- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Буйна фантазія абітурієнта

Встановити справжність сертифіката зовнішнього незалежного тестування на сьогодні дуже важко, адже він не має жодного захисного елемента, до того ж абітурієнти мають право подавати у приймальні комісії не оригінали, а ксерокопії сертифікатів.
Це ж зробив і один із абітурієнтів. Результати оцінювання вражали – 153 бали з української мови та 148 – з математики. Це при тому, що прохідний бал до педуніверситету складає 124. Мрія вчитися вже практично ставала реальністю. Та коли стали заносити дані хлопця в електронну систему, стався збій – комп’ютер ніяк не хотів приймати дані.
– У нас це викликало занепокоєння, – говорить ректор педагогічного університету Микола Степаненко, – ми вирішили звірити бали, зайшли на міністерський сайт і побачили, що бали у поданому сертифікаті відрізнялися від тих, які були на сайті. Спочатку хотіли отримати пояснення від самого хлопця, але – безрезультатно, тоді звернулися до правоохоронців.
А хлопчина тим часом зник. На виклики до університету він не з’являвся. Взявшись за розслідування справи, правоохоронці з’ясували, що абітурієнт справді завищив бали у сертифікаті.
– Нині ця справа перебуває у нас у провадженні, – говорить в.о. начальника Октябрського РВ міліції Олександр Сербулов, – порушено дві кримінальні справи за фактами підроблення документів та їх використання.
Єдине, що залишається з’ясувати, – спосіб підробки.
Сам “народний умілець”, якому тільки 17 років, звісно, студентом так і не став, а заробив собі “на горіхи” від батьків, які, до речі, нічого про витівки свого сина не знали.  
Міліціонери впевнені, що на перший раз хлопець відбудеться  тільки штрафом. І застерігають, щоб цей злочин став водночас і останнім у його житті.
“Зоря Полтавщини”. 18 серпня, 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]