_09, 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]