- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пальмова гілочка “Елікора”,

ВАТ “Електромотор” його знайшов, щоправда, ще десять років тому. І сім місяців 2009 року відпрацював стабільно. Хоча й не без втрат. Але із середньою зарплатою 1,5 тисячі гривень, яка виплачується, як і належить, щомісяця.
Про те, що ж утримує завод на плаву, “Зоря Полтавщини” писала три місяці тому, до 55-річчя підприємства (“транзитного” ювілею, як назвав цю дату президент – голова спостережної ради ВАТ “Електромотор” Сергій Кожемяко). У скрутний час, коли машинобудування завмерло й асинхронні трифазні електродвигуни, основна продукція підприємства, не користуються попитом, виходом став випуск товарів народного споживання: побутової техніки для приватних і фермерських господарств – насосів, кормоподрібнювачів, запчастин до них тощо.
Період від квітня (коли газета писала про завод) до початку серпня лише підтвердив правильність напрямку, обраного “мозковим центром” заводу – конструкторами, інженерами на чолі з президентом Сергієм Кожемяком і головою правління Олександром Минцем. Зустрівшись днями з Сергієм Дмитровичем, ми поцікавилися, чи виконана обіцянка, дана читачам “Зорі Полтавщини”, налагодити виробництво культиватора на електричному ходу.
– Звичайно, наші конструктори старанно потрудилися – культиватор вже у продажу. А буде ще й навісне обладнання. Так що з його допомогою і грунт оброблятимуть, і полотимуть, і картоплю копатимуть. Коштуватиме такий помічник у господарстві трохи більше 3 тисяч гривень. Окрім того, ми весь час оновлюємо й удосконалюємо продукцію, яку випускаємо не перший рік. Наприклад, розробили ще дві модифікації кормоподрібнювача “Елікор” – для сіна й соломи та для яблук, великий врожай яких цього року треба переробити. До речі, поділюся досвідом споживачів: яблука переробляють не тільки на корми – з подрібненої сировини давлять сік. Нині розробляємо прес для видавлювання олії для невеликого господарства продуктивністю 10–50 кг олії на годину. І освоюємо цілу низку деталей для елеваторної промисловості – засувки, вентилятори, шевера. Попит на нашу продукцію свідчить, що побутова техніка людям потрібна. Але для того, щоб цей попит підтримувати, ми гарантуємо якість. Ми із задоволенням вислуховуємо всі зауваження, всі пропозиції споживачів, – наголошує керівник.
У заводському магазині, що на першому поверсі адміністративної будівлі ВАТ “Електромотор” в Полтаві на вул. Фрунзе, 155, продавець Юлія Артюшенко приязно зустрічає кожного відвідувача сім днів на тиждень. Представлений увесь спектр техніки (яку тут можна купити без торговельних націнок), здається, знає як свої п’ять пальців. Відразу демонструє новий кормоподрібнювач для зерна і яблук (а також для овочів) – з корпусом і тертушкою з нержавіючої сталі. За два дні, що новинка в продажу, постійні відвідувачі магазину буквально розмели її, бо чекали й записувалися заздалегідь. Тепер заводчани активно працюють над новою партією.
Далі ваблять око кормоподрібнювачі для початків кукурудзи, зерна, коренеплодів. За ними їдуть не тільки з Полтавської області – навіть із Західної України. Бо при високій якості ціна невисока: від 500 до 670 грн. Запам’ятався покупець-західняк, який двічі віз у таку далечінь це зручне приладдя:  спочатку купив для себе й для старшої доньки, а вдруге придбав аж 15 екземплярів – для всіх дітей, яких у нього семеро, і для всіх сватів.
Виблискують на полицях здавна відомі полтавцям надійністю в експлуатації побутові відцентрові електронасоси “Ворскла”. Це вже насоси нового покоління: потужністю 840 Вт, із системою примусового охолодження, качають 6,5 кубометра води на годину, піднімають її не з семи-, а з десятиметрової глибини.
Електрокультиватор стоїть осторонь, представлений у трьох положеннях – під час роботи й транспортування в автомобілі або на його ж коліщатах. До осені електромоторівці прагнуть випустити достатню кількість цієї техніки для задоволення потреб селян і фермерів.
Побажаємо їм успіхів, адже вони працюють для нас.
“Зоря Полтавщини”, 12 серпня, 3 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]