- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Діагноз: отруєння грибами

Ознаки отруєння у дитини з'явились через дев'ять годин після їх вживання: у хлопчика почалися нудота, болі у шлунку, пронос.
Це поки що єдиний в області випадок отруєння дикорослими грибами. В минулому році постраждало 14 жителів області, п'ятеро з яких – діти. Загалом із початком грибного сезону-2009 в Україні від отруєнь потерпіло вже
34 особи, 8 з яких – діти.
Як уникнути лиха від "тихого полювання", ми запитали у головного державного санітарного лікаря Полтавської області Валентина Шаповала.
– Перш за все краще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів, особливо пластинчастих, – радить Валентин Шаповал. – Адже серед грибів, які спричинили отруєння протягом останніх шести років, шістдесят відсотків становлять саме пластинчасті гриби – печериці, зеленушки, сироїжки та інші. Якщо не можете відмовитись від грибного азарту, стережіться збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще не чітко виражені морфологічні властивості. Дітям, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, краще взагалі втриматись від вживання грибів. Нагадаю, що вживання алкогольних напоїв прискорює процес всмоктування отрути. Не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних доріг та поблизу залізниці, тваринницьких ферм, сміттєзвалищ, складів з отрутохімікатами. Гриби мають здатність накопичувати в собі важкі метали, пестициди та інші чинники екологічного неблагополуччя. Також не варто купувати гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі.
Основні клінічні симптоми отруєння – нудота, блювота, болі в животі, пронос, загальна слабкість, запаморочення. Відчувши їх, негайно звертайтесь до лікаря, аби не втратити "золотий час". Якщо все ж таки полюбляєте грибні страви, вживайте гриби, вирощені у промислових умовах.  
Зоря Полтавщини, 4 стор., 11 серпня
Print Friendly, PDF & Email [1]