- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зошити, олівці, підручники…

Кілька днів тому відкрився єдиний  у Полтаві спеціалізований шкільний базар, розташований біля торгово-розважального комплексу "Київ". Передбачалося, що він буде великим і задовольнить попити усіх бажаючих. Але продавців на ньому зараз більше, ніж покупців. Вочевидь далося взнаки й місце його розташування – далеко від центру, куди дістатися не так-то й просто, – й не дуже широкий асортимент, представлений на ньому. Переважно це канцелярські дрібниці, без яких не обійтися жодному сучасному школяреві, а також одяг – імпортного виробництва. Товарів, виготовлених вітчизняними виробниками, майже немає. Здебільшого це – щоденники, зошити, теки для паперу (зразка часів Радянського Союзу), клей, фломастери. Асортимент моделей одягу для дівчат – чималий, щоправда, не зрозуміло, що з того всього – шкільна форма. Спідниці, блузи, плаття, сарафани, брючні костюми – різних фасонів. Але якість бажає бути кращою та ще й за такими цінами.
До речі, про ціни. Найнижча вона на більш-менш якісні кулькові ручки – близько 2–3 грн за штуку. Прості олівці коштують приблизно так само. Картонна тека для паперу – 4,5 грн, набір пластмасових лінійок для креслення – 5 грн, упаковка фломастерів – від 3,5 грн (6 штук) до 30 грн (18 штук), пенали для ручок – у середньому від 15 до 40 грн. Шкільний щоденник можна придбати за 15–20 грн, зошити на 12 аркушів – по 1 грн, а на 48 аркушів – від 2,75 до 10 грн за штуку (а потрібно ж не один й не два) в залежності від палітурки й виробника. Традиційно найбільше "кусаються" ціни на одяг: костюм на хлопчика 10–12 років коштує в середньому  300 грн, на дівчинку такого ж віку – від 240 до 360 грн. Рюкзаки, зроблені в основному з клейонки або дешевого дерматину, коштують від 90 до 150 грн.
Взуття на міському шкільному базарі чомусь майже немає, як і пізнавально-навчальної літератури, спортивного одягу, інвентарю. Тож за цими речами потрібно їхати або на центральний ринок, або ж купувати у спеціалізованих магазинах. Та, зрештою, може, й краще для батьків, що купувати шкільне приладдя доведеться не одним махом, а по частинах. Бо грошей на все й одразу, щоб спорядити дитину до школи, вистачить не в багатьох, а якщо в сім'ї школяр не один – то й поготів. Переконатися в цьому не складно, підрахувавши загальну суму шкільних витрат згідно з наведеними вище цінами.
“Зоря Полтавщини”, 14 серпня, 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]